Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Oι υποκλαπείσες συνομιλίες που οδήγησαν στην απαγόρευση του YouΤube στην Τουρκία




Ελάχιστες ημέρες μετά την απαγόρευση πρόσβασης στο Twitter, η Άγκυρα διέκοψε και την πρόσβαση στο YouTube, προκαλώντας σοκ στην τουρκική και παγκόσμια κοινή γνώμη. Παρά τη σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών για επικείμενη απαγόρευση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης λόγω ύπαρξης οπτικοακουστικού υλικού που εμφανίζει τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan να διατηρεί εξωσυζυγική σχέση, η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TİB) προχώρησε
στην πρωτοφανή απόφαση διακοπής της πρόσβασης στο YouTube, χωρίς δικαστική εντολή, μετά τη διαρροή υποκλαπείσας συνομιλίας, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, ο διοικητής της MİT Hakan Fidan, ο γ.γ. του ΥΠΕΞ πρέσβης Feridun Sinirlioğlu και ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler συζητούν για τη δυνατότητα ανάληψης στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία μετά από προβοκάτσια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Το ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε στο διαδίκτυο από τον πρωτοεμφανιζόμενο χρήστη “Seçim Güdümü” εμφανίζει τον Ahmet Davutoğlu να μεταφέρει στους συνομιλητές του την εντολή Erdoğan «όπως αξιοποιηθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται για τουρκική επέμβαση εντός της Συρίας». Η «ευκαιρία» για την οποία κάνει λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ σχετίζεται με τις εχθροπραξίες μεταξύ του Συριακού Στρατού και της ισλαμιστικής οργάνωσης ISIL στην περιοχή όπου βρίσκεται ο τάφος του Suleyman, πρόγονος του Osman, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα θεωρεί τον τάφο έκτασης 10 στρεμμάτων ως τουρκικό έδαφος, μετά από συνθήκη που υπεγράφη το 1921 όταν η Συρία τελούσε υπό γαλλική Εντολή. Ο τάφος του Suleyman εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα και φυλάσσεται μαζί με τη τουρκική σημαία επί μονίμου βάσεως από στρατιωτική φρουρά.

Η συνάντηση των τεσσάρων κορυφαίων αξιωματούχων αφορά ουσιαστικά την πρόκληση προβοκάτσιας στο τάφο του Suleyman που θα έδινε το άλλοθι στην Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, εξέλιξη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα εν όψει των επικείμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Στο ηχητικό ντοκουμέντο, ο αρχηγός της MİT εμφανίζεται πρόθυμος να στείλει πράκτορες για να αναλάβουν ανάλογη δράση στη Συρία. Εκφράζει όμως επιφυλάξεις για το άλλοθι που θα προσέφερε μία επίθεση κατά του τουρκικού θύλακα στη Συρία, τη στιγμή που είναι ανοικτά σε κάθε είδους επιθετική ενέργεια τα εκατοντάδες χιλιόμετρα της συρο-τουρκικής μεθορίου και οι οικισμοί που βρίσκονται κατά μήκος της. Αντ’ αυτού επιμένει να στείλει τέσσερις πράκτορες στη Συρία και να εκτοξευτούν οκτώ βλήματα προς ακατοίκητες περιοχές της Τουρκίας.

Ο Γ.Γ. του τουρκικού ΥΠΕΞ εμφανίζεται αρχικά ελαφρώς συγκρατημένος, επικαλούμενος ζήτημα νομικής τεκμηρίωσης μιας τέτοιας δράσης. Σε αντίθεση με τον Hakan Fidan και κατόπιν κάποιων επιφυλάξεων κλίνει -εάν ληφθεί απόφαση υπέρ της ανάληψης δράσης- υπέρ της σκηνοθετημένης επίθεσης κατά του τουρκικού θύλακα. Όπως αναφέρει μάλιστα η επίθεση θα γίνει κατά των ισλαμιστών ανταρτών της ISIS, γεγονός που θα προσφέρει στην Τουρκία νομιμοποιητική βάση σε διεθνές επίπεδο και επιπλέον το άλλοθι ότι υπεραμύνεται πάτριου εδάφους. Στην αναφορά αυτή του πρέσβη Sinirlioğlu, ο διοικητής της MİT διαβεβαιώνει ότι μπορεί να προσφέρει επιπλέον προβοκατόρικες υπηρεσίες με τοποθέτηση βομβών και εντός της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ζητά να μεταφερθούν όπλα και κυρίως πολεμοφόδια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς. Υπενθυμίζει ότι η βιομηχανία όπλων ΜΚΕ βρίσκεται υπό έλεγχο του τουρκικού υπουργείου Αμυνας και πως το Κατάρ βρίσκεται στις διεθνείς αγορές προς αναζήτηση πολεμοφοδίων για τους αντάρτες. «Ας πληρώσουν μετρητοίς και να παράγει (η ΜΚΕ) όπλα» είναι η πρότασή του. Όπως λέει, «εάν δημιουργήσουμε εκεί έναν στρατό 1.000 ανδρών, αυτοί θα πρέπει να έχουν επαρκή πολεμοφόδια για έξι μήνες».  Αλλιώς, όπως υποστηρίζει, «εάν ρίξουμε στη μάχη αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να αποθηκεύσουμε επαρκή όπλα σε δύο μήνες θα μας έλθουν πίσω». Στο σημείο αυτό ο Davutoğlu του υπενθυμίζει ότι ορισμένοι έχουν ήδη επιστρέψει για να εισπράξει την επιβεβαίωση του Στρατηγού.

Ο Στρατηγός Güler εισηγείται ακόμη η τελική απόφαση να ληφθεί από ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Ο Στρατηγός εκφράζει ακόμη την ανησυχία του επειδή όλο το βάρος της τουρκικής δράσης στη Συρία επωμίζεται ο αρχηγός της MİT, ο οποίος σε κάποια αποστροφή του λόγου του ενημερώνει ότι έχουν σταλεί στη Συρία 2.000 νταλίκες με «υλικό».

Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα είναι η κοινή εκτίμηση όλων των συμμετεχόντων στην σύσκεψη ότι ο κρατικός μηχανισμός της Τουρκίας παρουσιάζει αδυναμία συντονισμού, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Ο Sinirlioğlu παρατηρεί πως είναι η πρώτη φορά που τα θέματα εθνικής ασφαλείας γίνονται αντικείμενο «φτηνής εκμετάλλευσης στην εσωτερική πολιτική». Με την άποψή του συμφωνεί και ο Στρατηγός και προς το τέλος του αποκαλυπτικού διαλόγου ομολογεί ότι παρατηρείται αδυναμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται. «Τα όργανα του κράτους δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή» σχολιάζει.

Ακολουθεί στην αγγλική γλώσσα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της υποκλαπείσας συνομιλίας

e-amyna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..