Κατά παράβαση Δικαστικών Αποφάσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών
(Το νομοσχέδιο 2597)
Ενώ το -χρηματοδοτούμενο από Ελλάδα και Κύπρο- Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) υποστηρίζει το Νομοσχέδιο Αρ. 2597, που παρουσίασαν οι ''φιλέλληνες'' βουλευτές Μπιλιράκης και Μαλόνι, πιο προσεκτική εξέταση του, αποκαλύπτει πως νομιμοποιεί τον "οργανισμό δίχως νομική οντότητα" της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" σαν "όργανο" της Τουρκίας, αντί να τον καταδικάζει ως ψευδοκράτος. Μάλιστα, τα ΜΜΕ στην Ελλάδα παρουσίασαν ως ''επιτυχία'' το Νομοσχέδιο, φιλοξενώντας και ''βαρύγδουπες'' δηλώσεις του θεωρούμενου ως φιλέλληνα βουλευτή Γκας Μπιλιράκη.
Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ είναι προτεινόμενη νομοθεσία που έχει εγκριθεί από επιτροπή του Κογκρέσου. Με βάση παλαιότερο νόμο για αποζημίωση Αμερικανών με περιουσίες σε κομμουνιστικές χώρες, το νομοσχέδιο εξισώνει την Τουρκική διοικητική μαριονέτα των κατεχόμενων με κυβέρνηση. Έτσι, περιορίζει τη δύναμη των Αμερικανικών δικαστηρίων να αποφασίζουν υπέρ των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, όπως συνέβη στην περίπτωση των ψηφιδωτών της Κανακαριάς (Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου εναντίον Γκόλντμπεργκ), κηρύσσοντας το ψευδοκράτος "οντότητα αγνώστου ταυτότητας" όταν δοκίμασε να σφετεριστεί τις ιστορικές εικόνες. Προς το παρών, καθεστώτα που δεν αναγνωρίζονται ως κυβερνήσεις δεν μπορούν να προσφύγουν σε δικαστήρια των ΗΠΑ, αν και μπορεί να μηνυθούν μια και δεν έχουν ασυλία. Ωστόσο, εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί σαν νόμος, το ψευδοκράτος θα αποκτήσει ασυλία.
Εάν το Κογκρέσο θα μπορούσε να διατάξει τη κυβέρνηση Ομπάμα να διαπραγματευτεί με παράνομες οντότητες, οι διεθνείς σχέσεις θα διεξάγονταν με κακοποιούς. Αντί να αναδεικνύει τα στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος του καθεστώτος, όταν καταλαμβάνει και κλέβει περιουσίες, το νομοσχέδιο ντύνει το ψευδοκράτους με ασυλία που υπονομεύει το νόμο, δεδικασμένα και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (541 και 550) που καταδίκασαν το ψευδοκράτος. Δίνει εντολές δε στη κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαπραγματευτεί άμεσα και να διακανονίσει αποζημιώσεις για περιουσίες Ελληνοκυπρίων με το κατακτητή και τούς εποίκους από τη Τουρκία.
Ακόμα χειρότερα, το νομοσχέδιο προτείνει "αποζημίωση" με μια διάταξη "προτεραιότητας" που επιδιώκει διευθετήσεις για "25.000 δολάρια" ή λιγότερο. Δεν είναι σαφές κατά πόσο τα $25.000 δίνονται σε άτομα ή για ακίνητα. Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο θεωρεί πως περίπου $675 ανά έτος είναι ικανοποιητικά για 37 χρόνια κατοχής! Οι επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου, εσκεμμένα ή όχι, είναι τόσο επικίνδυνες όσο και η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (IPC), όπου Ελληνοκύπριοι έχουν μπλοκαριστεί για χρόνια στη δυστυχία, χωρίς αποζημίωση, λαμβάνοντας τελικά αινιγματικές ανταμοιβές. Τέλος, με βάση άλλο δεδικασμένο του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ (Ντέημς και Μούρ εναντίον Ρήγκαν), ίσως το νομοσχέδιο να απαγορεύσει και να αναστείλει τις μηνύσεις εναντίον του ψευδοκράτους στις ΗΠΑ.
Παράδοξα, ενώ η μήνυση των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις ΗΠΑ είχε προκαλέσει "συναγερμό" για δήθεν νομιμοποίηση του ψευδοκράτους, το νομοσχέδιο που ανοίγει τις διπλωματικές σχέσεις του ψευδοκράτους με τις ΗΠΑ δεν έχει ούτε καν λάβει την προσοχή της κυβέρνηση της Κύπρου.
Συμπερασματικά, το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τις ιδιότητες και τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων. Στη περίπτωση που το νομοσχέδιο γίνει νόμος, μπορεί να ανατραπεί με δίκη. Το νομοσχέδιο θεωρείται συνταγματικά "για φούντο" δεδομένου ότι εξισώνει την μαριονέτα του ψευδοκράτους με κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να καταδικάζει το ψευδοκράτος, να κατονομάζει την Τουρκία ως υπόλογη, να παρείχε σε Ελληνοκυπρίους δίκαιη αποζημίωση για 37 χρόνια κατοχής, να προστάτευε το δικαίωμα τους να επιστρέψουν στην πατρογονική τους γη και τα δικαιώματα τους να προσφύγουν σε δικαστήρια των ΗΠΑ ατομικά και συλλογικά και να συμπεριλάμβανε ένα χρονικό όριο στο οποίο οι αποζημιώσεις θα έπρεπε να καταβληθούν. Αλλιώς, Αμερικανοκύπριοι με περιουσία στα κατεχόμενα θα αντιμετωπίσουν την ίδια άδικη και παράνομη συμπεριφορά μερικοί απερίσκεπτοι Ελληνοκύπριοι αντιμετώπισαν όταν έπεσαν στην παγίδα του IPC, του τουρκικό Δούρειου Ίππου που κλέβει τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων, ένα αναγκαίο βήμα πριν την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.
(4 Αυγ. '11)