Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Βήματα για αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Στις επαφές που είχαν με τον Ουκρανό πρόεδρο οι Ποροσένκο, Ομπάμα, Μέρκελ, Κάμερον, Ολάντ και Ρέντσι καταδίκασαν εκ νέου τη Ρωσία για τη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της


Βήματα προς την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία γίνονται από την... Ουαλία και την πόλη Νιούπορτ όπου πραγματοποιείται η διήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι διατάζει κατάπαυση του πυρός που θα
ξεκινήσει από σήμερα ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή «σταδιακού ειρηνευτικού σχεδίου».
Τόνισε πάντως ότι η διαταγή του προϋποθέτει την πραγματοποίηση της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί επίσης για σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας μεταξύ εκπροσώπων Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΑΣΕ.


Οι ηγέτες των φιλορώσων, από την πλευρά τους, απάντησαν πως εάν υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Μινσκ θα δώσουν κι εκείνοι εντολή για κατάπαυση του πυρός που θα ισχύσει από σήμερα το μεσημέρι.

Ο Ποροσένκο δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβαση της εκεχειρίας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που εκτίμησε ότι η κρίση στην Ουκρανία οδεύει προς αποκλιμάκωση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συνομιλίες με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του για το θέμα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Λοράν Φαμπιούς «εξέφρασαν την ελπίδα» για εκεχειρία, ενώ Λαβρόφ και Στάινμαγερ υπογράμμισαν «τη σημασία τού να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη θα υπονόμευε τη θετική αυτή τάση». Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός προς τη Ρωσία κατηγορώντας την ότι «δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση στην Ουκρανία». «Η Ρωσία πολεμά κατά της Ουκρανίας, στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα και τα άρματα μάχης επιτίθενται στις ουκρανικές δυνάμεις. Και μετά μιλά για ειρήνη. Η Ρωσία δεν έχει κάνει ούτε μία κίνηση για να καταστήσει εφικτή την ειρήνευση», τόνισε.

Προσέθεσε επίσης ότι ο κόσμος πρέπει να «αντιδράσει αποφασιστικά αν η Ρωσία επέμβει περισσότερο στην Ουκρανία - να αντιδράσει με περισσότερες, αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις που θα βλάψουν τη ρωσική οικονομία και θα απομονώσουν ακόμα περισσότερο τη Ρωσία».

Νωρίτερα, πάντως, είχε απορρίψει την οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, λέγοντας πως κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ξεχωριστά καλείται να αποφασίσει για το εάν θέλει να στείλει όπλα στον στρατό της Ουκρανίας.

Βερολίνο
Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως τα μέλη της Συμμαχίας επιθυμούν «πολιτική λύση» για την ουκρανική κρίση και είναι έτοιμοι να τη συζητήσουν με τη Ρωσία, προειδοποίησε όμως ότι μπορεί να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις ώστε να αυξηθεί η πίεση.

Νωρίτερα, στις επαφές που είχαν με τον Ποροσένκο, στο περιθώριο των συνομιλιών, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο Γάλλος πρόεδρος, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός καταδίκασαν εκ νέου τη Ρωσία για τη «συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπίσει η Ρωσία αυξημένες συνέπειες για τις πράξεις της».

Οπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές, περίπου 20 πρόσωπα που προέρχονται «από κύκλους εξουσίας και από το περιβάλλον» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να προστεθούν στον κατάλογο με εκείνους στους οποίους απαγορεύεται να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ και παγώνουν όσα περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών ενδέχεται να είναι και ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

Το συμπέρασμα πάντως που προκύπτει από την πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι πως ναι μεν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας εξέφρασαν με τον πιο σθεναρό τρόπο την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στη Ρωσία, ωστόσο υπάρχει κι ένα δεύτερο μήνυμα - λιγότερο ηχηρό από το πρώτο: ότι η όποια βοήθεια που μπορεί να δώσει το ΝΑΤO στην Ουκρανία είναι περιορισμένη -δεν θα υπάρξουν ΝΑΤΟϊκά όπλα ή ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις- οπότε πρέπει να βρεθεί άμεσα ο τρόπος αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..