Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Το θρίλερ της εκεχειρίας


 Τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για την οβίδα που έπληξε το σχολείο του ΟΗΕ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, και να τραυματιστούν 200 ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση


Μετέωρη έμεινε η πρόταση Κέρι για εκεχειρία στη Γάζα, εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Ισραήλ, που απέρριψε την πρόταση ζητώντας τροποποιήσεις, καθώς θεωρεί ότι «γέρνει προς την πλευρά της Χαμάς», σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων.
 Στο μεταξύ, το μακελειό συνεχίζεται, με τους νεκρούς να
έχουν φτάσει τους 848, μεταξύ των οποίων 208 παιδιά.

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου στις 18 ημέρες της σύγκρουσης έχουν σκοτωθεί 815 άτομα, στην πλειοψηφία τους άμαχος πληθυσμός.

Η πρόταση, την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 7 ημέρες, με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μία πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το σχέδιο του Τζον Κέρι ζητάει επίσης από τις ΗΠΑ, τον γγ του ΟΗΕ και την ΕΕ να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακος.
Αμεση κατάπαυση του πυρός» ζήτησε από όλα τα μέρη εκ νέου η ΕΕ, μετά την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, που τελεί τις τελευταίες ώρες υπό μελέτη από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Αλλά και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση για την άμεση κήρυξη μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» στη Γάζα έως το τέλος της εορτής του Εϊντ ελ Φιτρ, με την οποία θα ολοκληρωθεί η περίοδος του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, ο Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ-Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάαλ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικοινώνησε επίσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ, ζητώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχτεί την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός.

Ηδη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που ακύρωσε μία επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Γαλλία, βρίσκεται στο Κατάρ για να «συζητήσει με Παλαιστίνιους αξιωματούχους».

Επίσης ο Κέρι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον.

Από την πλευρά τους, τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην Αίγυπτο υπέρ της άρσης του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας που έχει επιβληθεί από το 2006, σύμφωνα με ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές.

Εκκληση
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε χθες έκκληση για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα, προκειμένου να μπορέσει το προσωπικό υγείας να απομακρύνει τους τραυματίες και να μεταφέρει ιατρική βοήθεια.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τέσσερα νοσοκομεία, περιλαμβανομένου του Αλ Ακσα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταστραφεί από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και ακολούθησε η χερσαία στρατιωτική επέμβαση.

Τέλος, η ΕΕ ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης έρευνας για την οβίδα που έπληξε σχολείο του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά παιδιά, και να τραυματιστούν 200.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Φονικές συγκρούσεις

Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη χθες σε διαφορετικά περιστατικά στα οποία εμπλέκεται ο ισραηλινός στρατός αλλά και μία Εβραία έποικος.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από τα πυρά μίας εποίκου, όπως όλα δείχνουν, κοντά στην πόλη Ναμπλούς, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε λίγο μετά, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τον στρατό.

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ηλικίας 30 και 46 ετών, έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών στο Μπέιτ Ούμαρ κοντά στην πόλη της Χεβρόνας, ανέφεραν γιατροί.

Με αφορμή την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού, οι βασικές παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε μια «ημέρα οργής» στη Δυτική Οχθη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Οχθη όπου τις διαδηλώσεις κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας διαδέχονται οι ολοένα και πιο σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Μόνο την Πέμπτη, σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με 10 χιλιάδες περίπου συμμετέχοντες. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και συνοριακούς φρουρούς στο πέρασμα Καλάντια, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα. Τουλάχιστον άλλοι είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, μεταξύ των οποίων πολλοί από πραγματικά πυρά, ανέφεραν οι ίδιες παλαιστινιακές πηγές. Επτά από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..