Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ψυχρός πόλεμος Δύσης - Ρωσίας

Ψυχρός πόλεμος Δύσης - Ρωσίας


Το ψυχροπολεμικό κλίμα εντείνεται με φόντο την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα ότι εξόπλισε τους αυτονομιστές αντάρτες με το πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε, την ώρα που έχει ξεκινήσει ένα μακάβριο παιχνίδι για τους 298 νεκρούς της
μοιραίας πτήσης των Malaysia Airlines.
Εν μέσω ανησυχιών για φαλκίδευση στοιχείων και για τη μετακίνηση σορών επιβατών του Boeing 777 που καταρρίφθηκε την Πέμπτη, η Βρετανία και η Αυστραλία προωθούν σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στον τόπο της συντριβής και τη Ρωσία και την Ουκρανία να βοηθήσουν στις έρευνες. «Στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος», δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ κατηγορώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι κακομεταχειρίζονται τις σορούς των επιβατών και καταστρέφουν στοιχεία.


«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για σορούς που έχουν μετακινηθεί, για τμήματα του αεροσκάφους που έχουν εξαφανιστεί, γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων» κατήγγειλε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε από την πλευρά του ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνη η Μόσχα, επειδή αποσταθεροποίησε τη χώρα, εάν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές κατέρριψαν το επιβατικό αεροσκάφος. «Τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτοφυλάκων» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο στους «Sunday Times». Επίσης επέκρινε και τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την αργή αντίδρασή τους εναντίον του Κρεμλίνου: «Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Κι όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ό,τι η Ρωσία μας χρειάζεται».

Σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους και ο Βρετανός νέος ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι κινδυνεύει να γίνει «κράτος-παρίας αν δεν συνεργαστεί και δεν συμπεριφερθεί όπως πρέπει». Σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Κάμερον «συμφώνησαν ότι αν η Ρωσία δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο θέμα των ερευνών (ασκώντας την επιρροή της στους αντάρτες), τότε το ζήτημα θα έρθει την Τετάρτη στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ».

Οι παρατηρητές και οι εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ που είχαν φτάσει στην περιοχή της συντριβής (κοντά στο χωριό Γκράμποβο της ανατολικής Ουκρανίας, 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία) εμποδίστηκαν από τους αντάρτες όταν επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες να πλησιάσουν τα συντρίμμια και επέστρεψαν. Ανταποκριτές του βρετανικού Τύπου ανέφεραν ότι οι αντάρτες και οι παραστρατιωτικοί έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή. Σχετικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, οι φιλορώσοι υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στην κατοχή τους και τονίζουν ότι θα τα παραδώσουν μόνο στους διεθνείς εμπειρογνώμονες. Εν τω μεταξύ έχει ξεσπάσει κόντρα για 169 σορούς επιβατών και μελών του πληρώματος που μετακινήθηκαν από το σημείο της τραγωδίας και τοποθετήθηκαν, σε ειδικά βαγόνια με ψύξη σε σιδηροδρομικό σταθμό 15 χιλιόμετρα μακριά. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν ενημερωθεί ότι οι σοροί θα παραμείνουν σε τρένο στον σταθμό της πόλης Τόρεζ εν αναμονή της άφιξης των διεθνών εμπειρογνωμόνων. Η μεταχείριση των σορών έχει προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, με την Ολλανδία, που θρήνησε 189 νεκρούς στην πτήση, να εκφράζει την «οργή» της για το γεγονός ότι τα πτώματα «τα σέρνουν από εδώ κι από εκεί».

Ευθύνες στους φιλορώσους ρίχνει ο Κέρι

«Αποδείξεις» για την ευθύνη της Ρωσίας και των φιλορώσων αυτονομιστών για την κατάρριψη του επιβατηγού Boeing 777 επικαλέστηκε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δει να μετακινούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία πολλά εφόδια τον τελευταίο μήνα, περιλαμβανομένης και μιας αυτοκινητοπομπής 150 θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αρμάτων μάχης και εκτοξευτήρων ρουκετών.

