Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Τα κλειδιά των 151 Ψαλμών του Δαβίδ.

 


Τα παρακάτω τα αλιεύσαμε από ένα μικρό βιβλίο που είχε εκδοθεί παλαιότερα στα ελληνικά. Συγγραφέας του ο Paul Chodicet. Δεν ενστερνιζόμαστε το περιεχόμενο του βιβλίου απλά σας το
παραθέτουμε. Ακολουθούν οι τρόποι χρήσεις των ψαλμών. (Που κατά την υποκειμενική γνώμη μας οι Ψαλμοί θέλουν τεράστια προσοχή στην χρήση τους.)
Η προσευχή είναι το αρχαιότερο αλλά και μεγαλύτερο όπλο στα χέρια του ανθρώπου. Είναι ο τρόπος που δόθηκε στο ανθρώπινο γένος προκειμένου να μπορεί να ζητήσει και να προσφερθεί. Είναι το μέσον που έχουμε για να επικοινωνήσουμε με τις άγνωστες περιοχές του Ουρανού. Είναι ο τρόπος να ενωθούμε με την θεία πρόνοια. Τα Ιερά Λόγια των Ψαλμών παράγουν δονήσεις και είναι αυτά που μας δίνουν την δυνατότητα να φτάσουμε σε υψηλούς και ανεπηρέαστους Ουράνιους Τόπους. Δεν είναι τυχαίος ο ρόλος που έχουν παίξει στην πορεία της ανθρώπινης Ιστορίας. Λόγια απλά, γραμμένα σε συνθήκες υψηλής πνευματικότητας. Εκεί που ο νους έχει φτάσει στο υπέρτατο νιώσιμο της Λατρείας και της Πίστης προς τον Ύψιστο. Στους γρήγορους καιρούς που ζούμε η προσευχή είναι παραγκωνισμένη στο ντουλάπι των εκκρεμοτήτων μας. Έρχεται στην θύμηση μόνο σε καιρούς ανάγκης. Η αναβλητικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτού. Ο δρόμος του σκοταδισμού και της αρνητικότητας, η μηχανική σκέψη και κινήσεις ακόμα και οι κουβέντες που βγαίνουν από ένα νου που κοιμάται χαρακτηρίζουν ένα σημερινό άνθρωπο. Παρόλα αυτά οι εκκλησίες σε μέρες γιορτής είναι γεμάτες πιστούς και τα μανουάλια φεγγοβολάνε από το φως των κεριών. Οι Ψαλμοί σαν ειδικές προσευχές είναι το άυλο μέσο που μας προσφέρεται προκειμένου να ερεθίσουμε την πίστη και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη της ψυχής προς την Θεία Πρόνοια από όπου θα λάβει αυτό που πρέπει να της δωθεί. Η παρακλητική προσευχή έχει πάντα μία απάντηση, η γλυκύτητα, η πίστη και η αγάπη είναι τα στοιχεία που συμβάλουν στο να γίνει αυτή η προσευχή δύναμη. Πολλές φορές ιδιαίτερα στα χωριά μετά την Κυριακή Λειτουργεία βλέπουμε ηλικιωμένες να λάμπουν. Φυσικά δεν ξέρουν να ερμηνεύσουν τα λόγια του ιερέα όμως έχουν μετάσχει!
Το Ιστορικό Πλαίσιο των Ψαλμών
Ο λυρικός ποιητής και προφήτης Δαβίδ ήταν ο δεύτερος κατά σειρά βασιλιάς των Εβραίων. Κάθισε στο θρόνο από το 1015-975 π.Χ. Στην διάρκεια της Βασιλείας τους ίδρυσε την Ιερουσαλήμ, όπως είχε ορισθεί εκ Κυρίου να κάνει. Το έργο των Ψαλμών είναι παράλληλο με την θέση του στο Θρόνο. Βέβαια εικάζεται ότι κάθε ψαλμός είναι μία προσωπική εμπειρία του Δαβίδ, άγνωστο όμως να ειπωθεί με σιγουριά.

