Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον ζητώντας να αποσυρθεί το ρωσικό κονβόι

Με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον ζητώντας να αποσυρθεί το ρωσικό κονβόι


Κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος σήμερα την είσοδο της ρωσικής οχηματοπομπής που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα
φορτηγά αν δεν θέλει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις.
Ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές ενέργειες πυροδοτούν την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης με επικίνδυνο τρόπο.


Σύμφωνα με τον Ρόουντς, η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να συζητήσει την κατάσταση αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψε. Τόνισε ότι εάν δεν αποσυρθεί το κομβόι, η Ρωσία θα πληρώσει "επιπρόσθετο κόστος", εννοώντας τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Μόσχα.

Την ανησυχία της για το γεγονός ότι το ρωσικό κομβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα ουκρανικά σύνορα χωρίς την άδεια των αρχών εξέφρασε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε σήμερα τόσο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η Μέρκελ επαίνεσε τη συνετή αντίδραση της Ουκρανίας μετά τις ενέργειες της Ρωσίας οι οποίες θα μπορούσαν να εντείνουν μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η καγκελάριος έκανε επίσης έκκληση για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας.

"Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για το γεγονός ότι το κομβόι πέρασε τα σύνορα χωρίς την έγκριση της Ουκρανίας, χωρίς να συνοδεύεται από τον Ερυθρό Σταυρό και, εν μέρει, χωρίς να έχει ελεγχθεί προηγουμένως" ανέφερε ο εκπρόσωπος. "Η Ρωσία επομένως εν γνώσει της ρίσκαρε να κλιμακώσει μια ήδη τεταμένη κατάσταση", πρόσθεσε.

Η Μέρκελ ζήτησε από τους δύο ηγέτες να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία εκεχειρίας και να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των διεθνών συνόρων.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για την είσοδο του ρωσικού κομβόι σε ουκρανικό έδαφος, σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης. «Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες ότι μια ρωσική αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα με την Ουκρανία χωρίς την άδεια των ουκρανικών αρχών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντιζαρίκ.

"Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία", σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος νωρίτερα χαρακτήρισε την είσοδο των ρωσικών φορτηγών στο ουκρανικό έδαφος "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", κάτι που αρνείται η Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας από την πλευρά του, δήλωσε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να περιμένει άλλο το "πράσινο φως" προκειμένου να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..