Ροζ σκάνδαλο ή απλώς ανδρική προκατάληψη κατά των γυναικών αξιωματικών είναι το ερώτημα που απασχολεί τη βρετανική κοινή γνώμη όταν πληροφορήθηκε πως η 42χρονη Σάρα Γουέστ, κυβερνήτης της φρεγάτας «HMS Portland», τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από καταγγελίες αξιωματούχου ότι διατηρούσε «ανάρμοστη» σχέση με
μέλος του πληρώματος.
Κατηγορείται ότι παραβίασε τον Κώδικα Κοινωνικής Συμπεριφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον οποίο ναι μεν δεν απαγορεύονται οι σχέσεις μεταξύ των αξιωματικών, μόνο όμως αν δεν «θέτουν σε κίνδυνο την επιχειρησιακή τους ικανότητα».
Το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες άλλου αξιωματικού, ο οποίος αποκάλυψε ότι η Σάρα έχει συνάψει δεσμό με άνδρα του πληρώματος του πλοίου για τον οποίο δεν έχει γίνει γνωστό αν είναι παντρεμένος ή όχι - η Γουέστ ήταν παντρεμένη με πιλότο του Βασιλικού Ναυτικού με τον οποίο όμως έχει χωρίσει. Τα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνουν πάντως ότι το σκάνδαλο δεν θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις εάν ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου ήταν άνδρας.
Με τον σάλο που προκλήθηκε, εκπρόσωπος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει πως το Πολεμικό Ναυτικό «αντιμετωπίζει σοβαρά τον ισχυρισμό περί παραβίασης του Κώδικα Κοινωνικής Συμπεριφοράς στο πολεμικό πλοίο «HMS Portland»». «Οποιος βρεθεί να υπολείπεται των υψηλών προδιαγραφών του Βασιλικού Ναυτικού, μπορεί να αναμένει ότι θα αντιμετωπίσει τα κατάλληλα μέτρα». Τα οποία κατάλληλα μέτρα, σε περίπτωση που η κυβερνήτης βρεθεί ένοχη, μπορεί να είναι από μια επίσημη επίπληξη έως ακόμη και το ενδεχόμενο να παυθεί από τα καθήκοντά της και να τεθεί εκτός Ναυτικού.
Η Γουέστ δεν απασχολεί για πρώτη φορά τον Τύπο, καθώς είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πριν από δύο χρόνια, όταν, για πρώτη φορά στην ιστορία των 500 ετών του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, μια γυναίκα αναλάμβανε τα ηνία φρεγάτας. Τότε, πλέκοντας το εγκώμιό της, το Πολεμικό Ναυτικό είχε επισημάνει ότι ανέλαβε τη θέση λόγω προσόντων, τα οποία υπερτερούσαν αυτών των ανδρών συνυποψηφίων της.
Είχε μιλήσει και η ίδια στον Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «Daily Mirror», όπου είχε δηλώσει περήφανη που είναι η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης, είχε τονίσει ωστόσο πως πολλές γυναίκες έχουν σημαντικές θέσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και όχι μόνο, με προκλήσεις και απαιτήσεις. Δεν είχε ωστόσο παραλείψει να αναφέρει ότι η θέση έχει μειονεκτήματα κυρίως σε ό,τι αφορά την προσωπική ζωή, «καθώς η θάλασσα δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για σχέσεις».
Η Σάρα Γουέστ γεννήθηκε στο Λίνκολνσαϊρ, σπούδασε μαθηματικά, τελικά όμως το 1995 ξεκίνησε τη φοίτησή της στη ναυτική Σχολή «Britannia Royal Naval College». Οταν διορίστηκε σε θέση κυβερνήτη πολεμικού πλοίου, περιέγραψε το γεγονός ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρας της: «Λαμβάνοντας την εντολή για το «HMS Portland» είναι σίγουρα το πιο υψηλό σημείο στα 16 χρόνια μου στο Βασιλικό Ναυτικό μέχρι στιγμής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..