Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ , Η ΔΡΑΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ , ΝΤΟΜΙΝΟ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΑΙΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΙ Ποτέ μην υποτιμάς τον Εχθρό


Στο μεταξύ οι Αθηναίοι, έχοντας τη Σάμο για ορμητήριο, λεηλατούσαν τα εδάφη του Βασιλέως, έκαναν επιδρομές στη Χίο και στην Έφεσο κι ετοιμάζονταν για ναυμαχία· εκλέξαν και καινούργιους στρατηγούς ―κοντά σ' αυτούς που είχαν κιόλας― τον Μένανδρο, τον Τυδέα και τον Κηφισόδοτο. Ο Λύσανδρος έκανε πανιά από τη Ρόδο, παραπλέοντας την Ιωνία, προς τον Ελλήσποντο· στόχος του ήταν το πέρασμα των εμπορικών πλοίων κι οι πόλεις που είχαν αποστατήσει από τους Λακεδαιμονίους.

Ποιοί παρέδωσαν την χώρα στους εισβολείς;


Στην πολή Μένδα, που έκλινε προς την Αθηναϊκή Συμμαχία, μπήκε κρυφά τη νύχτα ο Αγησίλαος και κατέλαβε το πιο στρατηγικό σημείο της, κι όταν οι Αγανακτησμένοι Μενδαίοι συγκάλεσαν εσπευσμένα την εκκλησία του δήμου, παρουσιάστηκε ο Αγησίλαος και είπε ''Γιατί θορυβηθήκατε; Οι μισοί από εσάς συμμετέχουν στην προδοσία εκείνων που μου παρέδωσαν την πόλη''. Οι Μενδαίοι θεώρησαν ύποπτο ένας τον άλλον κι έτσι οι αντιδράσεις τους σιγά-σιγά κόπασαν.

Αγησίλας ο Μέγος Στρατηγός των Σπαρτιατών


Κάποτε που ο Αγησίλαος βρισκόταν στην Αίγυπτο έχοντας συμμαχήσει με τον Νεκτανεβώ, αποκλείσθηκε σε ένα τόπο και οι αντίπαλοι του άρχισαν να χτίζουν ένα τείχος γύρω του. Κι ενώ ο Νεκτανεβώς, μη ανεχώμενος την περιτείχιση, ζητούσε από τον Αγησίλαο να επιτεθεί, εκείνος περίμενε μέχρι σχεδόν να ολοκληρωθεί η η περιτάφροση και ο περιτειχισμός, πλην ενός μικρού σημείου, το οποίο αποτελούσε δίοδο και είσοδο του τείχους. Τότε ο Αγησίλαος αναφώνησε ''είναι πλέον η ώρα για τους γενναίους'' κι ώρμησε δια μέσου του στομίου και σκότωσε τους λίγους εχθρούς που χωρούσας στο στενό άνοιγμα του τείχους ενώ ήταν αδύνατο να κυκλωθεί, αφού το τείχος γύρω του λειτουργούσε ως προστατευτικό ανάχωμα.