Η φράση φέρεται να ειπώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας, όπως υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».
Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να ρώτησε την
προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας τον Πούτιν «εάν όντως υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία», για να εισπράξει την εξής απάντηση: «Αυτό δεν είναι το πρόβλημα, αλλά εάν θέλω, μπορώ να πάρω το Κίεβο μέσα σε δύο εβδομάδες».
Ο Μπαρόζο φέρεται να μετέφερε την παραπάνω στιχομυθία και στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα μάλιστα να ακολουθήσουν... εκρήξεις οργής στην αίθουσα.
Ανεξάρτητα ωστόσο από το εάν όντως ειπώθηκε ή όχι, η φράση που αποδίδεται στον Πούτιν έρχεται να αποτυπώσει την κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις: τις απανωτές στρατιωτικές νίκες των φιλορώσων στα ανατολικά, την αδυναμία του Κιέβου να «καθαρίσει» το τοπίο, τα μικρά περιθώρια ελιγμών του ΝΑΤΟ, τους δισταγμούς κάποιων Ευρωπαίων να σκληρύνουν τη στάση τους, το «αδιέξοδο» των δυτικών κυρώσεων κ.ά.
Ο Πούτιν βέβαια δεν ενδιαφέρεται «να πάρει το Κίεβο». Εάν κρίνουμε μάλιστα από τις τελευταίες δηλώσεις της Μόσχας, ο Πούτιν δεν θέλει επισήμως να πάρει ούτε την Ανατολική Ουκρανία. Αυτό που προωθεί είναι μια λύση ομοσπονδιοποίησης της χώρας που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη αυτονομία για τις ρωσόφωνες επαρχίες στα ανατολικά.
Οι εκπρόσωποι των φιλορώσων της Ανατολικής Ουκρανίας (συγκεκριμένα, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) εξέδωσαν χθες ανακοίνωση από το Μινσκ της Λευκορωσίας, με την οποία καλούν το Κίεβο να αναγνωρίσει το «ειδικό καθεστώς» στις περιοχές τους.
Παράλληλα, υποστηρίζουν πως δεν έχουν βλέψεις να διευρύνουν τον έλεγχό τους και σε άλλα εδάφη της Ουκρανίας, και αφήνουν να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αυτόνομες περιοχές εντός των συνόρων μιας ενωμένης Ουκρανίας. Οι εκπρόσωποι των αυτονομιστών ζητούν επίσης να αναγνωριστεί η ρωσική ως επίσημη γλώσσα στις επαρχίες τους και να αποσυρθούν τα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών.
Είναι η πρώτη φορά που οι φιλορώσοι μιλούν όχι για απόσχιση από την Ουκρανία, αλλά για «ειδικό καθεστώς» εντός των ουκρανικών συνόρων, πράγμα που δείχνει προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης. Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνουν άλλωστε με δηλώσεις τους και οι Ρώσοι (Πούτιν, Λαβρόφ κ.ά.) οι οποίοι ζητούν από το Κίεβο να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες. Το Κίεβο βέβαια από την πλευρά του αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς θα ήταν σαν να αποδέχεται αυτομάτως μια de facto ομοσπονδιοποίηση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τις ουκρανικές εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ ήδη ο εκνευρισμός ξεχειλίζει σε διεθνές επίπεδο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προετοίμασε χθες το έδαφος για νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν συνέπειες» για όποιον «μετακινεί τα σύνορά του στην Ευρώπη» και πως η αδράνεια απέναντι στη Ρωσία πλέον «δεν αποτελεί επιλογή».
Η ΕΕ εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους Ευρωπαίους επενδυτές να αγοράζουν ρωσικά ομόλογα. Η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής, προειδοποίησε πάντως χθες πως σε περίπτωση νέων κυρώσεων, η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..