Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

H Eλλάδα μέσα από τα μάτια της Ευρώπης



Εφημερίδα: Welt
Έχουν θράσος αυτοί οι Έλληνες
Οι Έλληνες έχουν διανύσει ένα μακρύ δρόμο με τη λιτότητα και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι διαφορές με την τρόικα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η Ελλάδα έπρεπε να καταφέρει το ακατόρθωτο κι ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων έχει εκπληρωθεί , κάτι που μαρτυρούν οι μικρές μόνο προοπτικές ανάπτυξης, ένα μικρό πλεόνασμα στον
ισολογισμό, ακόμη κι η αύξηση των εξαγωγών. Όλα αυτά κυμαίνονται σε χαμηλά -σε σύγκριση με την ΕΕ- επίπεδα, στους δε ανέργους και φτωχούς, η ανάκαμψη απέχει πολύ από το σημείο που θα αποτελέσει πραγματικότητα. Σε σχέση, όμως, με την αρχική κατάσταση -δηλαδή, ένα βήμα πριν την πτώχευση- έχει η κυβέρνηση να επιδείξει σημαντική επιτυχία. Αρκεί όλα αυτά να μην την οδηγήσουν τώρα στην αλαζονεία! Η ελληνική κυβέρνηση τολμά και πάλι να είναι επαναστατική, πολύ επαναστατική, ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχείρησε μια εκ νέου ερμηνεία της Ευρω- διάσωσης, θεωρεί το αναγκαίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρα του, λιγότερο σα μια βοήθεια προς αυτή και περισσότερο σαν ένα πείραμα σε βάρος των Ελλήνων, από το οποίο η Ευρώπη έμαθε και κέρδισε πολλά. Το συμπέρασμά του: Τώρα μόνο φαίνεται ότι επιτέλους έφτασε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και μάλιστα, θα ήταν για το κοινό όφελος, καθώς διαφορετικά, η Ελλάδα και κατ' επέκταση η ζώνη του ευρώ θα κινδύνευε και πάλι από αστάθεια. Κανείς δε θα έπρεπε τέτοιες ανοησίες να επικρατήσουν μόνο και μόνο επειδή ο μεγάλος συνασπισμός στην Αθήνα έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος και σε θέση να λάβει σοβαρές κι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις. Τώρα νιώθουν ότι απειλούνται τα κόμματα από τα κόμματα της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς εξ αιτίας των Ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών του Μαΐου. «Ελαφρύνσεις» από τους εταίρους της ΕΕ θέλουν να τις πουλήσουν ως επιτυχία. Μόνο που υπάρχει ο κίνδυνος η ελαφρότητα να αποδειχθεί μεταδοτική κι η Ευρωζώνη να ανταποκριθεί στα αιτήματα. Μιλάμε για ένα κενό χρηματοδότησης, ύψους 11 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Μικρό, βέβαι, είναι το ποσό σε σχέση με το συνολικό ποσό των 250 δισεκατομμυρίων. Θα συζητηθεί η περαιτέρω επέκταση της πληρωμής κι η μείωση των επιτοκίων, πιθανώς σε επίπεδο κάτω του κόστους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν ένα de facto κούρεμα, στο ενδεχόμενο του οποίου είχε εκφράσει την ξεκάθαρη αντίρρησή της η Γερμανία».
Εφημερίδα: Economist
Δραματικά εκτός τροχιάς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
 «H Ελλάδα συνιστά δυσφήμιση και της κρατικής ιδιοκτησίας αλλά και των ιδιωτικοποιήσεωv. Οι κρατικά ελεγχόμενοι οργανισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα κακοδιοίκησης και πολιτικών παρεμβάσεων, ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε όταν η οικονομία άρχισε να συρρικνώνεται, βρίσκεται δραματικά εκτός στόχων», αναφέρει το άρθρο που στους ίδιους τόνους συνεχίζει: «Η κυβέρνηση κατέφερε να χάσει το στόχο των εσόδων για το 2013 παρότι τον αναπροσάρμοσε επί τα χείρω δύο φορές περιορίζοντάς τον στα μόλις 1.3 δισ. ευρώ. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις λίγα πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν για να κλείσουν το 12ψήφιο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας. Θα μπορούσαν ωστόσο να βοηθήσουν και οι εταίροι, οι οποίοι χάνουν την υπομονή τους», σημειώνεται επίσης στο άρθρο. Παρότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι υπό εξέταση «οι ελληνικοί θεσμοί και η πολιτεία είναι τόσο δυσλειτουργικοί» που δεν αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα που υπενθυμίζει και την -απορριφθείσα- πρόταση να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να πωληθούν ή να αναδιαρθρωθούν σε κάποια εταιρία συμμετοχών σε μια έδρα όπως για παράδειγμα το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η σχετική ιδέα, που προωθήθηκε από τους Φινλανδούς απερρίφθη με εχθρότητα από τους Ελληνες υπουργούς.
Εφημερίδα: El economista
Στο 27,8% ανεργία στην Ελλάδα: Νέο ιστορικό ρεκόρ.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1,39 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 27,8% του ενεργού πληθυσμού, αύξηση 1,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και 0,1 μονάδες υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, που βρισκόταν στο 27,7%.  Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας είναι στους νέους κάτω των 25 ετών ενώ αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..