Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αινείας ο Τακτικός- Ο παλαιότερος Έλληνας Στρατιωτικός συγγραφέας ήταν Στυμφάλιος



Ο Αινείας ο Τακτικός ήταν σύγχρονος του Ξενοφώντα και ασχολήθηκε με την τεχνική πλευρά του πολέμου. Το σωζόμενο έργο του «Τακτικόν υπόμνημα περί του πως χρή πολιορκουμένους αντέχειν» δεν είναι παρά ένα κεφάλαιο από το μεγαλύτερο έργο του, που φαίνεται ότι γράφτηκε περί το 350 π.Χ. Είναι ο παλαιότερος από τους σωζόμενους στρατιωτικούς συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδας και κατά την επικρατέστερη εκδοχή ταυτίζεται με τον Αινεία τον Στυμφάλιο, το στρατηγό που ηγήθηκε του στρατού του Κοινού των Αρκάδων στη μάχη της Μαντινείας το 361 π.Χ. Επειδή ασχολήθηκε με θέματα στρατιωτικής τακτικής του αποδόθηκε το προσωνύμιο Τακτικός.
Τα έργα του είναι γραμμένα στην αττική διάλεκτο, με αποσπάσματα από τον Θουκυδίδη  και τον Ξενοφώντα. Σε αυτά ο συγγραφέας εκθέτει όλα τα είδη των στρατηγημάτων και των προφυλάξεων, που πρέπει να χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να παραπλανάται

Η γη από το διάστημα Νο2


Δείτε περισσότερες εδώ:

Η γη από το διάστημα Nο1



Ο Chris Hadfield είναι Καναδός αστροναύτης που επέστρεψε στις 14 Μαΐου μετά από πολύμηνη παραμονή στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS.



Σε αυτό το διάστημα έστειλε μέσω του twitter εκατοντάδες φωτογραφίες από τη σκοπιά των 320 χιλιόμετρων πάνω από την επιφάνεια της γης. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 960.000 followers.