«Ο κ. Προβόπουλος συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την αποχώρηση
Προβόπουλου από την Τράπεζα της Ελλάδος και την αντικατάστασή του από τον Γιάννη Στουρνάρα.
Ο Προβόπουλος από την πλευρά του, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει από το 2008 την πολιτική ηγεσία για την επικείμενη κρίση, αλλά αγνοήθηκε, με τα αποτελέσματα να είναι σήμερα εμφανή. Είναι όμως ο Γιώργος Προβόπουλος όπως τον παρουσιάζουν και όπως θέλει να αυτοπαρουσιάζεται; Προσέφερε πράγματι στη χώρα από το καίριο πόστο του ή και αυτός συνέβαλε στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας; Το βέβαιο είναι ένα. Ο πρώην κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, άλλοτε με δηλώσεις και άλλοτε με πράξεις, βοήθησε με τον τρόπο του στην όξυνση της τραπεζικής ασυδοσίας, η οποία αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία αυτού που βιώνει σήμερα η Ευρώπη.
Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου για τα προβλήματα που τότε άρχισαν να εμφανίζονται στον ορίζοντα, αλλά αγνοήθηκε. Ξέχασε όμως να μας ενημερώσει για τους λόγους για τους οποίους, ενώ γνώριζε και παράλληλα άκουγε τους τότε πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, Καραμανλή και Παπανδρέου, να διαδίδουν ψεύδη που μοιραία θα βύθιζαν την Ελλάδα στο βάλτο της ύφεσης, σίγησε. Αυτή η προκλητική σιγή οδήγησε στην πρωθυπουργία τον Γιώργο Παπανδρέου και κατέστησε την Ελλάδα περίγελο της Ευρώπης. Κι ενώ πλέον τα πράγματα έπαιρναν το δρόμο τους, με την Ελλάδα να προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης, ο Γιώργος Προβόπουλος αποφάσισε να αποκαλύψει, εκ των υστέρων φυσικά, όσα γνώριζε εδώ και καιρό.
Όσα λοιπόν δεν είπε προεκλογικά ο κ. Προβόπουλος, τα είπε μαζεμένα αμέσως μετά, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά και στην ελληνική οικονομία και στο κύρος της χώρας, αλλά και στην ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος. Τι ακριβώς αποκάλυψε όψιμα ο Τραπεζίτης; Αρχικά το ενδεχόμενο αδυναμίας των ελληνικών τραπεζών να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεύτερον, την αδυναμία αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους και τρίτον μίλησε για «ισορροπία τρόμου» στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αυτές οι δηλώσεις στάθηκαν αφορμή για να ξεκινήσει η κατρακύλα, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση και τον εγχώριο αλλά κυρίως τον διεθνή Τύπο να προχωρά σε μπαράζ αρνητικών για την ελληνική οικονομία δημοσιευμάτων και την ανησυχία να πολλαπλασιάζεται.
Ο αμετροεπής κ. Προβόπουλος δεν έμεινε όμως εκεί, αφού πρόσφατα δήλωσε στους Financial Times ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και να ενθαρρύνουν τον συγκεντρωτισμό σε όλο το φάσμα της οικονομίας, για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα σε σταθερή ανάπτυξη. Ο ίδιος βέβαια, είχε φροντίσει κατά τη θητεία του στο θρόνο της ΤτΕ, να βοηθήσει με τον τρόπο του, τις πλέον αδύναμες επιχειρήσεις να επιβιώσουν και μάλιστα σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων. Και αυτές δεν ήταν άλλες από τις τράπεζες...
Οι πράξεις μετράνε
Αυτές οι τοποθετήσεις του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μοιάζουν αρκετές για καλύψουν το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Είναι επομένως χρήσιμο να αναφερθούμε στις πράξεις του, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες προκαλούν υποψίες. Και πρώτα απ' όλα στην εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Το Hot Doc είχε αποκαλύψει την άνοιξη του 2013, πως η συνδεδεμένη με τον όμιλο MIG Λαϊκή Τράπεζα, δανειοδότησε επιχειρηματίες για να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ίδιας της MIG. Ως εγγύηση μπήκαν απλώς οι μετοχές. Η Τράπεζα ουδέποτε ζήτησε από τους δανειοδοτούμενους να επιστρέψουν χρήματα όπως θα έπρεπε μετά την πτώση των μετοχών ούτε αφαίρεσε τα δάνεια προς τις συνδεδεμένες εταιρίες από τα ίδια κεφάλαια της. Όλα αυτά αναφέρονταν σε πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο όμως κρατήθηκε κρυφό.
