Σε ερωτώ, γνώμην δύνανται να έχουν απάντες, γνώσιν δια την γνώμην, έχουν; Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και αν θέλεις να μου απαντήσεις χρησιμοποίησε και κάνα φιλόσοφο που το όνομά του να μην αρχίζει από άλφα. Υπάρχουν και άλλοι.
ο Πλάτων, αλλά και όλοι οι τότε ολιγαρχικοί, δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα: Πως ειναι δυνατόν όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρότασης και ψήφου χωρίς να χρονοτριβούν....( και αναγκαστικά πρότειναν την ουτοπική επιλογή των άριστων...) ουτοπική διότι για να επιλέξεις τους "άριστους" πρεπει να είσαι "άριστος" και οχι βλάκας δεξιός που απλα αγωνίζεσαι να χωθείς στα έδρανα των βρομόσκυλων της εξουσίας.. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα χιλιάδες χρόνια μετά και παρά την τεράστια ψηφιακή δύναμη της ανθρωπότητας, υπαρχουν αρκετά άρρωστα μυαλά που θεωρούν οτι οι πολίτες πρεπει να επιλέγουν νομοθέτες και οχι νόμους... Οι δεξιοί πιστεύουν πως ο κόσμος φτιάχτηκε για να τον κυβερνά η ομάδα τους....Αυτή η ασθενεια δυστυχώς ειναι ανίατη ως σήμερα... ο Πλάτωνας ειναι ο κορυφαιος χουντικός της αρχαιότητας...
Ουδείς αλάνθαστος σέ αυτή τήν μία καί μοναδική ζωή..... Τό ίδιο ισχύει καί γιά τόν Πλάτωνα....
Άποψη μπορούν νά έχουν άπαντες.... Η άποψη έχει νά κάνει μέ τήν ξεχωριστή οπτική γωνία που ο κάθε ένας άνθρωπος βλέπει τά πράγματα. 7.000.000.000 άνθρωποι επάνω στήν γή, 7.000.000.000 διαφορετικές απόψεις. Ίσως κάποιες απόψεις νά συγκλίνουν σέ κάποια σημεία..... Η γνώμη έχει νά κάνει μέ τήν γνώση όπως πολύ σωστά λέει ο Πλάτων. Έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις μπορείς νά έχεις γνώμη, άρα μπορείς καί γνωρίζεις. Τό ρήμα επίσταμαι σημαίνει = γνωρίζω. Η ικανότητα να βιώνει κανείς συνειδητά δε μετράται από την επιστήμη, δεν υπάρχει δηλαδή επιστημονική απόδειξη για την ποιότητα της συνείδησης μέσα από κάποιο πείραμα επαλήθευσης. Η επιστήμη ψάχνει την αντικειμενική αλήθεια, αυτή που είναι κοινή για όλους τους παρατηρητές (στην ουσία την αλήθεια που είναι ανεξάρτητη από τον παρατηρητή) ενώ η συνείδηση είναι υποκειμενική, άμεσα εξαρτώμενη από τον παρατηρητή (του εαυτού του) που διατείνεται πως βιώνει συνειδητά, και στηριζόμαστε στα όσα ο ίδιος υποστηρίζει. Η λέξη συνείδηση προέρχεται από το απαρέμφατο συν-ειδέναι - οίδα = γνωρίζω, (σύν+οιδα) = γνωρίζω καλώς, εξ ιδίας αντιλήψεως που αποδόθηκε και στα λατινικά με την ακριβή εννοιολογική της σημασία, ως conscientia, που σημαίνει γνωρίζω πλήρως. Την ίδια λέξη χρησιμοποιεί πρώτος ο Γάλλος φιλόσοφος Ντεκάρτ και λίγο αργότερα ο John Locke (Τζον Λοκ) στα αγγλικά ως Conscience που μεταγενέστερα μεταβάλλεται σε Concience. Από την ίδια ρίζα παράγονται οι λέξεις Sence = αίσθηση, sense = έννοια, αλλά και Science = επιστήμη που στα ελληνικά σημαίνει «προσήλωση του νου», από το αυτοτελές ρήμα επίσταμαι = γνωρίζω εμπείρως. Επίσταμαι - γνωρίζω - έχω εξειδικευμένες γνώσεις - άρα μπορώ νά έχω καί ΓΝΩΜΗ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΠΟΨΗ έχουν AΠΑΝΤΕΣ - ΓΝΩΣΗ & ΓΝΩΜΗ οι Επιστήμονες, ΠΛΗΝ τών ΚΑΦΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ καί ΚΟΠΡΟΛΑΓΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ. ΓΝΩΜΗ είναι τό καταστάλαγμα τής σκέψης-ΠΛΑΤΩΝ. Οι απλοί άνθρωπο ΔΕΝ σκέφτονται... μιμούνται. Γιά αυτό καί έχουν άποψη.
Οι μεγάλες γνώμες & σκέψεις γεννούν τά ανάλογα λόγια. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ 448-388 ΠΧ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιά νά αποδώσεις μεγάλες έννοιες έχεις ανάγκη καί από τίς ανάλογες λέξεις. ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ.
