Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ-Συγκριτική Μυστηρίων.


Μυστήρια: Ο χριστιανός έρχεται συχνά σ΄ επαφή με την εκκλησία του με τη χρήση των εφτά μυστηρίων, που τον καθοδηγούν και του δίνουν δύναμη στο δρόμο προς σωτηρία.
Συνήθως ένας χριστιανός δέχεται το μυστήριο της βάφτισης κατά τη νηπιακή του ηλικία. Με το μυστήριο αυτό αφαιρείται η προπατορική αμαρτία και όλες οι αμαρτίες που διαπράχτηκαν ως τη στιγμή εκείνη. Στους ορθόδοξους μαζί με τη βάφτιση δίνεται και το Χρίσμα. Στους καθολικούς, όταν το άτομο είναι έτοιμο να καταλάβει έρχεται το μυστήριο της Αναγνώρισης. Με το μυστήριο αυτό κληροδοτείται στο άτομο η ευλογία του Αγίου Πνεύματος, που το βοηθάει ν΄ ανανεώσει την πρόθεση του και το θάρρος του ν΄ ακολουθήσει τη θέληση του θεού.
Όταν ο χριστιανός παντρεύεται, το μυστήριο του Γάμου μεταβιβάζει την ευλογία και επιδοκιμασία στη σύζευξη και στα παιδιά που ενδεχομένως γεννηθούν από τη σύζευξη αυτή. Οι καθολικοί διδάσκονται ότι ο γάμος είναι αιώνια και άγια ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας με σκοπό τη διαιώνιση του ανθρώπινου γένους.
Το μυστήριο της Χειροτονίας ή Ιεροσύνης χρησιμεύει για να επιφέρει την κάθαρση και την αφοσίωση στους ανθρώπους που θα υπηρετήσουν την Εκκλησία.
Το μυστήριο του Ευχελαίου είναι για άτομα που πρόκειται να πεθάνουν. Με το μυστήριο αυτό συγχωρούνται οι τελευταίες τους αμαρτίες.
Υπάρχουν και δύο άλλα μυστήρια: η Ευχαριστία και η Μετάνοια.
Με τα μυστήρια αυτά γίνεται προσιτή μια πιο συχνή ευλογία πνευματική. Κάθε Κυριακή και στις γιορτές οι Χριστιανοί παρακολουθούν τη θεία Λειτουργία κατά την οποία γίνεται η Ευχαριστία. Είναι μια πολύ αναμνηστική τελετή του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του και του θανάτου του πάνω στο σταυρό σαν μια θυσία για τις αμαρτίες των ανθρώπων. Κατά την Ευχαριστία ο Ιερέας παρουσιάζει ένα διπλό θαύμα, μετατρέποντας κρασί και ψωμί σε αίμα και σώμα του Ιησού, χωρίς ν΄ αλλάξει την εμφάνιση τους.
Από τη στιγμή που κανένα από τα μυστήρια δεν παραμερίζει την ανθρώπινη τάση προς την αμαρτία, οι χριστιανού χρειάζονται συχνά ν΄ αναζητήσουν τη συγχώρηση των προσφάτων αμαρτημάτων τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το μυστήριο της Μετάνοιας. Η Μετάνοια περιλαμβάνει το μετάνιωμα για την αμαρτία, την ομολογία του αμαρτήματος σ΄ έναν ιερέα, την εφαρμογή των επιτιμίων δηλαδή τιμωριών που θα επιβάλει ο ιερέας και την άφεση των αμαρτιών που παραχωρείται από τον ιερέα.
Οι χριστιανοί θεωρούν τη λειτουργία σαν την πιο σημαντική πράξη λατρείας. Επίσης, όσοι επιθυμούν , μεταλαμβάνουν τη θεία μετάληψη.