Σάββατο 23 Απριλίου 2011

.. Βρήκε ο γύφτος τη γενιά του κι αναγάλιασε η καρδιά του.

Θυμάμαι όταν οι Ιταλοί και Γάλλοι διώχνανε τους Ρωμά ο Μεγάλος Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και Πρωθυπουργός μας έλεγε ας έρθουν εδώ,και ήρθαν και ρήμαξαν τα πάντα αναρτώ λοιπόν τα κάτωθι για να μαθαίνει και μην ξανακάνει λάθος ।

ΠΟΜΑΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑ

Ποιοι είναι πραγματικά οι Πομάκοι και οι Ρωμά και πόσο σχετίζονται φυλετικά με τους Τούρκους; (Ας σημειωθεί ότι, αν αποκαλέσεις κάποιον Πομάκο της Θράκης <<Τούρκο>>, το θεωρεί ύψιστη προσβολή.)

Οι Πομάκοι λοιπόν είναι αυτόχθονες Θρακιώτες, που διέμεναν πάντα στα ορεινά της Ροδόπης, κατάγονται δε από τους αρχαίους Αγριάνες (επρόκειτο για πολεμικό λαό), στους οποίους αναφέρεται ο Ηρόδοτος, Ο Θουκυδίδης, Ο Πολύβιος και ο Στράβων (υπάρχει σχετική αναφορά και στο άρθρο του δικηγόρου Διονυσίου Καραχάλιου, στον ιστότοπο του Αντίβαρου, με τίτλο Η Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης και η Στρατηγική Χρησιμοποίησή της από την Τουρκία)

Οι Πομάκοι εξισλαμίσθηκαν κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πού διαφωτιστικό πάνω στο θέμα είναι ένα άρθρο-κατάθεση εμπειρίας, του πρώην υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Νικολάου Μάρτη. Σύμφωνα με αυτό, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Μουτσόπουλος του ζήτησε να χρηματοδοτήσει ανασκαφές σε χωριά, στα οποία κατοικούν Πομάκοι, όπως και έγινε, από το Πρόγραμμα Παραμεθόριων Περιοχών.

Όταν έκανε την ανασκαφή, βρέθηκε χριστιανική εκκλησία. Οι Πομάκοι που χρησιμοποίησε για την ανασκαφή του είπαν: << Χριστιανοί δεν έζησαν εδώ>>. Τους απάντησε << Εσείς ήσαστε Χριστιανοί και σας έκαναν Μουσουλμάνους>> Οι χριστιανικές ρίζες τους αποδεικνύονται και από το ότι σταυρώνουν το ψωμί τους, κάνουν βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά, ενώ πιστεύουν στην Παναγία, συχνότατο δε όνομά τους είναι το Ηλίας. Τα γεγονότα σχετικά με το βίαιο εξισλαμισμό των Πομάκων αναφέρει Η Αιμιλία Λαδοπούπου, από βουλγαρικές πήγες και από τον Τσέχο γλωσσολόγο και ιστορικό Leopold Geitler. ( Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ – 10 Φεβρουαρίου 2010)

¨Οσον αφορά τώρα τους Αθίγγανους (Ρωμά) αυτοί εγκαταστάθηκαν στη Θράκη μεταξύ του 10ου ή 11ου μ.Χ. αιώνα. Για την προέλευσή τους υπάρχουν κυρίως δύο εκδοχές: η μία υποστηρίζει ότι προέρχονται από την Ινδία, από όπου έφυγαν διαδοχικά, προς το Ιράν, και από εκεί, μέσω της Αρμενίας και του Καυκάσου, ήρθαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, προέρχονται από τους Μελχισεδεκίτες (λάτρεις του Μελχισεδέκ, βασιλιά της Παλαιάς Διαθήκης, τον οποίο θεωρούσαν ανώτερο από το Χριστό) της Φρυγίας και της Λυκαονίας, οι οποίοι εξισλαμίσθηκαν επίσης κατά την οθωμανική περίοδο.

Με μία μικρή ιστορική έρευνα λοιπόν, εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι ισχυρισμοί περί << τουρκικής μειονότητας>> στη Θράκη, όσον αφορά τουλάχιστον του Πομάκους και τους Ρωμά, είναι εντελώς αστήρικτοι και αυθαίρετοι (αν όχι κακόβουλοι) επιστημονικά