Δεν είναι μόνον αυτό, αφού ο Γιώργος Προβόπουλος, εμφανίζεται σε εισαγγελικό πόρισμα το οποίο επίσης έχει αποκαλύψει το Hot Doc από τον περασμένο Μάιο, ως ο αρχιερέας της τραπεζικής διαπλοκής ή αλλιώς ως ο «Mr Σιλωάμ» τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Ο πρώην κεντρικός Τραπεζίτης, σύμφωνα με αυτό το πόρισμα, όχι μόνο δεν επόπτευε, ως όφειλε, τις τράπεζες, αλλά φρόντιζε να ξεπλένει τις αμαρτίες διαφόρων τραπεζιτών, ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης. Στο πόρισμα Καλούδη, εξετάζονταν οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και των στελεχών της κατά τη μεταβίβαση των μετοχών της Proton Bank από τον όμιλο Πειραιώς στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Διαπίστωνε επίσης σαφείς ευθύνες του κ. Προβόπουλου, ο οποίος εμφανιζόταν σε μια σειρά από αρνητικές εισηγήσεις στελεχών της ΤτΕ αναφορικά με το θέμα της Proton, να κάνει τα στραβά μάτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, με το οποίο ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερωθεί πως η αγορά της Proton Bank από το Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σκοντάφτει σε διάφορα ευρήματα, τα οποία θέτουν σοβαρά θέματα για την αγοραπωλησία των μετοχών. Όμως ο κ. Προβόπουλος την αγνόησε προκλητικά.
Η στενή σχέση του Προβόπουλου με την Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι ο μόνο μελανό σημείο στην ιστορία. Το 2010 η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται να πραγματοποιεί αύξηση της ρευστότητας μέσω τριών offshore εταιρειών. Πρόκειται για τις εταιρείες AUSUM 2010, AURIFEX και TRAPEZIUM, συμφερόντων των αδελφών Ρήγα. Οι τρεις εταιρείες λαμβάνουν από την Proton Bank δάνειο 82 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα τοποθετούνται στην Τράπεζα Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα εμφανίζει μια πλασματική εικόνα ευρωστίας, σε μια περίοδο που αμφισβητείται από τους πάντες. Σε πόρισμα της για το σκάνδαλο της Proton Bank, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι το δάνειο αυτό παραβιάζει την πιστωτική πολιτική. Οι δανειοδοτούμενες εταιρίες δεν έχουν ούτε καν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και οικονομικά στοιχεία ενώ η Τράπεζα εγκρίνει χρηματοδότηση άνω του 100% του κόστους της επένδυσης. Πιο απλά ο Λαυρεντιάδης πήρε μια τράπεζα με υψηλό τίμημα για να κάνει τη δουλειά του με την ανοχή του κ. Προβόπουλου. Στη συνέχεια χορήγησε υπέρογκα δάνεια προς την Τράπεζα Πειραιώς μόνο και μόνο για να την εμφανίσει εύρωστη. Πειραιώς και Λαυρεντιάδης υπήρξαν κερδισμένοι. Και όλα αυτά με τη σιωπηρή συγκάλυψη του κ. Προβόπουλου. Κανένας έλεγχος και καμία παρέμβαση, ενώ ο κ. Προβόπουλος διαβεβαιώνει ότι όλα είναι καλά με τις ελληνικές τράπεζες.
Οι αβλεψίες του κ. Προβόπουλου συνεχίζονται... Λίγο μετά από το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης, τα ελληνικά υποκαταστήματα των τραπεζών περνούν στα χέρια της Πειραιώς. Η απόφαση πάρθηκε από τον ίδιο τον Προβόπουλο, ο οποίος για μια ακόμη φορά λειτούργησε ως ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του κ. Σάλλα. Όπως είχε αποκαλύψει το Hot Doc ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και η οικογένειά του πήραν μέσω εταιριών που ανήκουν στους ίδιους, δάνειο 150 εκατ. ευρώ από τη Marfin-Λαϊκη. Η δανειοδότηση επιβεβαιώνεται από την επίσημη έρευνα της κυπριακής Βουλής έπειτα από ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου στο διοικητή της Τράπεζας Κύπρου. Το σκανδαλώδες είναι ότι η Πειραιώς παίρνει τα υποκαταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα σε τιμή μικρότερη από όσα χρωστάει ο ίδιος στην τράπεζα. Στην έγγραφή κατάθεση του ο κύπριος τραπεζίτης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια απόφαση του Προβόπουλου και οι συνθήκες ή το νόμιμο της διαδικασίας πρέπει να ελεγχθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Προβόπουλος συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να ξεπλένει τραπεζίτες και να παραβαίνει το θεσμικό του ρόλο σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.
