Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ :ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΕΩΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ,ΠΟΥ ΤΙΣ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ.



Η ελονοσία  μάστιζε την ευρύτερη περιοχή της λίμνης λόγο των κουνουπιών  που ευδοκιμούσαν στην περιοχή .Ανακούφιση  προσωρινή  υπήρξε όταν μετά τον  β παγκόσμιο πόλεμο έγιναν ψεκασμοί με ντι ντι  τι....
(Το DDT (συντομογραφία της κατά IUPAC ονομασίας (π, π'-διχλωρο-διφαινυλοτριχλωροαιθάνιο) είναι χλωριούχος ένωση, ισχυρά τοξική που χρησιμοποιήθηκε ως εντομοκτόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις ελώδεις περιοχές για περιορισμό της μετάδοσης της ελονοσίας.
Επειδή είναι μη βιοδιασπώμενη, με έρευνες που έγιναν βρέθηκαν ποσότητες DDT μέχρι και στο γάλα των λευκών αρκούδων και στα αυγά των πιγκουίνων στο Βόρειο πόλο. Θεωρήθηκε υπεύθυνο για την λείανση - λέπτυνση του κελύφους των αυγών πτηνών που οδήγησε στον περιορισμό του πληθυσμού τους εγκυμονώντας ακόμα και τον κίνδυνο της πλήρους εξαφάνισης τους. Σήμερα η χρήση του έχει απαγορευτεί. ) 
Επιβλαβής λύση τοddt   κάτι που επεσήμανε  πρώτος ο Έλλην Ιατρός Χρυσαφίδης  ο μετέπειτα ιδρυτής και ιδιοκτήτης των φροντιστηρίων ΦΙΣ παράλληλα έδωσε και την οριστική  λύση  του προβλήματος. Έπεισε τον νέο υπουργό  τότε Κ Καραμανλή και εμπλούτισαν την λίμνη με ιχθείς της ποικιλίας  (Cyprinus carpio) . Είναι κοινότατο είδος στην Κίνα όπου εκτρέφεται στους ορυζώνες και σε ειδικά έλη, είναι δε πολυάριθμο σε όλα σχεδόν τα νερά, στάσιμα ή τρεχούμενα, της νότιας και κεντρικής Ασίας. Απ’ την Μικρά Ασία, σύμφωνα με όσα λένε κάποιοι ο κυπρίνος μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Οι κυπρίνοι τρώνε απ’όλα, όπως εξάλλου όλα σχεδόν τα κυπρινιδή. Μπορούν να πάρουν στη διατροφή τους οτιδήποτε, συμπεριλαμβανόμενα τα οστρακόδερμα, τις κάμπιες, τα έντομα και  τα αυγά  τους , απομεινάρια χόρτων και άλλα πράγματα που από πρώτη όψη θα μπορούσαν να φανούν ακατάλληλα για τη διατροφή των ψαριών όπως λόγου χάρη απορρίμματα των οχετών κ.λ.π. Έχει μεγάλη ευκολία να κατακερματίζει με τα γερά φαρυγγικά δόντια του ουσίες, που για άλλα ψάρια, θα ήταν δύσπεπτες και δεν φοβάται, συνεπώς, να τραφεί ακόμη και με ογκώδεις τροφές.
Τα αποτελέσματα με τον εμποτισμό της λίμνης από κυπρίνους φάνηκαν το επόμενο  έτος  ελάχιστα κουνούπια που και αυτά εξαφανίστηκαν  όπως και η ελονοσία .Σταμάτησαν οι ψεκασμοί και όλοι ζούσαν χωρίς τον φόβο της Μαλάριας και του κινίνου μέχρι που στο όνομα του κέρδους  θα ξανά  χρειαστεί ο ΗΡΑΚΛΗΣ για να σώσει αυτή την φορά την λίμνη και τους ανθρώπου της.
Ακολουθεί  άρθρο με το τι έκανε η ανθρώπινη  απερίσκεπτη φιλοχρηματία τοπικών ανόητων κομματαρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..