Είναι γιά τήν Αντίκυρα
Δηλαδή είναι τρελλός για δέσιμο। Η Αντίκυρα ήταν αρχαία Φωκική πόλη σ'ένα νησάκι του Κορινθιακού κόλπου, που ο Φίλιππος ο Μακεδόνας την έκαμε γής Μαδιάμ। Ο Παυσανίας (Ι, 36-37) περιγράφει την αγορά και μας δίνει και μερικές άλλες σημαντικές πληροφορίες।
Στα πετρώδη βουνά της Αντίκυρας φύτρωσε ο ελλέβορος, βοτάνι ονομαστό για τις καθαρτικές και εμμετικές του ιδιότητες। Φαίνεται, πως ο ελλέβορος δινόταν σαν φάρμακο και σε όσους δεν έστεκαν καλά στα μυαλά τους। Από δώ μας έμεινε η φράση "Αντικύρας σέ δεί" (εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη)।
Ο Ιωάννης Πούλλος (Ιστορικά ανέκδοτα) αναφέρει τα εξής: "Ο Μενεκράτης ο γιατρός έφθασε μέχρι τέτοιου σημείου αλαζονείας, ώστε να ονομάζει τον εαυτό του Δία। Κάποτε έστειλε προς τον Φίλιππο τον Μακεδόνα τη εξής επιστολή¨Ο Μενεκράτης ο Ζεύς προς τον Φίλιππον (εύχεται) να ευτυχή। Ο Φίλιππος ανταπάντησε¨Ο Φίλιππος εύχεται στον Μενεκράτη να υγειαίνη। Σε συμβουλεύω όμως, φίλε μου, να επισκευθής τους προς την Αντικύραν τόπους"
Ο Αλκίφρων στις Επιστολές γράφει:"Σούστριψε θυγατέρα, και επαναστάτησες, μά την αλήθεια। Σου χρειάζεται βοτάνι για τους τρελούς και όχι από το συνηθισμένο, αλλά από την Αντίκυρα της Φωκίδος, αφού δέν ντρέπεσαι σαν κορίτσι πράμα και κατάργησες απ'το πρόσωπο την αιδώ।"
Και ο Ιουλιανός στο έργο του Κατά του Κυνικού Ηρακλείου, (παρ। 18), γράφει¨"Άν όμως μας περνάς για παιδιά, εμένα ή τον Ανατόλιο που βρίσκεται εδώ, τότε σου χρειάζεται Αντίκυρα."