Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ ?

83. Εκείνη την εποχή , αλλά και πιο πρίν , οι Αιγινήτες ήταν υποταγμένοι στους Επιδαυρίους. Εκτός των άλλων , πήγαιναν και στην Επίδαυρο , προκειμένου να εκδικαστούν εκει οι διαφορές τους με τους Επιδαυρίους . Αλλά απο τότε που ναυπήγησαν πλοία έγιναν αγνώμονες και απεστάτησαν απο το ζυγό των Επιδαυρίων , έγιναν εχθροί , κατέστρεψαν τη γή τους , επιδή είχαν την υπεροπλία και πήραν τα αγάλματα της Δαμίας και της Αυξησίας , τα οποία τα έστησαν στην Αίγηνα , σε μια περιοχή μεσόγεια πού λέγεται Οία και απέχει είκοσι στάδια περίπου απο την πολιτεία . Έστησαν , λοιπόν τα αγάλματα και θέσπισαν εξιλαστήριες θυσίες και άσεμνους χορούς γυναικών , ορίζοντες δέκα πολίτες ως χορηγούς για κάθε θεά . Οι χοροί αυτοί δεν δυσφημούσαν τους άντρες αλλά τις γυναίκες του τόπου. Και οι Επιδαύριοι επίσης είχαν τις ίδιες τελετές , καθ'ως και τελετές μυστικές.
84. Όταν εκλάπησαν τα δύο αγάλματα οι Επιδαύριοι έπαψαν να στέλνουν στην αθήνα τις συμφωνημένες προσφορές . Οι Αθηναίοι τους μήνυσαν , με απεσταλμένους , τη δυσαρέσκειά τους και οι Επιδαύριοι του αποκρίθηκαν ότι δεν αθετούσαν τα υπεσχημένα , γιατί όσο καιρό υπήρχαν τα αγάλματα στην χώρα τους είχαν τηρήσει τη συμφωνία , αλλά απο τον καιρό που τάχασαν δεν ήταν δίκαιο να δίνουν προσφορές και έπρεπε μάλλον να τις ζητήσουν από τους Αιγινήτες , που είχαν τα αγάλματα . Οι Αθηναίοι , ύστερα απ' αυτά έστειλαν στην Αίγινα , να ζητήσουν τα αγάλματα , αλλά οι Αιγινήτες αποκρίθηκαν πως ανάμεσα τους και ανάμεσα στους Αθηναίους δεν υπάρχει καμμία αμφισβήτηση.
85. Οι Αθηναίοι λένε πως ύστερα απο αυτη τη απάντηση ο δήμος τους έστειλε ένα πολεμικό πλοίο με Αθηναίους πολίτες , οι οποίοι βγήκαν στην Αίγινα και πάσχισαν να αποσπάσουν τα αγάλματα απο τα βάθρα , που ήταν φτιαγμένα απο δικές τους ελιές , για να τα πάρουν μαζί τους . Όμως δεν το κατόρθωσαν στην πρώτη προσπάθεια και έδεσαν τα αγάλματα με σκοινιά , τα οποία άρχισαν να τραβούν , όταν άξαφνα ακούστηκε μια βροντή και ταυτόχρονα γίνηκε σεισμός . Αυτοί που επιχείρησαν να ρίξουν τα αγάλματα έχασαν τα λογικά τους και άρχισαν ν αλληλοεξοντώνονται , νομίζοντας πως εξοντώνουν εχθρούς. Ένας τους μονάχα γλύτωσε και έφτασε στο Φαληρο .
ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΩΝ Ε'