«Καθαρίζει» και για τα δάνεια του Καρούζου
Ο Γιώργος Προβόπουλος έκανε ξανά την εμφάνισή του, όταν επιχείρησε τη δικαστική απορρύπανση των τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (την περίοδο 2003-2010) προς τις εταιρείες του προφυλακισμένου επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου.
Συγκεκριμένα, στο απόρρητο πόρισμα το οποίο διαβίβασε στις 21-2-2014 η ΤτΕ προς τον ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, ο οποίος χειρίζεται τις σχετικές δικογραφίες, αναφέρεται ότι οι τραπεζίτες που εμπλέκονται στην υπόθεση έκαναν απλώς... κάποιες «παρεκκλίσεις» με βάση τις ιδιαιτερότητες του κλάδου real estate. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες του Καρούζου βρίσκονται υπό καθεστώς πτώχευσης. Υπενθυμίζεται ότι βασικοί κατηγορούμενοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος είναι υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς της Εμπορικής Τράπεζας, της Attika Bank και της Millenium. Ωστόσο λίγο πριν κληθούν να απολογηθούν στάλθηκε στον αρμόδιο ανακριτή το πόρισμα της Διεύθυνσης Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος της ΤτΕ το οποίο ουσιαστικά αποσκοπεί στην απεμπλοκή των κατηγορουμένων από κάθε ποινική ευθύνη.
Το πόρισμα της ΤτΕ, το οποίο είχε αποκαλύψει το directnews.gr διαπίστωνε με βάση τα στοιχεία πως τα δάνεια προς τις εταιρίες του Καρούζου «αξιολογήθηκαν κατά την έγκρισή τους κυρίως από μέσου έως υψηλού κινδύνου, το οποίο αντιστοιχεί σε χαμηλή έως αυξημένη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων. Παρότι οι εν λόγω διαβαθμίσεις συνιστούν διατήρηση ή και περιορισμό μιας πιστοδοτικής συνεργασίας, οι όμιλοι τραπεζών προέβησαν σε σημαντικό αριθμό νέων εγκρίσεων». Στη συνέχεια ωστόσο δικαιολογούσε τα θαλασσοδάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ υποστηρίζοντας: «Ο λόγος ήταν ότι σημαντικό ρόλο στις εγκριτικές αποφάσεις διαδραμάτισε η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου από τον φορέα, καθώς και η λήψη καλυμμάτων - εξασφαλίσεων υψηλής διασφαλιστικής αξίας. Επισημαίνεται η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητα του κλάδου real estate και η διαφορετικότητα των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν εν γένει επεκτατική πιστωτική πολιτική»... Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφέρεται συνεχώς στο πόρισμά της στις... ιδιαιτερότητες του κατασκευαστικού κλάδου και στο κλίμα της εποχής, προσθέτει ότι το αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου «δεν προβαίνει σε αξιολόγηση της κρίσης των κατηγορουμένων στελεχών και της ορθότητας των πιστοδοτικών αποφάσεων» προς τον Όμιλο Καρούζου.
Για την ιστορία σημειώνουμε ότι όταν η Εμπορική Τράπεζα χορηγούσε αφειδώς δάνεια στον Καρούζο διοικητής της ήταν ο σημερινός διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος. Στη συνέχεια μάλιστα διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, στελέχη της οποίας είναι σήμερα κατηγορούμενα για τα περίφημα δάνεια του Καρούζου. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό γιατί με το πόρισμα της ΤτΕ επιχειρείται η ποινική απαλλαγή όλων των εμπλεκομένων από το κακουργηματικό αδίκημα της απιστίας. Και ήδη το πρώτο βήμα φαίνεται να έχει γίνει αφού όσοι κατηγορούμενοι τραπεζίτες έχουν απολογηθεί για την υπόθεση αυτή, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..