Η προσευχή είναι το μέσον που μας οδηγεί προς την ουράνια σφαίρα, βέβαια, χρειάζεται και η δική μας πίστη και ευλάβεια για να εισακουσθούν οι παρακλήσεις μας προς τον Κύριο. Με την προσευχή δίνεται η δυνατότητα στον νου να προσηλωθεί και να καταφέρει να πειθαρχήσει. Με την πειθαρχία και τον έλεγχο καταφέρνουμε να ελέγξουμε τις δυνάμεις που επιδρούν πάνω μας ή ξεπηδούν από μέσα μας. Αυτό που θα διαβάσουμε, αυτό που θα πούμε αποκτά μια άλλη δύναμη. Δεν έχουμε δικαίωμα να προσευχηθούμε για κάποιον άλλον που δεν μας το ζήτησε, δεν μπορούμε να επέμβουμε στην ελεύθερη βούληση που έχει κάθε άνθρωπος και να του επιβάλλουμε αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό. Οι Νόμοι του Ουρανού είναι απαράβατοι και για αυτόν που δεν τους σέβεται η τιμωρία είναι σκληρή. Δεν θα ωφελούσε σε τίποτα να κάνει κάποιος κακή χρήση των ψαλμών το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για τον ίδιο. Η Θεία Πρόνοια έχει προνοήσει για όλα τα πράγματα και έχει το δικό της τρόπο να τα προφυλάξει. Έτσι λοιπόν ο κάθε από μας μπορεί να φροντίζει μόνο για τον εαυτό του. Τα προβλήματα που μας παρουσιάζονται καθημερινά είναι πολλά και ποικίλα. Το να ασχοληθούμε με την λύση τους είναι στο δικό μας χέρι. Το να λύσουμε τα προβλήματα των άλλων είναι ξένο προς εμάς και παράλληλα μια επέμβαση που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Ένα παράδειγμα όταν επιλέξουμε ένα ψαλμό που είναι για καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού που ζούμε, μπορούμε να τον διαβάσουμε πάνω από ένα ποτήρι με νερό και μόλις τελειώσουμε να ραντίσουμε με αυτό το σπίτι. (Υπάρχει έθιμο σε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα όταν ξενυχτάνε ένα νεκρό να διαβάζουν τους ψαλμούς).  Οι Ψαλμοί διαβάζονται τρεις φορές ή επτά ή για εννιά συνεχείς μέρες. Κατά την διάρκεια της προσευχής μας μπορούμε να ανάψουμε ένα κερί λευκό. Υπάρχουν άλλοι ψαλμοί που μπορούν να διαβαστούν πάνω από ένα μικρό ποτήρι λάδι ή πάνω από αλάτι. Οι Ψαλμοί είναι τραγούδια και στον ουρανό φτάνουν με αυτή την μορφή, όσο πιο όμορφα εμείς τους αποδώσουμε τόσο πιο καλά θα ακουσθούν, αν είναι δύσκολο να τους τραγουδήσουμε τότε μπορούμε να τους απαγγείλουμε. Είναι πολύ καλύτερα από ότι να τους πούμε για να τους ακούσουμε μόνον εμείς.

Στο βιβλίο αναφέρεται τι προσφέρει ο κάθε ψαλμός. Επιλεκτικά αλιεύσαμε ορισμένους Ψαλμούς. Τακτικά αφού μελετήσουμε και τους υπολοίπους θα σας γράψουμε. Ακουλουθεί ο Ψαλμός 9 Θ' Εξομολογήσομαι σοι, Κριε...... νθρωπος π τς γς.

'Ενας ψαλμός προστασίας ενάντια σε κάθε άδικη επίθεση από ανθρώπους και έθνη. Κατά της φτώχειας Σε πολλύ σοβαρές και ανίατες ασθένειες..

Ψαλμός 16 ΊΣΤ (ΊΖ)
Εισάκουσον, Κύριε..... οφθήναί μοι την δόξαν σου.

Ένας ψαλμός για να γνωρίσουμε τα ''απόκρυφα'' σε γνώση ή σε πράγματα. Για να αποκτήσουμε διαίσθηση. Μας προστατεύει από την πυρκαγιά, την έκρηξη ηφαιστείου, τον σεισμό και άλλες φυσικές καταστροφές. Μας δίνει δύναμη για να ξεπεράσουμε τις απαραίτητες δοκιμασίες της ζωής. Ενάντια στην παραλυσία, την αποπληξία, την αδυναμία μελών, διαφόρους πόνους, πυρετό, πόνους των εντέρων επιληψία. Προσφέρει προστασία από τα άγρια ζώα. Χαρίζει γονιμότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..