Κάθε λόγος εάν δέν στηρίζεται στήν πραγματικότητα είναι ένα μάταιο κενό. ΑΡΙΣΤΙΠΠΟΣ 435-355 ΠΧ
Σε ερωτώ, γνώμην δύνανται να έχουν απάντες, γνώσιν δια την γνώμην, έχουν; Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και αν θέλεις να μου απαντήσεις χρησιμοποίησε και κάνα φιλόσοφο που το όνομά του να μην αρχίζει από άλφα. Υπάρχουν και άλλοι.
Διαγραφήο Πλάτων, αλλά και όλοι οι τότε ολιγαρχικοί, δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα:
ΔιαγραφήΠως ειναι δυνατόν όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρότασης και ψήφου χωρίς να χρονοτριβούν....( και αναγκαστικά πρότειναν την ουτοπική επιλογή των άριστων...) ουτοπική διότι για να επιλέξεις τους "άριστους" πρεπει να είσαι "άριστος" και οχι βλάκας δεξιός που απλα αγωνίζεσαι να χωθείς στα έδρανα των βρομόσκυλων της εξουσίας..
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα χιλιάδες χρόνια μετά και παρά την τεράστια ψηφιακή δύναμη της ανθρωπότητας, υπαρχουν αρκετά άρρωστα μυαλά που θεωρούν οτι οι πολίτες πρεπει να επιλέγουν νομοθέτες και οχι νόμους...
Οι δεξιοί πιστεύουν πως ο κόσμος φτιάχτηκε για να τον κυβερνά η ομάδα τους....Αυτή η ασθενεια δυστυχώς ειναι ανίατη ως σήμερα...
ο Πλάτωνας ειναι ο κορυφαιος χουντικός της αρχαιότητας...
Ουδείς αλάνθαστος σέ αυτή τήν μία καί μοναδική ζωή..... Τό ίδιο ισχύει καί γιά τόν Πλάτωνα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΆποψη μπορούν νά έχουν άπαντες....
Η άποψη έχει νά κάνει μέ τήν ξεχωριστή οπτική γωνία που ο κάθε ένας άνθρωπος βλέπει τά πράγματα.
7.000.000.000 άνθρωποι επάνω στήν γή, 7.000.000.000 διαφορετικές απόψεις.
Ίσως κάποιες απόψεις νά συγκλίνουν σέ κάποια σημεία.....
Η γνώμη έχει νά κάνει μέ τήν γνώση όπως πολύ σωστά λέει ο Πλάτων.
Έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις μπορείς νά έχεις γνώμη, άρα μπορείς καί γνωρίζεις.
Τό ρήμα επίσταμαι σημαίνει = γνωρίζω.
Η ικανότητα να βιώνει κανείς συνειδητά δε μετράται από την επιστήμη, δεν υπάρχει δηλαδή επιστημονική απόδειξη για την ποιότητα της συνείδησης μέσα από κάποιο πείραμα επαλήθευσης. Η επιστήμη ψάχνει την αντικειμενική αλήθεια, αυτή που είναι κοινή για όλους τους παρατηρητές (στην ουσία την αλήθεια που είναι ανεξάρτητη από τον παρατηρητή) ενώ η συνείδηση είναι υποκειμενική, άμεσα εξαρτώμενη από τον παρατηρητή (του εαυτού του) που διατείνεται πως βιώνει συνειδητά, και στηριζόμαστε στα όσα ο ίδιος υποστηρίζει.
Η λέξη συνείδηση προέρχεται από το απαρέμφατο συν-ειδέναι - οίδα = γνωρίζω, (σύν+οιδα) = γνωρίζω καλώς, εξ ιδίας αντιλήψεως που αποδόθηκε και στα λατινικά με την ακριβή εννοιολογική της σημασία, ως conscientia, που σημαίνει γνωρίζω πλήρως. Την ίδια λέξη χρησιμοποιεί πρώτος ο Γάλλος φιλόσοφος Ντεκάρτ και λίγο αργότερα ο John Locke (Τζον Λοκ) στα αγγλικά ως Conscience που μεταγενέστερα μεταβάλλεται σε Concience. Από την ίδια ρίζα παράγονται οι λέξεις Sence = αίσθηση, sense = έννοια, αλλά και Science = επιστήμη που στα ελληνικά σημαίνει «προσήλωση του νου», από το αυτοτελές ρήμα επίσταμαι = γνωρίζω εμπείρως.
Επίσταμαι - γνωρίζω - έχω εξειδικευμένες γνώσεις - άρα μπορώ νά έχω καί ΓΝΩΜΗ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΑΠΟΨΗ έχουν AΠΑΝΤΕΣ - ΓΝΩΣΗ & ΓΝΩΜΗ οι Επιστήμονες, ΠΛΗΝ τών ΚΑΦΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ καί ΚΟΠΡΟΛΑΓΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.
ΓΝΩΜΗ είναι τό καταστάλαγμα τής σκέψης-ΠΛΑΤΩΝ.
Οι απλοί άνθρωπο ΔΕΝ σκέφτονται... μιμούνται. Γιά αυτό καί έχουν άποψη.