Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Πεδίο μάχης η Μεσογείων για τον καταυλισμό Ρομά

φωτογραφία αρχείου


Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Νομισματοκοπείου, όπου σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατεδάφιση καταυλισμού Ρομά.
Έπειτα από πολύωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης
Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα θέματα των Ρομά Χαλανδρίου, με τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και τους αντιδημάρχους, καθώς και τον Στέλιο Καλαμιώτη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου, στον καταυλισμό πίσω από το Νομισματοκοπείο, συναίνεσαν ώστε αύριο στις 9:30 το πρωί συνεργεία της αποκεντρωμένης διοίκησης, με την παρουσία του κ. Αγγελάκα, του κ. Ρούσσου και του κ. Καλαμιώτη να κατεδαφίσουν τα 12 κτίσματα, τα οποία σύμφωνα με την πολεοδομία Βόρειου Τομέα Αττικής είναι ακατοίκητα.


Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αγγελάκα, ο ίδιος είναι διατεθειμένος να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα την μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας και σε αγαστή συνεργασία με τον δήμαρχο Χαλανδρίου να συνεπικουρήσει στις προσπάθειες του δήμου, ώστε να βρεθεί νέος χώρος προκειμένου να διαμείνουν οι Ρομά.

Μιλώντας νωρίς το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα στρατγικό σχέδιο έτσι ώστε η μετεγκατάσταση να γίνει με ασφαλή τρόπο. Σε άλλες του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

«Είναι αδιανόητο αυτό που σκέφτεται η αποκεντρωμένη διοίκηση. Να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση... Επιχειρούν να μετατρέψουν το Χαλάνδρι σε εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.

Από χθες το βράδυ, οι ρομά του καταυλισμού βρίσκονται σε κινητοποίηση αντιδρώντας στην απόφαση, ενώ σήμερα, από νωρίς το πρωί, άναψαν φωτιές στη λεωφόρο Μεσογείων, καίγοντας λάστιχα και κάδους απορριμάτων.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέας, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των ρομά, από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.

Τι προβλέπει η απόφαση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τα 12 κτίσματα -που φέρονται ακατοίκητα- και για 33 άλλα που αποδεδειγμένα κατοικούνται, υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τα χαρακτηρίζουν κατεδαφιστέα. Για άλλα 22 κτίσματα εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Τσιγγάνων, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των συγκεκριμένων τσιγγάνων είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

Πρόθεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι οι τσιγγάνοι να μετεγκατασταθούν στον 'Ορος Πατέρα, στα Μέγαρα, σε απομονωμένη έκταση στην παλαιά αμερικανική βάση. Ήδη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει εγκαταστήσει εκεί 20 σπίτια, από τα παλαιά αντισεισμικά λυόμενα.

Οι τσιγγάνοι από την πλευρά τους ζητούν να μετεγκατασταθούν σε άλλη περιοχή πίσω από το Νομισματοκοπείο, όπου σήμερα φιλοξενείται γήπεδο ποδοσφαίρου -για το οποίο όμως, όπως για την πλειονότητα των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, εκκρεμεί άδεια λειτουργίας. Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι αυτή τη στιγμή παράνομο.

Για το θέμα ης μετεγκατάστασης των τσιγγάνων, ο πρώην γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλογερόπουλος, παραπέμπεται στις 8 Οκτωβρίου για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε την απόφαση κατεδάφισης.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάστασή τους στο Όρος Πατέρα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων είχε εκδώσει -με την προηγούμενη δημοτική αρχή- αρνητική απόφαση, η οποία -σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- είχε στη συνέχεια ανακληθεί και ο δήμος είχε αποδεχθεί τη μετεγκατάστασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..