Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ηλικιωμένοι πιάστηκαν στα χέρια με νεαρό για μια θέση στο λεωφορείο

Ηλικιωμένοι πιάστηκαν στα χέρια με νεαρό για μια θέση στο λεωφορείο


Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Κίνα η δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ηλικιωμένοι επιβάτες λεωφορείου έρχονται στα χέρια με έναν νεαρό, ο οποίος αρνείται να
παραχωρήσει τη θέση του. Για την ακρίβεια, ένα από τα πορτοκαλί καθίσματα του οχήματος, τα οποία είναι ειδικά για ηλικιωμένους. 

Το βίντεο ανέβηκε στο netease και στο weibo, το οποίο είναι το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα, από έναν χρήστη.

Εκατοντάδες χιλιάδες είδαν ήδη το περιστατικό και τα σχόλια ποικίλουν., όπως αναφέρει το BBC. 

«Ήταν λάθος από πλευράς του νεαρού να μην παραχωρήσει τη θέση του, αλλά κάτι τέτοιο γίνεται προαιρετικά. Η συμπεριφορά των ηλικιωμένων ήταν εξίσου απαράδεκτη» γράφει ένας χρήστης.  

«Αν έχουν τόση δύναμη να χτυπούν επιβάτες, τι τις θέλουν τις θέσεις» αναρωτιέται κάποιος άλλος.

Ο νεαρός, όπως φαίνεται στο βίντεο, δεν μένει άπραγος, καθώς αφού τελικά σηκώνεται από τη θέση του, καλεί από το κινητό του την Αστυνομία. Συλλήψεις δεν έγιναν.

Τα περιστατικά αυτά δεν είναι ασυνήθιστα στην Κίνα και αρκετοί «βλέπουν» πίσω από αυτά το χάσμα των γενεών, αλλά και τις παρενέργειες της πολιτικής του ενός παιδιού, η οποία είναι σε ισχύ από το 1979.

Σύμφωνα με έρευνες, το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 50 στα μέσα του αιώνα. Οι νεότεροι θα επωμιστούν βάρος για να τους συντηρούν οικονομικά, υποστηρίζουν ορισμένοι. 

«Το πρόβλημα έχει να κάνει με την οικονομία και όχι με τις ηλικίες» λέει ο Παν Τιανσού, καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Φουντάν.

«Αντί να το βλέπουμε ως ένα πόλεμο γενεών, ας το δούμε ως αυξανόμενη έλλειψη δημόσιων πόρων σε μια κοινωνία που αλλάχει ταχύτατα» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..