Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΤΕΤΟΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ 1913...




Έλληνες χριστιανοί ιεράρχες έσωζαν κυνηγημένους από τους Βούλγαρους μουσουλμάνους και εβραίους...
Σπουδαίες υπηρεσίες προσέφεραν οι Έλληνες μητροπολίτες των υπό των Βουλγάρων καταληφθεισών ελληνικών χωρών, προς τους μουσουλμάνους και τους Ισραηλίτες.
Ο Μητροπολίτης Αίνου, Ιωακείμ, μετέτρεψε τα σχολεία της πρωτευούσης του σε άσυλα των
μουσουλμάνων προσφύγων και αγωνίσθηκε υπέρ της διασώσεως και συν¬τηρήσεως αυτών των ανθρώπων! Για τους Μητροπολίτες Δράμας, Αγαθάγγελο, τον Επίσκοπο Καβάλλας, Αθανάσιο, και τον Μητροπολιτικό Επίτροπο Γκιουμουλτζίνης (Κομοτηνής), Νικόλαο, επί¬σημοι Τούρκοι προσέρχονται στα Πατριαρχεία και υποβάλλουν την ευγνωμοσύνη τους! Στον Ηρακλείας, Γρηγόριο, εγγράφως εδήλωσαν την ευγνωμοσύνην αυτών, οι μουσουλμάνοι της Ραιδεστού.

Ο Σερρών, Απόστολος, περιερ-χόταν έφιππος τις Σέρραις, εν μέσω πτωμάτων, με κίνδυνο της ζωής του, για να σώσει τους μουσουλμάνους της επαρ¬χίας του, καθ' ων ήρξατο γενική σφαγή. Ο Μητροπολίτης Τιβεριουπόλεως ή Στρωμνίτσης, Αρσένιος, μετέβαινε αυτο¬προσώπως στην συναγωγή των εβραίων, τους ενεθάρ¬ρυνε και τους ρωτούσε εάν έχουν κάποιο παράπονο ή κάποια ανάγκη. Οι Ισραηλίτες συγκεκινημενοι από την ένδειξη αυτή των συμπαθειών, δεν ευρίσκουν λέξεις να τον ευχαριστήσουν...
ΠΗΓΕΣ: Άρθρο «Εύγε εις τους Μητροπολίτας μας!» το εγκρίτου θρησκευτικού περιοδικού της Κωνσταντινουπόλεως «Ευαγγελισμός». Αναδημοσίευση: περιοδικό «Ζωή», 21.2.1913.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..