Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Στρατιωτικό νόμο κήρυξαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϋλάνδης



 Thailand 20-5-2014
Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο στρατός της Ταϊλάνδης επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα, «για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης»  εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα, αλλά ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός τον κάλεσε να ενεργήσει «στο πλαίσιο του Συντάγματος» και
«χωρίς βία».

Οι στρατιώτες κατέλαβαν τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και έκλεισαν δρόμους στην πρωτεύουσα, Μπανγκόκ.

Ο στρατιωτικός νόμος έρχεται μετά από μήνες κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ανταποκριτές μεταδίδουν, ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εξοργίσει τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, ειδικά αν εκληφθεί ως πραξικόπημα. Ο στρατός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 11 πραξικοπήματα από το τέλος της απόλυτης μοναρχίας στη χώρα, το 1932.

Ο αρχηγός του στρατού κάλεσε τα αντίπαλα κόμματα να προσέλθουν σε συνομιλίες και να επιλύσουν την πολιτική κρίση. Ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ μέχρις ότου αποκατασταθεί «η ειρήνη και η τάξη», δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Τρίτη.

Οι στρατιώτες έχουν μετακινηθεί στο κεντρικό κυβερνητικό κτήριο στην Μπανγκόκ, το οποίο έχει παραμείνει αχρησιμοποίητο μετά από μήνες βίαιων διαδηλώσεων από την αντιπολίτευση, που κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά και επιδιώκει την απομάκρυνσή της.

Ο στρατός έχει επίσης επιβάλλει λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, προς το συμφέρον της «εθνικής ασφάλειας», ενώ απαγορεύθηκαν οι διαδηλώσεις τόσο κυβερνητικών, όσο και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις.

Οι ταϊλανδέζικες μετοχές και το νόμισμα μπατ υποχώρησαν, την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση του στρατού, ενώ η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Ταϊλάνδης, εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για την πολιτική κατάσταση και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «χωρίς τη χρήση βίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..