Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Η ουκρανική κρίση και οι θέσεις-κλειδιά στην ΕΕ στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Η ουκρανική κρίση και οι θέσεις-κλειδιά στην ΕΕ στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής


Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και η πιθανότητα νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, αλά και το ζήτημα της στελέχωσης των θεσιμών οργάνων της ΕΕ, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι
οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να εξετασθούν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», υπενθύμισε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει συναίνεση ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε και μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε νέα "αποσταθεροποίηση" της Ουκρανίας θα έχει "υψηλό κόστος" για τη Ρωσία.


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία μετά και τις αναφορές ότι η Μόσχα έχει στείλει εκατοντάδες τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξει τους αυτονομιστές.

Το Κίεβο καλεί τους Ευρωπαίους να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, ένα αίτημα το οποίο, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν και αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ρουμανία. Όσον αφορά τα μέτρα που πιθανώς να ληφθούν κατά της Ρωσίας μπορεί να αφορούν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των προσωπικών στοχευμένων κυρώσεων ή ακόμη και να επεκταθούν σε οικονομικές κυρώσεις σε νέους τομείς.

Μεταξύ των πιο σκληρών κυρώσεων που μπορεί να τεθούν είναι η πρόταση της Βρετανίας η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ πιέζει τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα SWIFT μια από τις κύριες συνδέσεις με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την έναρξη της συνόδου κορυφής θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος συναντήθηκε με τους απερχόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Τα πρόσωπα στις καίριες θέσεις της ΕΕ
Ο Ρομπάι προωθεί και τη διαδικασία του διορισμού δυο νέων προσώπων σε καίριες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη θέση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ σε αντικατάσταση της Κάθριν Άστον πιθανότατα να βρεθεί τον Νοέμβριο η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η 41χρονη για λίγους μήνες υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δεν είναι εντελώς νέα στη διπλωματία, δεδομένου ότι ήταν και υπεύθυνη διεθνών θεμάτων του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη της ΕΕ εκφράζουν αμφιβολίες για την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας της Μογκερίνι ενώ τα κράτη της ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη είχαν μπλοκάρει το διορισμό της τον περασμένο Ιούλιο, κατηγορώντας την ότι είναι "πολύ κοντά" στη Μόσχα.

Το θέμα μπορεί να ξεπεραστεί και οι ανατολικοί να δώσουν τη συγκατάθεση τους για τον διορισμό της Μογκερίνι καθώς σε αντάλλαγμα θα λάβουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είναι το βασικό φαβορί να αναλάβει καθήκοντα τον προσεχή Δεκέμβριο στη θέση του Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ο 57χρονος Τουσκ επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας για σχεδόν επτά χρόνια, είναι ένας ισχυρός πολιτικός στην ηγεσία μιας χώρας που τηρεί σκληρή στάση εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το κύριο μειονέκτημα του είναι η γλωσσική επάρκεια, δεδομένου ότι δεν μιλά καλά ούτε την αγγλική ούτε τη γαλλική, τις δύο γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρονται επίσης τα ονόματα του πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόφσκις και της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ. Λιγότερο πιθανή θεωρείται η επιλογή της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ που έγινε παγκοσμίως γνωστή για τη "selfie" φωτογραφία με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στα προσόντα της θεωρείται η αίγλη που μπορεί να φέρει και που σαφώς στερείται τη δεδομένη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσήκουσα απάντηση από την ΕΕ θέλει ο Ποροσένκο
O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση» για το θέμα των ρωσικών δυνάμεων που περνούν τα σύνορα και εισέρχονται στην Ουκρανία, έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρόεδρος μαζί με Ευρωπαίους ηγέτες, ο εκπρόσωπος επισήμανε: «Ο Ποροσένκο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν την προσήκουσα απάντηση στις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας»

«Η μεταφορά ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος απαιτεί την προσήκουσα απάντηση από την ΕΕ».

Ολάντ: Θα διευρύνουμε τις κυρώσεις
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «θα διευρυνθούν χωρίς αμφιβολία απόψε» κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εργαστεί για την αύξηση του επιπέδου τους» τόνισε επίσης ο Ολάντ, που μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία με αφορμή τη συνάντηση στο προεδρικό Μέγαρο των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών της ΕΕ.

«Είναι αναμφισβήτητη μια κλιμάκωση της καστάστασης (στην Ουκρανία): (υφίσταται) παρουσία εξοπλισμών που προέρχονται από τη Ρωσία, είναι πιθανή η παρουσία στρατιωτών, σε κάθε περίπτωση οι αυτονομιστές λαμβάνουν όπλα και βοήθεια από τη Ρωσία» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..