Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Στα ύψη ο λεκτικός πόλεμος Ισραήλ - ΟΗΕ

Ενα κορίτσι και μία γυναίκα στα συντρίμμια κατεστραμμένου από ισραηλινούς βομβαρδισμούς κτιρίου στον προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα.


Εν μέσω της σύγκρουσης των ισραηλινών στρατευμάτων με τους ενόπλους της Γάζας, η οποία έχει διαρκέσει για πάνω από τρεις εβδομάδες, ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες: οι επιθέσεις του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις των
Ηνωμένων Εθνών και οι πολυάριθμες απώλειες σε άμαχους πολίτες επέφεραν μια σειρά προειδοποιήσεων από αξιωματούχους του ΟΗΕ σε όλον τον κόσμο.

Συνεχώς στα τηλέφωνα

Στα παρασκήνια οι διπλωμάτες του ΟΗΕ βρίσκονταν μόνιμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστινίους και τους εκπροσώπους των χωρών στην περιοχή, που έχουν επιρροή στον κύριο εχθρό του Ισραήλ, τη Χαμάς. Οι προσπάθειες οδήγησαν στην απόφαση για την προσωρινή παύση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους διάρκειας 72 ωρών, η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον εκπρόσωπο του γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Η εκεχειρία, ωστόσο, κατέρρευσε την επόμενη ημέρα, οδηγώντας σε νέο λουτρό αίματος.

Ο λεκτικός πόλεμος έλαβε έντονες διαστάσεις δημοσίως αυτή την εβδομάδα, με τον ΟΗΕ να κατηγορεί το Ισραήλ για μια επίθεση που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 19 άτομα, τα οποία είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα σχολείο του ΟΗΕ. Το Ισραήλ από την πλευρά του κατήγγειλε ότι ο υπερεθνικός οργανισμός υποστηρίζει τη Χαμάς. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν «συρθεί» στο εσωτερικό του κυκεώνα της σύγκρουσης: οκτώ μέλη τους έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ημέρες και περισσότερες από εκατό εγκαταστάσεις τους έχουν υποστεί καταστροφές. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπογραμμίζουν ότι είχαν αναφέρει επανειλημμένως στους Ισραηλινούς την ακριβή τοποθεσία του σχολείου.

Το Ισραήλ σπάνια αντιμετώπιζε τα Ηνωμένα Εθνη ως έναν αξιόπιστο σύμμαχο. Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, οι εντάσεις είναι τόσο μεγάλες που οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη και σχετικά με το ποιος έχει πεθάνει. Ο ΟΗΕ επιμένει ότι το 75% με 80% των θυμάτων της σύγκρουσης είναι πολίτες. Το Ισραήλ αντικρούει οργισμένα αυτό τον ισχυρισμό.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Εθνη, Ρον Πρόσορ, η ισραηλινή κυβέρνηση υπολογίζει ότι περίπου οι μισοί νεκροί ήταν μαχητές. Ο Πρόσορ έχει επανειλημμένως υποδείξει στον ΟΗΕ ότι στα σχολεία του κρύβονται πύραυλοι της Χαμάς, ενώ έχει χλευάσει τον Οργανισμό, που διαφωνεί με τον αποκλεισμό της Γάζας, τονίζοντας ότι η ισλαμιστική οργάνωση χτίζει τούνελ από τσιμέντο κάτω από το έδαφος. «Νιώθω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εκφράζεται ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, γιατί εάν δεν το κάνει, θα τη δει στο κατώφλι της αύριο», είπε ο ίδιος.

Ανεξάρτητα από τις λεκτικές βολές, λίγα μπορεί να πράξει ο ΟΗΕ χωρίς οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το συμβούλιο συναντήθηκε την Πέμπτη για περισσότερες από τρεις ώρες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Ο ΟΗΕ έχει υπάρξει χρήσιμος παράγοντας στην υποστήριξη πολιτικών συμφωνιών και στη διαχείριση των διάφορων παικτών στη Μέση Ανατολή, αλλά το μέγεθος των εντάσεων ίσως αποτελέσει σημαντική τροχοπέδη στην προσπάθεια να επιτελέσει τον ρόλο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..