Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Έτσι θα μας πάρουν τα σπίτια

akinita-foros-klironomias-570


Μία άνευ προηγουμένου συνήθεια επιχειρεί να «επιβάλλει» στους Έλληνες το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μας καλεί να παραχωρήσουμε τα σπίτια μας στο Δημόσιο σε περίπτωση που δεν έχουμε να εξοφλήσουμε τον φόρο κληρονομιάς!
Βάσει των τροπολογιών οι οποίες κατατέθηκαν το βράδυ Πέμπτης στην Βουλή, καθιερώνονται νέα ήθη και έθιμα στην πληρωμή των φόρων. Συγκεκριμένα όσοι είχαν
περιστασιακή απασχόληση με μικρό εισόδημα θα φορολογηθούν ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή του φόρου.
Ωστόσο αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση από όλες τις ρυθμίσεις είναι η εξόφληση του φόρου κληρονομιάς. Εάν ο πολίτης αδυνατεί να τον πληρώσει με αίτησή του μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στο Δημόσιο της κληρονομιάς, ή άλλο εντός σχεδίου πόλεως, χωρίς όμως το Δημόσιο να του καταβάλει οποιαδήποτε διαφορά στην τιμή! Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος οφείλει 20.000 φόρο κληρονομιάς και το ακίνητό του έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ δεν θα έχει καμία αξίωση από το ελληνικό Δημόσιο!
Οι υπόλοιπες πέντε τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών όπως τις παρουσιάζει η Καθημερινή:
Με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων θα φορολογηθούν όσοι είχαν μικροεισοδήματα το 2013, καθώς και εισοδήματα από ακίνητα μέχρι 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα με την τροπολογία ρυθμίζεται η φορολόγηση των φορολογουμένων που κατά τη χρήση του έτους 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, φοιτητές κ.λπ. (συμμετοχή σε επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων, πρακτική άσκηση φοιτητών), ώστε να φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων, να τύχουν των μειώσεων φόρου με την προσκόμιση αποδείξεων και να μην υπολογίζεται προκαταβολή φόρου. Η διάταξη προβλέπει ότι: «Οταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων».
Παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών, και στους φορολογουμένους οι υποθέσεις των οποίων είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού, και δεν εξετάστηκαν από αυτή έως τις 31.12.2013.
Με βάση το πρώτο έτος κυκλοφορίας και όχι με την ημερομηνία αγοράς από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού θα υπολογίζεται η παλαιότητα του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, ο υπολογισμός της παλαιότητας των εν λόγω αυτοκινήτων για τις ανάγκες υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των αντικειμενικών δαπανών από το οικονομικό έτος 2014 και εξής θα γίνεται με βάση το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ. Ως έτος πρώτης κυκλοφορίας θα θεωρείται το έτος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά τη μεταβίβαση από τον ΟΔΔΥ μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το έτος πρώτης κυκλοφορίας δεν προκύπτει με κανέναν πρόσφορο τρόπο.
Δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι «για τη χρήση 2013, να μην εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς η εφαρμογή των διατάξεων των τεκμηρίων αφορά τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα πηγής Ελλάδας».
Οι εκχωρήσεις απαιτήσεων προς το Δημόσιο που πραγματοποιούνται από ΠΑΕ που βρίσκονται υπό ειδική εκκαθάριση (βάσει του άρθρου 10 ν. 4224/2013) γίνονται ατελώς και χωρίς υποχρέωση καταβολής οιουδήποτε τέλους, φόρου ή εισφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..