Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ετοιμάζουν χαλάρωση της συνθήκης

Αν υλοποιήθει η αναθεώρηση του δημοσιονομικού συμφώνου, τότε η απόφαση αυτή θα αποτελέσει μεγάλη ανάσα για την κυβέρνηση του Μ. Ρέντσι


«Δώρο» για την Ιταλία πρωτίστως και δευτερευόντως για τη Γαλλία φέρεται να ετοιμάζει η ΕΕ, που σύμφωνα με τη «La Repubblica» διαπραγματεύεται αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου με την τροποποίηση των ετήσιων στόχων και παραμέτρων που αυτό προβλέπει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ διαπραγματεύεται με τις κυβερνήσεις
προκειμένου η πρόβλεψη για αναγκαστική ετήσια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ να μειωθεί κατά το ήμισυ, στις 0,25 μονάδες.


Δεν αποκλείεται μάλιστα η σχετική απόφαση να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 30 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες. Η διαπραγμάτευση για τη «νέα αυτή συνθήκη», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, «αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές δυσκολίες».

Τα μέτρα
Μια τέτοια απόφαση θα ήταν, πάντως, πραγματική ανάσα για τον Ματέο Ρέντσι, καθώς θα επέτρεπε στην κυβέρνησή του να αποφύγει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας το φθινόπωρο, μετά τη νέα διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο απαιτεί μείωση του ελλείμματος ακόμα και αν αυτό είναι χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, καθώς ως μεσοπρόθεσμο στόχο θέτει την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Αν καταλήξει αίσια η εν λόγω διαπραγμάτευση, η Ιταλία μπορεί να αναθεωρήσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματός της σε σχέση με το ΑΕΠ, για το 2015, από το 1,8% στο 2,2%.

Οι τελευταίες προβλέψεις για την ιταλική οικονομία ήταν αρκετά δυσοίωνες και ο Ρέντσι δύσκολα θα μπορούσε να ξεπεράσει τον σκόπελο χωρίς να επιβάλει νέα μέτρα.

Η Μοοdy's προβλέπει ότι «το 2014 συνολικά το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,1%, αντί να αυξηθεί κατά 0,5%, όπως υπολογιζόταν έως τώρα».

Μάλιστα ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι «η βραδύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τα κενά στη δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να αυξήσουν τις εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, ιδίως με τη Γερμανία».

Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα αυξηθεί στο 136,4% φέτος πριν μειωθεί στο 135,8% το 2015.

Η Γαλλία
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στη Γαλλία, όπου το έλλειμμα υπερβαίνει το 3%, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να λάβει νέα μέτρα.

Η αναθεώρηση του Συμφώνου θα είναι λοιπόν σανίδα σωτηρίας για το Παρίσι και τον Φρανσουά Ολάντ.

Παρίσι και Ρώμη ζητούσαν εδώ και καιρό μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά όρια, κάτι που το Βερολίνο δεν φαινόταν διατεθειμένο να δεχτεί.

Ωστόσο υπό το βάρος και την πίεση των κακών προβλέψεων η Γερμανία υποχρεώνεται να δεχτεί ορισμένες από τις προτάσεις των δύο χωρών και να μην αρκείται πλέον στο να κάνει τα «στραβά μάτια» σε κάποιες περιπτώσεις.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ζητά αύξηση μισθών από τη Γερμανία

Αύξηση μισθών ζητούν από τη Γερμανία οι Βρυξέλλες, προκειμένου να βοηθηθούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ενταξη, Λάσλο Αντορ, σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πολλαπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις, να τονώσει τη ζήτηση και να μειώσει τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα, τα οποία ζημιώνουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους. Προς τούτο μια αλλαγή της μισθολογικής πολιτικής είναι απαραίτητη κατά την άποψη της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής».

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να υπολείπεται σε σχέση με την εξέλιξη της παραγωγικότητας», σχολίασε ο Ούγγρος επίτροπος, αναφερόμενος στο «πάγωμα» των μισθών στο πλαίσιο της Ατζέντας 2010. «Θα ήταν προτιμητέο οι μισθοί να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας στις Βρυξέλλες, η αύξηση των γερμανικών μισθών θα αποδεικνυόταν επωφελής για όλους στην ΕΕ, αφού θα διόρθωνε εν μέρει το χάσμα ανταγωνιστικότητας αλλά και θα τόνωνε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης.

Το ζήτημα της αύξησης των μισθών έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης και στο εσωτερικό της Γερμανίας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ο «σκληρός» Γενς Βάιντμαν της Bundesbank εκτιμούσε πρόσφατα ότι υπάρχει το περιθώριο αύξησης των μισθών κατά 3% στη Γερμανία. Σύμφωνοι με την κίνηση αυτή είναι και οι Σοσιαλδημοκράτες που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και πρωτοστάτησαν στην καθιέρωση του κατώτατου μισθού.

Και ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του έχει απευθύνει σχετική έκκληση στη Γερμανία. Η επιβράδυνση όμως της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καθιστά επιφυλακτικούς τους Γερμανούς εργοδότες που έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους που ξεκινούν τους επόμενους μήνες «θα είναι δύσκολες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..