Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Κατά την ορκομωσία της κυβερνήσης Εθνικης ενότητας ερωτήθη υπουργός του ΛΑΟΣ πως θα συνυπάρξει με τα Γομάρια.


Γομαριστές ή Γομάρια: Ως οπαδοί του Φλαμανδού θεολόγου Φραγκίσκου Γόμαρου (1563-1614) κάλυπταν την εξτρεμιστική πτέρυγα του Καλβινισμού. Αποδέχονταν με φανατισμό τη θεωρία ''περί του απόλυτου προορισμού'' που είχε εμπνευστεί ο Γάλλος Θεολόγος Ιωάννης Καλβίνος (1509-1564), ιδρυτής του Καλβινισμού. Οι Γομαριστές είχαν διαρκείς και έντονους διαξιφισμούς με τους Αρμονιανούς, γιατί εκείνοι απέρριταν '' τον απόλυτο προορισμό. Απειλήθηκαν αιματηρές ταραχές και νέα σχήσματα στους κόλπους του Καλβινισμού, γιατί αρκετοί Καλβινιστές αντιπαθούσαν τους Γομαριστές. Οι Γομαριστές δρούσαν στην Ολλανδία και σε περιοχές διαφόρων ευρωπαικών χωρών. Μετά το θάνατο του Φραγκίσκου Γόμαρου οι οπαδοί του άρχισαν να λιγοστεύουν αλλά δεν εξαφανίσθηκαν.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν προσχωρήσει στον Ωφελιμισμό.


Ο ωφελιμισμός εμφανίστηκε στην Αγγλία το 19ο αιώνα ως τάση ηθικής, που θεωρεί το ώφελος ως βάση της ηθικής και κριτήριο των ανθρωπίνων πράξεων. Οι Άγγλοι Ωφελιμιστές στηρίχθηκαν από τους Αγγλικανούς, όπως έγινε και με τους Καθολικούς, τους Ορθόδοξους και τους Προτεστάντες, όταν ο ωφελιμισμός απλώθηκε και σε άλλες χ'ωρες όχι μόνο στην οικονομία και στα κέρδη ή υπερκέρδη των επιχειρηματιών, αλλά και στην Εκκλησία, για την χριστιανική πίστη. Με την πάροδο των ετών, όμως ο ωφελιμισμό έγινε εγωιστικός κι αλαζονικός και παμφάγος και έπαψε να εδράζεται στις ηθικές βάσεις και στις ηθικές αξίες.

Αλευρομαντεία, η αποκάλυψη του τι μέλλει γενέσθαι την άλλη μέρα του Αι-Γιάννη.


Αλευρομαντεία: Άκρως απαραίτητη. Οι ασχολούμενη με αυτή με το αλεύρι και με διάφορες διαδικασίες σε μέρες εορτών των Αγίων προφητεύουν ευοίωνες ή δυσοίωνες καταστάσεις. Κατά το κοσκίνισμα αλεύρου ή άμμου προς τα πίσω, κατά την γιορτή του Αγίου Ιωάννη, αν παρατηρηθούν περίεργα σχήματα, τότε κάποιο κακό θα συμβεί στο σπίτι. Αν η νοικοκυρά κοσκινίζει το αλεύρι για να ζυμώσει, δει ότι εμφανίζει κάποια γούβα, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει μνήμα και το σπίτι θα έχει πένθος. Την παραμονή του Σταυρού, 14 Σεπτέμβρη, η ανύπανδρη κόρη, πριν κοιμηθεί στρώνει αλεύρι πίσω από την πόρτα του υπνοδωματίου της και λέει: '' Όποιος είναι της τύχης μου, ας έλθει να γράψει''. Αν δει το πρωί γραμμές ή στίγματα στο αλεύρι, που να σχηματίζουν κάποιο γράμμα, τότε συμπεραίνουν ποιός είναι ο γαμπρός.