Carnivore: Το ηλεκτρονικό φακέλωμα-παρακολούθηση των πολιτών
Τι παγίδες κρύβει και τι έχει υποκρυφθεί η υπογραφείσα κατά το παρελθόν ελληνοαμερικανική συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας;
Mιά νέα μέθοδο βρήκε το FBI στις αστυνομοκρατούμενες ΗΠΑ γιά να παρακολουθεί τις επικοινωνίες μέσω Ιντερνέτ, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Ε-mail), την επικοινωνία-συνομιλία μέσω "στιγμιαίων μηνυμάτων" (instant messages) στα chat rooms και τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες, ελέγχοντας την διεύθυνση κάθε κομπιούτερ (ISP). Το σύστημα του FBI ονομάζεται Carnivore και έχει ήδη τεθεί σ' εφαρμογή. Λειτουργεί με την εγκατάστασή του σε μηχανήματα παροχής υπηρεσιών φιολοξενίας ιστοσελίδων και ανταλλαγής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εξαιτίας των μεθόδων του FBI στο παρελθόν, ο αμερικανικός λαός (ή τουλάχιστον το μικρό κομμάτι εκείνο που σκέπτεται ελεύθερα) αντιδρά, επειδή πιστεύει ότι παραβιάζονται οι ατομικές, συνταγματικά κατοχυρωμένες, ελευθερίες του. Οι παρακολουθήσεις γίνονται δήθεν γιά να επισημανθούν κρούσματα τρoμοκρατίας, ηλεκτρονικής απάτης κλπ, αλλά η αλήθεια είναι ότι το σύστημα Carnivore, όπως τονίστηκε στο Κογκρέσσο, παρακολουθεί τα πάντα και χωρίς (τις περισσότερες φορές) άδεια δικαστή, άσχετα αν το FBI ισχυρίζεται ότι δεν παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ούτε τους νόμους και ασχολείται μόνο με υποθέσεις ασφάλειας και ηλεκτρονικής απάτης.
Πλην όμως, το παρελθόν αποδεικνύει το αντίθετο: Οι μέθοδοι του FBI δεν ήταν πάντα καθαροί από την εποχή του Χούβερ, όταν άρχισε το φακέλωμα των πολιτών, που συνεχίζεται ίσαμε σήμερα και εκσυγχρονίζεται.
Το σύστημα Carnivore έρχεται να προστεθεί στα τόσα μέτρα αστυνομοκρατίας στις ΗΠΑ, στο όνομα της αντιτρομοκρατικής υστερίας ή των άλλων φτιαγμένων δικαιολογιών, για να μπει στην προσωπική ζωή των πολιτών και να την φακελώσει.
Οι αρχές (FBI) ζήτησαν επίσημα από το Κογκρέσο να μπορούν να παρακολουθούν αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων, τι φάρμακα χρησιμοποιούν οι πολίτες, τι διαβάζουν, στα πλαίσια της προστασίας από την "τρομοκρατία", χωρίς άδεις δικαστή.
Εξυπακούεται ότι και οι πολίτες άλλων χωρών, πλην των ΗΠΑ, θα φακελώνονται και θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, έστω κι αν τυπικά δηλώνεται το αντίθετο, όπως γίνεται και με το σύστημα Echelon που παρακολουθεί κάθε μορφή τηλεπικοινωνίας, οπουδήποτε στον κόσμο. Στα πλαίσια αυτά οι ΗΠΑ υπόγραψαν και υπογράφουν διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες για αστυνομική συνεργασία στους τομείς της διακίνησης ναρκωτικών, καταπολέμησης ηλεκτρονικής απάτης, τρομοκρατίας κ.ά. Ουσιαστικά οι συμφωνίες αυτές στοχεύουν και στο φακέλωμα μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πολιτών των άλλων χωρών. Με άλλα λόγια, ολίγοι αφελείς θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι πράκτορες του FBI ή των άλλων αμερικανικών Υπηρεσιών στην Αθήνα, "κυνηγούσαν" μόνο την οργάνωση "17 Νοέμβρη". Η "τρομοκρατία" στην Ελλάδα, υπερβολικά "φουσκωμένη" από τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, ήταν η αφορμή και η κάλυψη για περαιτέρω "δραστηριότητες" των μυστικών και μη Υπηρεσιών των ΗΠΑ.