Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ? Νο 2

Μέσα σ' εκείνη την αναστάτωση , μιά από τις αιχμάλωτες γυναίκες , η κόρη του Επιγήθη, ενός δοξασμένου ανθρώπου, που και η ίδια ήταν εξαιρετική για την ομορφιά και την κορμοστασιά της , έτυχε να κάθεται στο ιερό της Άρτεμης , εκεί δηλαδή που την είχε βάλει ο αρχηγός των επιλέκτων , που την αιχμαλώτισε για λογαριασμό του και της φόρεσε και το τρίλοφο κράνος του . Ξαφνικά λοιπόν η αιχμάλωτη εκείνη γυναίκα έτρεξε προς τα εκεί που ακουγόταν ο θόρυβος και όπως στάθηκε μπροστά στην πόρτα του ναού και φορώντας την περικεφαλαία κοίταξε προς τα κάτω εκείνους που πολεμούσαν, το θέαμα της φάνηκε και στου ίδιους τους πολίτες σαν κάτι το θεϊκό αλλά και οι εχθροί , που νόμιζαν πως έβλεπαν το φάντασμα της θεάς τρόμαξαν ,θαμπώθηκαν και έχασαν όλοι το ηθικό τους . Οι ίδιοι οι Πελληνείς λένε , πως το άγαλμα της θεάς δεν το αγγιζει κανένας , κι όταν χρειαστεί να μετακινηθεί , όποτε μεταφέρεται απο την ιέρεια κανένας δεν σηκώνει τα μάτια του να το ιδή , παρά όλοι γυρίζουν αλλού το προσωπό τους . Γιατί το θέαμα εκείνο δεν είναι για τους ανθρώπους μόνο κάτι που προκαλεί φρίκη και στεναχώρια , αλλά όπως λένε, και τα δέντρα που στο περασμά του θα βρή το άγαλμα τα κάνει να μην καρπίζουν και όσα έχουν καρπούς να τους ρίχνουν . Αυτό λοιπόν το άγαλμα λένε πως έβγαλε έξω τότε η ιέρεια και στρέφοντας το συνεχεια κατά τα πρόσωπα των Αιτωλών , τους έκαμε να κατατρομάξουν και να χάσουν τα λογικά τους.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ-ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
ΑΡΑΤΟΣ

ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ?

Ο Σερτώριος μάλιστα ξέχασε τον τάφο του Ανταίου , επειδή δεν πίστευε όσα του έλεγαν οι βάρβαροι για το μέγεθος του γίγαντα εκείνου . Κι όταν βρήκε σώμα του , που , όπως λένε , ήταν εξήντα πήχεις , έμεινε κατάπληκτος . Θυσίασε τότε ένα σφάγιο , ξανάχωσε τόν τάφο και έτσι μεγάλωσε την τιμή και τη φήμη του Ανταίου
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ-ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
ΣΕΡΤΩΡΙΟΣ

ΤΙ ΕΠΑΘΑΝ ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

Οι Γαλάτες βρέθηκαν στις Θερμοπύλες , αλλά μη θεωρώντας άξιο να κυριεύσουν τις άλλες μικρές πόλεις , έσπευσαν πρίν απ' όλα να διαρπάσουν τους Δελφούς και τα χρήματα του θεού. Εναντίον τους έσπευσαν και οι κάτοικοι των Δελφών και από τους Φωκείς αντιτάχθηκαν όσοι κατοικούσαν στις πόλεις γύρω στον Παρνασσό. Έφτασε δε ακόμη και δύναμη Αιτωλών , γιατί εκείνη την εποχή οι Αιτωλοί υπερείχαν λόγω ακμής νεανικής. Όταν άρχισε η συμπλοκή άρχισαν να πέφτουν εναντίον των Γαλατών κεραυνοί καθώς και πέτρες , που αποσπάστκαν από τον Παρνασσό καθώς και οπλιτές που προξενούσαν φόβο στους βαρβάρους.
ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΑΤΤΙΚΑ
Κεφ 4

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ?

83. Εκείνη την εποχή , αλλά και πιο πρίν , οι Αιγινήτες ήταν υποταγμένοι στους Επιδαυρίους. Εκτός των άλλων , πήγαιναν και στην Επίδαυρο , προκειμένου να εκδικαστούν εκει οι διαφορές τους με τους Επιδαυρίους . Αλλά απο τότε που ναυπήγησαν πλοία έγιναν αγνώμονες και απεστάτησαν απο το ζυγό των Επιδαυρίων , έγιναν εχθροί , κατέστρεψαν τη γή τους , επιδή είχαν την υπεροπλία και πήραν τα αγάλματα της Δαμίας και της Αυξησίας , τα οποία τα έστησαν στην Αίγηνα , σε μια περιοχή μεσόγεια πού λέγεται Οία και απέχει είκοσι στάδια περίπου απο την πολιτεία . Έστησαν , λοιπόν τα αγάλματα και θέσπισαν εξιλαστήριες θυσίες και άσεμνους χορούς γυναικών , ορίζοντες δέκα πολίτες ως χορηγούς για κάθε θεά . Οι χοροί αυτοί δεν δυσφημούσαν τους άντρες αλλά τις γυναίκες του τόπου. Και οι Επιδαύριοι επίσης είχαν τις ίδιες τελετές , καθ'ως και τελετές μυστικές.
84. Όταν εκλάπησαν τα δύο αγάλματα οι Επιδαύριοι έπαψαν να στέλνουν στην αθήνα τις συμφωνημένες προσφορές . Οι Αθηναίοι τους μήνυσαν , με απεσταλμένους , τη δυσαρέσκειά τους και οι Επιδαύριοι του αποκρίθηκαν ότι δεν αθετούσαν τα υπεσχημένα , γιατί όσο καιρό υπήρχαν τα αγάλματα στην χώρα τους είχαν τηρήσει τη συμφωνία , αλλά απο τον καιρό που τάχασαν δεν ήταν δίκαιο να δίνουν προσφορές και έπρεπε μάλλον να τις ζητήσουν από τους Αιγινήτες , που είχαν τα αγάλματα . Οι Αθηναίοι , ύστερα απ' αυτά έστειλαν στην Αίγινα , να ζητήσουν τα αγάλματα , αλλά οι Αιγινήτες αποκρίθηκαν πως ανάμεσα τους και ανάμεσα στους Αθηναίους δεν υπάρχει καμμία αμφισβήτηση.
85. Οι Αθηναίοι λένε πως ύστερα απο αυτη τη απάντηση ο δήμος τους έστειλε ένα πολεμικό πλοίο με Αθηναίους πολίτες , οι οποίοι βγήκαν στην Αίγινα και πάσχισαν να αποσπάσουν τα αγάλματα απο τα βάθρα , που ήταν φτιαγμένα απο δικές τους ελιές , για να τα πάρουν μαζί τους . Όμως δεν το κατόρθωσαν στην πρώτη προσπάθεια και έδεσαν τα αγάλματα με σκοινιά , τα οποία άρχισαν να τραβούν , όταν άξαφνα ακούστηκε μια βροντή και ταυτόχρονα γίνηκε σεισμός . Αυτοί που επιχείρησαν να ρίξουν τα αγάλματα έχασαν τα λογικά τους και άρχισαν ν αλληλοεξοντώνονται , νομίζοντας πως εξοντώνουν εχθρούς. Ένας τους μονάχα γλύτωσε και έφτασε στο Φαληρο .
ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΩΝ Ε'