Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ιερουσαλήμ: Οργή για το φόνο έφηβου Παλαιστινίου

Οδομαχίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ


Συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων ξέσπασαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ την Τετάρτη προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 30 διαδηλωτών, ώρες αφότου εντοπίστηκε νεκρός με εγκαύματα, σε δάσος, ο παλαιστίνιος έφηβος που είχε απαχθεί τη νύχτα. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς καταλόγισε στον Ισραήλ την ευθύνη για την απαγωγή και το φόνο του 17χρονου, σε
αντίποινα για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών ισραηλινών εφήβων στη Δυτική Όχθη.
Ισραηλινοί αστυνομικοί εντόπισαν νεκρό, με εγκαύματα στο σώμα του, τον 17χρονο Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ, τον οποίο άρπαξαν οι απαγωγείς τη νύχτα και τον έβαλαν δια της βίας σε αυτοκίνητο στην παλαιστινιακή συνοικία Σουάφατ, στην προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 
 
Το θύμα βρέθηκε σε δασική περιοχή της Δυτικής Ιερουσαλήμ νωρίς το πρωί. 
 
Μετά την ανακοίνωση της είδησης, περίπου διακόσιοι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στη συνοικία Σουάφατ, κοντά στο σπίτι της  οικογένειας Αμπού Χντέιρ. Ωστόσο, η διαδήλωση κατεστάλη γρήγορα από Ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς, ενώ εκτυλίχθηκαν σκηνές που θύμιζαν τις παλαιστινιακές ιντιφάντες (εξεγέρσεις), σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
 
Οι αστυνομικοί έριχναν σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ και βομβίδες κρότου προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων είχαν καλυμμένα πρόσωπα και έριχναν πέτρες, μολότοφ και λάστιχα στα οποία είχαν βάλει φωτιά προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, στον κύριο δρόμο της Σουάφατ.
 
Η παλαιστινιακή τηλεόραση έδειχνε σε απευθείας μετάδοση τα επεισόδια.
 
Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περισσότερους από 30 Παλαιστίνιους που είχαν τραυματιστεί από σφαίρες με περίβλημα καουτσούκ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο δημοσιογράφοι της παλαιστινιακής τηλεόρασης.
 
Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στις συγκρούσεις.
 
Η συνοικία Σουάφατ, η οποία βρίσκεται κοντά σε ομώνυμο καταυλισμό προσφύγων, έχει περικυκλωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
 
Οι συγγενείς του έφηβου Παλαιστινίου δήλωσαν ότι ο 17χρονος απήχθη μπροστά από το σπίτι του την αυγή. Κάποιοι που επέβαιναν σε ένα λευκό αυτοκίνητο τον άρπαξαν και τράπηκαν σε φυγή από  δρόμο που οδηγεί στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τους ίδιους. 
 
Ο Μαχμούντ Αμπάς επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον Νετανιάχου 
 
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την απαγωγή και τον φόνο του παλαιστίνιου εφήβου στην Ιερουσαλήμ. Ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καταδικάσει την απαγωγή αυτή, όπως είχε κάνει και ο ίδιος για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς που είχαν εξαφανιστεί τον Ιούνιο.  Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ «να λάβει συγκεκριμένα μέτρα στην περιοχή για να σταματήσουν οι επιθέσεις εποίκων και το χάος που προκαλείται από αυτές τις επιθέσεις».
 
Λίγο αργότερα, ο Μπ. Νετανιάχου καταδίκασε την απαγωγή και τον φόνο του 17χρονου, κάνοντας λόγο για «ειδεχθές έγκλημα».
 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..