Μέσα σ' εκείνη την αναστάτωση , μιά από τις αιχμάλωτες γυναίκες , η κόρη του Επιγήθη, ενός δοξασμένου ανθρώπου, που και η ίδια ήταν εξαιρετική για την ομορφιά και την κορμοστασιά της , έτυχε να κάθεται στο ιερό της Άρτεμης , εκεί δηλαδή που την είχε βάλει ο αρχηγός των επιλέκτων , που την αιχμαλώτισε για λογαριασμό του και της φόρεσε και το τρίλοφο κράνος του . Ξαφνικά λοιπόν η αιχμάλωτη εκείνη γυναίκα έτρεξε προς τα εκεί που ακουγόταν ο θόρυβος και όπως στάθηκε μπροστά στην πόρτα του ναού και φορώντας την περικεφαλαία κοίταξε προς τα κάτω εκείνους που πολεμούσαν, το θέαμα της φάνηκε και στου ίδιους τους πολίτες σαν κάτι το θεϊκό αλλά και οι εχθροί , που νόμιζαν πως έβλεπαν το φάντασμα της θεάς τρόμαξαν ,θαμπώθηκαν και έχασαν όλοι το ηθικό τους . Οι ίδιοι οι Πελληνείς λένε , πως το άγαλμα της θεάς δεν το αγγιζει κανένας , κι όταν χρειαστεί να μετακινηθεί , όποτε μεταφέρεται απο την ιέρεια κανένας δεν σηκώνει τα μάτια του να το ιδή , παρά όλοι γυρίζουν αλλού το προσωπό τους . Γιατί το θέαμα εκείνο δεν είναι για τους ανθρώπους μόνο κάτι που προκαλεί φρίκη και στεναχώρια , αλλά όπως λένε, και τα δέντρα που στο περασμά του θα βρή το άγαλμα τα κάνει να μην καρπίζουν και όσα έχουν καρπούς να τους ρίχνουν . Αυτό λοιπόν το άγαλμα λένε πως έβγαλε έξω τότε η ιέρεια και στρέφοντας το συνεχεια κατά τα πρόσωπα των Αιτωλών , τους έκαμε να κατατρομάξουν και να χάσουν τα λογικά τους.
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ-ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
ΑΡΑΤΟΣ
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010
ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ?
Ο Σερτώριος μάλιστα ξέχασε τον τάφο του Ανταίου , επειδή δεν πίστευε όσα του έλεγαν οι βάρβαροι για το μέγεθος του γίγαντα εκείνου . Κι όταν βρήκε σώμα του , που , όπως λένε , ήταν εξήντα πήχεις , έμεινε κατάπληκτος . Θυσίασε τότε ένα σφάγιο , ξανάχωσε τόν τάφο και έτσι μεγάλωσε την τιμή και τη φήμη του Ανταίου
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ-ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
ΣΕΡΤΩΡΙΟΣ
ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ-ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
ΣΕΡΤΩΡΙΟΣ
ΤΙ ΕΠΑΘΑΝ ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
Οι Γαλάτες βρέθηκαν στις Θερμοπύλες , αλλά μη θεωρώντας άξιο να κυριεύσουν τις άλλες μικρές πόλεις , έσπευσαν πρίν απ' όλα να διαρπάσουν τους Δελφούς και τα χρήματα του θεού. Εναντίον τους έσπευσαν και οι κάτοικοι των Δελφών και από τους Φωκείς αντιτάχθηκαν όσοι κατοικούσαν στις πόλεις γύρω στον Παρνασσό. Έφτασε δε ακόμη και δύναμη Αιτωλών , γιατί εκείνη την εποχή οι Αιτωλοί υπερείχαν λόγω ακμής νεανικής. Όταν άρχισε η συμπλοκή άρχισαν να πέφτουν εναντίον των Γαλατών κεραυνοί καθώς και πέτρες , που αποσπάστκαν από τον Παρνασσό καθώς και οπλιτές που προξενούσαν φόβο στους βαρβάρους.
ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΑΤΤΙΚΑ
Κεφ 4
ΠΑΥΣΑΝΙΟΥ ΑΤΤΙΚΑ
Κεφ 4
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)