Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Κατακλυσμός

Διάφορες παραδόσεις αναφέρουν ότι στα παλιά χρόνια είχαν γίνει μεγάλοι κατακλυσμοί.Οι κατακλυσμοί ήταν μεγάλες και αδιάκοπες νεροποντές,που δημιουργούσαν πλημμύρες.
Οι άνθρωποι έδιναν την ερμηνεία,ότι τις δυνατές αυτές νεροποντές τις έστελνε ο Θεός στη γη,επειδή είχε οργισθεί με την κακή συμπεριφορά των ανθρώπων,γιαυτό πλημμύριζε τα πάντα για να τους τιμωρήσει
Ο μύθος του κατακλυσμού που,στα κύρια παραδείγματα,σάρωσε λίγο η πολύ το ανθρώπινο γένος και θα το αφάνιζε ολότελα,αν κάποιος η κάποιοι τυχεροί δεν γλύτωναν,συναντήθηκε σε όλα τα πλάτη της γης,και αν προσπεράσουμε τη φτωχή και ελατωματική συγκέντρωση των εκδοχών του Αντρη,βρισκόμαστε μπροστά στις λαμπρές συγκεντρωσεις του Φράζερ και,τελευταία του Ριέμ,που τις ανεβάζει σε τριακόσιες τρεις αφηγήσεις.
Μία εκδοχή του μύθου,για την οποία μιλάει εκτεταμένα ο Χάρης Πάτσης στα <Άπαντα των θρησκειών>,συναντιέται ανάμεσα στους Σημίτες,που η νεότερη έκδοση της είναι ο <Κατακλυσμός> της Παλαιάς Διαθήκης. Το φιλολογικό πρότυπο της το έχουμε σ΄ένα Σουμεριακό ποίημα,που αποσπάσματα του βρέθηκαν στη Νιππούρ,ένα από τα αρχαιότερα θρησκευτικά κέντρα της Μεσοποταμίας.Από την γραφή του χρονολογείται γύρω στις αρχές της 2ης χιλιετίας,μα το περιεχόμενο του πρέπει να είναι πολύ αρχαιότερο,αφού στους καιρούς αυτούς οι Σουμέριοι είχαν απορροφηθεί από τους Σημίτες.
Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι έγιναν κατακλυσμοί,όταν βασιλιάς της Βοιωτίας ήταν ο Ωγύγης κι ένας άλλος που είναι και πιο γνωστός έγινε την εποχή του Δευκαλίωνα. Τότε,λέει ο Πίνδαρος(Ολυμπιονίκης ΙΧ) <λένε πως τη μαύρη γης τα νερά αποσκεπάσαν>.
Ο μύθος του κατακλυσμού αμφισβητήθηκε έντονα. Πολλοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι πρόκειται για τοπικά επεισόδια που μεγαλοποιήθηκαν και με την πάροδο του χρόνου πήραν την μορφή του μύθου. Άλλοι,όπως ο Γάλλος φυσιοδίφης και ακαδημαϊκός Κυβιέρος και ο φυσιοδίφης και γιατρός Λαμάρκ θέλησαν να δώσουν επιστημονική ερμηνεία στο φαινόμενο των κατακλυσμών,αλλά στις απόψεις τους άλλοι επιστήμονες φάνηκαν επιφυλακτικοί
Σήμερα όμως είναι πολλοί οι επιστήμονες που πιστέυουν ότι ο παγκόσμιος κατακλυσμός ήταν ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη πριν από 11600 χρόνια. Και στηρίζουν αυτή την άποψη σε γεωλογικές μελέτες και σε αρχαιολογικά ευρήματα.
Πρόσφατες γεωλογικές μελέτες στον κόλπο του Μεξικού,ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον θρύλο των Ίνκας και των Ινδιάνων της Νοτιοανατολικής Αμερικής,κατά τον οποίο τα νερά σκέπασαν τις κορυφές των βουνών. Κατά τις εργαστηριακές μελέτες του καθηγητή Τσεζάρε Εμιλιάνι,του πανεπιστημίου του Μαΐάμι,ο κατακλυσμός αυτός έγινε πριν από 10.000-12.000 χρόνια δηλαδή συγχρόνως με τον βιβλικό κατακλυσμό. Δεν αποκλείεται λοιπόν να είναι ο ίδιος κατακλυσμός που επεκτάθηκε σ΄όλη την γη.

Στρος Καν



Ηδονές άκαιρες, γεννούν αηδίες: Δημόκριτος