Ο Κολοκοτρώνης το 1834, οδηγήθηκε, από τους Βαυαρούς, σε μια από τις πιο κατάπτυστες δίκες του ελληνικού κράτους, (υποκινούμενη από τους Άγγλους), η οποία κατέληξε στην καταδίκη του σε θάνατο।
Προηγήθηκε βέβαια ο εγκλεισμός του στις 6 Σεπτεμβρίου 1833 στο Ιτς- Καλέ, με την κατηγορία ότι ετοίμαζε,(μαζί με τον Δημήτριο Πλαπούτα και άλλους), συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Όθωνα και την πρόκληση ταραχών και ανασφάλειας στο κράτος। Τις σχετικές φήμες περί συνωμοσίας διέσπειρε με επιμέλεια η αγγλική πρεσβεία, το όλο παιχνίδι παιζόταν μεταξύ των τριών δυνάμεων της εποχής, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, για τον έλεγχο της Ελλάδας και οι όποιες κινήσεις εναντίον των αγωνιστών είχαν υποκινητή μια από αυτές।
Στις 10 Μαίου 1834 αναγνώστηκε η απόφαση: Η έγγραφος απόφασις ήτις κατεδίκαζε τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούταν εις κεφαλική ποινήν δια της λαιμητόμου, εκτελεστέαν εντός 24 ωρών και εντός του Ναυπλίου εις την Πλατεία του Ναυπλίου)।
Τότε ήταν που κάποιος συμπολεμιστής είπε στον Κολοκοτρώνη: Άδικα σε σκοτώνουν στρατηγέ, και ο Κολοκοτρώνης απάντησε με το περίφημο: Καλύτερα να σε σκοτώνουν άδικα, παρά να σε σκοτώνουν δίκαια। Η απόφαση τελικά δεν εκτελεστηκε, γιατί διαφώνησαν με αυτήν ο πρόεδρος του δικαστηρίου Α। Πολυζωίδης και ο δικαστής Γ।Τερτσέτης, ενώ την επόμενη μέρα ο βασιλιάς τους έδωσε χάρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..