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υπέκλεψαν συνομιλίες σχετικά με τη μεταφορά στους αυτονομιστές του ρωσικού καθοδηγούμενου με ραντάρ πυραυλικού συστήματος SA 11, το οποίο, όπως υποστήριξε, κατέρριψε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines. «Είναι πολύ σαφές πως αυτό είναι ένα σύστημα που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία», είπε στο CNN. Για στοιχεία που υποδεικνύουν ότι «οι φιλορώσοι αυτονομιστές είναι υπεύθυνοι», έκανε λόγο χθες και ο Ντ. Κάμερον. Φυσικά οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται, όπως και τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τους αντάρτες ότι χρησιμοποίησαν ένα σοβιετικό πυραυλικό σύστημα SA-11 (Buk) που απέκτησαν από τη Ρωσία και έβαλαν εναντίον του Boeing νομίζοντας ότι επρόκειτο για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Μάλιστα η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες στις οποίες υποτίθεται ότι ακούγονται Ρώσοι αξιωματούχοι να συζητούν για την κατάρριψη ενός αεροπλάνου από τους αντάρτες. Αναλυτής της επικριτικής στο Κρεμλίνο Novaya Gazeta εκτίμησε από την πλευρά του ότι, αν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους αυτονομιστές, αυτό θα έγινε κατά λάθος λόγω των ακατάλληλων ραντάρ που έχουν στην κατοχή τους. Επίσης χθες βίντεο και φωτογραφίες σε κοινωνικά δίκτυα έδειξαν ότι ένα πυραυλικό σύστημα Buk είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες στις γειτονικές πόλεις από το σημείο της συντριβής. Από την άλλη πλευρά, ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τα ουκρανικά μαχητικά κατέρριψαν το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πυροβολώντας το και ορισμένα εικάζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπέρδεψαν το Boeing 777 με το προεδρικό σκάφος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, το στίγμα του οποίου βρισκόταν στον ίδιο αεροδιάδρομο. Επίσης ένας Ισπανός που φέρεται να εργάζεται ως ελεγκτής πτήσεων στο αεροδρόμιο Μπορισίπιλ του Κιέβου έγραψε στο Twitter ότι «δύο ουκρανικά μαχητικά εντοπίστηκαν κοντά στο αεροσκάφος πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ, τρία λεπτά πριν».

Η Μόσχα κατηγόρησε χθες ευθέως το Κίεβο ότι κωλυσιεργεί στη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής για τις αιτίες της τραγωδίας, ενώ την παραλλήλισε με αυτήν ενός ρωσικού επιβατηγού που καταρρίφθηκε κατά λάθος από τις ουκρανικές δυνάμεις πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα το 2001 με 78 νεκρούς και που το Κίεβο «έως την τελευταία στιγμή αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».

Αποζημιώνει τις ακυρώσεις η Malaysia Airlines

Μετά τη δεύτερη τραγωδία που χτύπησε τη Malaysia Airlines μέσα σε διάστημα πέντε μηνών η αεροπορική εταιρεία αποφάσισε να αποζημιώσει πλήρως όσους έχουν αγοράσει εισιτήρια για πτήσεις της και επιθυμούν να τα ακυρώσουν. «Μετά το περιστατικό της MH17, η Malaysia Airlines δεν θα χρεώσει καμία επιβάρυνση σε επιβάτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν αλλαγές ή ακυρώσεις και θα λάβουν αποζημίωση», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των επιβατών της που έχουν κάνει αιτήματα ακύρωσης. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου η πτήση MH370 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο Κουάλα Λουμπούρ - Πεκίνο με 239 επιβάτες. Εν τω μεταξύ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Ο πρόεδρος της εταιρείας Emirates που εδρεύει στο Ντουμπάι κάλεσε για διεθνή σύσκεψη των αεροπορικών εταιρειών για να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν μετά την τραγική κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines. «Η διεθνής κοινότητα αερομεταφορέων πρέπει να απαντήσει ομόφωνα δηλώνοντας ότι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και ότι δεν θα ανεχθεί να γίνεται στόχος περιφερειακών συγκρούσεων που δεν έχουν καμία σχέση με αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε ο Τιμ Κλαρκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..