Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Καίγεται η Αμερική από άκρη σε άκρη

Κάηκε το Φέργκιουσον - Ολονύχτιες διαδηλώσεις σε όλη την χώρα


"Κάηκε" το Φέργκιουσον μετά την τροπή της υπόθεσης Μπράουν και την απαλλαγή του Αστυνομικού, με έγχρωμους - κυρίως - διαδηλωτές να ξεσπούν και να έρχονται σε σύγκρουση με την Αστυνομία. Ολονύχτιες διαδηλώσεις σε
Νέα Υόρκη, Λευκό Οίκο, Σικάγο, Φιλαδέλφεια και άλλες περιοχές.

Σκηνές οι οποίες, για την Ελλάδα, θα θύμιζαν τις αντιδράσεις για την δολοφονία Γρηγορόπουλου το 2008, έλαβαν χώρα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ, λίγο μετά την ανακοίνωση της απαλλαγής του Αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου, Μάικλ Μπράουν. Άλλωστε, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του θύματος προσπάθησε, παρά την πικρία της, να ηρεμήσει τα πνεύματα, το κύμα οργής ήταν πολύ μεγάλο για να συγκρατηθεί. Έτσι, λίγο πριν τις 12, ξεκίνησαν διαδηλώσεις ταυτόχρονα σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια αλλά και έξω από τον Λευκό Οίκο, την ώρα που το Φέργκιουσον "έβραζε" και η κατάσταση εκεί ξέφευγε από κάθε έλεγχο.

Ήδη, από τις 11:30, ξεκίνησε η μάχη ανάμεσα σε διαδηλωτές και Αστυνομικούς, την ώρα που ομάδα από την διαδήλωση απαίτησε από τα Μέσα Ενημέρωσης να μην μεταδόσουν εικόνες από ό,τι θα συνέβαινε. Εικοσιπέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, το αεροδρόμιο του Σεντ Λούις διέκοψε όλες τις πτήσεις μέχρι και τις 4:15, όταν και θα εκδιδόταν νέα ειδοποίηση. Την ίδια ώρα, ολόκληρες σειρές επιχειρήσεων και αυτοκινήτων τυλίγονταν στις φλόγες, με την Πυροσβεστική να μην μπορεί να ανταποκριθεί και την Αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα. Μάλιστα, στην πόλη Ντέλγουντ, που βρίσκεται κοντά στο Σεντ Λούις, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η Πυροσβεστική αδυνατεί να ανταπεξέλθει, εξαιτίας των συνεχόμενων περιστατικών. Παράλληλα, έγινε λόγος για τραυματισμό αστυνομικού από πυροβολισμούς.

Εν μέσω μιας χαώδους κατάστασης, λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα, ο Κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, έδωσε εντολή για επιστράτευση επιπλέον ανδρών της Εθνικής Φρουράς, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα, η Αστυνομία του Σεντ Λούις είχε συλλάβει 25 άτομα, ενώ δημοσιογράφος του CNN τραυματιστηκε από μπουκάλι.

Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές πορείες (Union Square, Times Square, Harlem) ενώ ο Διοικητής της Αστυνομίας, Γουίλιαμ Μπράτον, ήταν μεταξύ αυτών που δέχτηκαν κόκκινη μπογιά στο πρόσωπο.

Έκκληση Ομπάμα

"Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τα μεσάνυχτα, χωρίς να καταφέρει να συγκρατήσει τους διαδηλωτές.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα τόνισε πως ο όποιος θυμός του κοινού για την απόφαση είναι κατανοητός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..