Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αυτή είναι η αλήθεια.

60% των Ελλήνων δυσκολεύεται να ταΐσει τα παιδιά του
Έρευνα που δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, πραγματοποιήθηκε το 2012 σε δείγμα 16.000 πυρηνικών οικογενειών, δείχνει ότι τρεις στις πέντε οικογένειες είχαν σοβαρές δυσκολίες στη σίτιση των παιδιών τους, ενώ
σε πολλές περιπτώσεις αναγκαζόντουσαν να τα αφήσουν νηστικά. Πιο συγκεκριμένα, το 60% των οικογενειών που συμμετείχαν στην έρευνα υπέφεραν από αυτό που ονομάζεται "επισιτιστική ανασφάλεια", ενώ το 23% είχε βιώσει μια περίοδο "επισιτιστικής ανασφάλειας συνοδευόμενης από πείνα".
Στη μελέτη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ηγείται μιας εκστρατείας σίτισης των πιο ευπαθών οικογενειών, τονίζεται ότι τρεις στις πέντε οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της φτώχειας δεν είναι σε θέση να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε μια φέτα ψωμί για πρωινό σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να λιποθυμούν στην τάξη καθώς είναι υποσιτισμένοι. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το πρόβλημα των πεινασμένων μαθητών αφορά χιλιάδες οικογένειες.
Για την ανακούφιση της ανασφάλειας των οικογενειών αυτών το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δημιούργησε ένα πρόγραμμα επισιτισμού και προώθησης της υγιεινής διατροφής, κόστους 16 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ήδη έριξε το ποσοστό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια συνοδευόμενη από πείνα από το 23 στο 19%, όταν στο σύνολο του πληθυσμού ο μέσος όρος της επισιτιστικής ανασφάλειας φτάνει το 11%.
Επιπλέον, χάρη στην βελτιωμένη διατροφή, το 48% των ελλιποβαρών μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα απέκτησαν ένα φυσιολογικό βάρος, ενώ το 47% των παιδιών που υπήρξαν υπέρβαρα έχασαν τα επιπλέον κιλά. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια δράσης, σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει 206 σχολεία απ' όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας ένα σύνολο 32.358 μαθητών, ενώ από τον περασμένο Απρίλιο έχουν διανεμηθεί3.198.271 γεύματα, 3.249.504 μερίδες φρούτων, 1.665.909 συσκευασίες γάλακτος και περισσότερα από 200.000 κυπελάκια γιαουρτιού με μέλι. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά υπολογίζεται ότι οι μερίδες των γευμάτων έχουν διπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα έξι εκατομμύρια.

Οι αιτήσεις για την ένταξη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουν φτάσει τις 774, αλλά αυξάνονται μέρα με τη μέρα κι αυτό -όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος- είναι ενδεικτικό της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

"Σήμερα, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την καθημερινή ζωή της οικογένειας , η οποία δυσκολεύεται να εγγυηθεί τα βασικά είδη διατροφής στα μέλη της. Σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού η επισιτιστική ανασφάλεια ξεπερνά το 60%, ένα φαινόμενο που βαραίνει ιδιαίτερα στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Και τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης", δήλωσε η Αθηνά Λινού, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, "Πρόληψη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..