Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Καταδίκη γιατρών για τον θάνατο βρέφους στην Κοζάνη



Ένοχοι για το θάνατο ενός αγοριού 13 μηνών, που περιφερόταν επί μέρες από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, κρίθηκαν δύο γιατροί και
μία νοσηλεύτρια.
Πρόκειται για τον πρώην διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας και μία νοσηλεύτρια του ίδιου νοσοκομείου, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 24 και 18 μηνών, καθώς και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου ειδικών παθήσεων «Λοιμωδών» Θεσσαλονίκης, στον οποίο επιβλήθηκε φυλάκιση επίσης 18 μηνών.

Οι ποινές όλων ανεστάλησαν για 3 έτη, ενώ αθωώθηκε ο πρώην διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του «Λοιμωδών», που δικαζόταν για την ίδια υπόθεση.

Οι κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου του 2010, όταν το αγοράκι παρουσίασε ήπια αδιαθεσία. Επειδή ο παιδίατρος που το παρακολουθούσε έλειπε εκτός Κοζάνης, όπου ζουν οι γονείς του, απευθύνθηκαν στα δύο νοσοκομεία του νομού τους, το «Μαμάτσειο» της Κοζάνης και το «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας, όπου όμως διαπίστωσαν ότι οι παιδιατρικές κλινικές δεν λειτουργούσαν.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απευθύνθηκαν στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου, αφού εξετάστηκε το αγοράκι διαγνώστηκε «γαστρεντερίτιδα και βρογχιολίτιδα».

Στο βούλευμα περιγράφονται μία σειρά από παραλείψεις των κατηγορουμένων, όπως για παράδειγμα, ότι δεν χορηγήθηκε στο παιδί ενδοφλέβιος όρος, με συνέπεια αυτό να αφυδατωθεί, ενώ απαγορεύτηκε η χορήγηση υγρών από το στόμα.

Μετά από επιμονή των γονιών, o μικρός «Γιαννάκης» -όπως αποκαλείτο χαϊδευτικά- μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Λοιμωδών» και μετέπειτα στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Εκεί εξέπνευσε, έπειτα από περίπου μία βδομάδα νοσηλείας, από σηπτικό σοκ σε συνδυασμό με οργανική ανεπάρκεια, όπως αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η ιατρική επιστήμη.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση προκαλέσει και την παρέμβαση της τότε υπουργού Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

directNEWS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..