Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Θανάσης Οικονόμου: Ένας Έλληνας πίσω από την αποστολή της Rosetta

Θανάσης Οικονόμου: Ένας Έλληνας πίσω από την αποστολή της Rosetta


Έχει βραβευτεί από τη NASA για την πολύχρονη συνεισφορά του στη διαστημική έρευνα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ο γιατρός των πλανητών», αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαστημική αποστολή που να μην έχει μεταφέρει και
ένα όργανο με την υπογραφή του Θανάση Οικονόμου.

Από το 1997 που η ιστορική αποστολή του Pathfinder έφτασε στον Άρη, μέχρι και τη Rosetta που τώρα ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, ο έλληνας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, φρόντιζε πάντα μαζί με συναδέλφους του να εφοδιάζει κάθε διαστημόπλοιο με ένα μικρό αλλά θαυματουργό όργανο που να εξετάζει τη χημική σύσταση των ουρανίων σωμάτων.

Η Rosetta μεταφέρει το APXS, ένα όργανο αντίστοιχο με εκείνο που είχε το Pathfinder και δοκιμασμένο για την αξιοπιστία του. «Απλώς, επειδή η Rosetta είναι ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο, το κατασκευάσαμε στη Γερμανία» λέει o έλληνας επιστήμονας.

Το όργανο αυτό έχει πολύ μικρό μέγεθος, αλλά όταν το διαστημόπλοιο προσεδαφιστεί τον Νοέμβριο πάνω στον κομήτη, θα είναι σε θέση με ειδικά ραδιοσήματα που θα στείλει στα πετρώματα του, να αναλύσει τη χημική του σύσταση και να βοηθήσει έτσι τους επιστήμονες να καταλάβουν ακριβώς από τι αποτελούνται οι κομήτες και πώς δημιουργήθηκαν.

«Επί του παρόντος η εκτίμησή μας είναι ότι ο συγκεκριμένος κομήτης αποτελείται από ένα μείγμα σκόνης και παγωμένου νερού, παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα αλλά και κάποιων άλλων στοιχείων που παρατηρούνται και στα πετρώματα της Γης, όπως πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, μαγνήσιο».

Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «από τη στιγμή που θα γνωρίζουμε την ταυτότητα των συστατικών του στοιχείων, αυτά τα δεδομένα θα τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα που έχουμε αποκομίσει από τον Άρη αλλά και από τη Γη, ώστε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για τη δημιουργία των πλανητών και γενικότερα του ηλιακού μας συστήματος».

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα να επαληθευτούν ή όχι διάφορες θεωρίες με προεξάρχουσα εκείνη που υποστηρίζει ότι ο τεράστιος υδάτινος όγκος που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της Γης, προήλθε στο απώτατο παρελθόν από κομήτες που βομβάρδιζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον πλανήτη μας.

1 σχόλιο:

  1. Έχουμε και άλλους αξιολογότατους Έλληνες επιστήμονες στήν ΝΑΣΑ όπως:

    1. Μαρία Τζώρτζιου >http://essic.umd.edu/joom2/index.php/faculty-and-staff?layout=user&user_id=178

    2. Είναι και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ... > http://www.serc.si.edu/labs/photobiology/tidal_marsh_team.aspx

    3. Πήρε και επιχορήγηση από την ΝΑΣΑ το 2014 > Maria Tzortziou Receives $2,300,000 NASA Grants

    Associate Professor Maria Tzortziou of the earth and atmospheric sciences (EAS) department and NOAA CREST has received two three-year research grants from NASA for research on Carbon Dynamics along Terrestrial-Aquatic Interfaces. Dr. Kyle McDonald, Terry Elkes Professor in EAS, is a co-PI.

    The projects will integrate advanced remote sensing observations of wetlands and coastal ocean color with novel mechanistic carbon cycling modeling to improve understanding of tidal wetlands as sources and sinks of carbon in a changing world. The projects involve collaborations with various academic and research institutions including Pennsylvania State University, the Virginia Institute of Marine Science, University of Maryland, University Of South Florida, NASA, NOAA, USGS, EPA, DOE and the Smithsonian Institution.

    Several CCNY undergraduate, graduate and postdoctoral student will be involved in the project and will gain interdisciplinary hands-on training in fieldwork, satellite data analysis, and earth system modeling.

    4. Καί άλλη εργασία της την οποία μπορείτε να την διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ > http://www.nasa.gov/topics/earth/features/chesapeake-quality_prt.htm

    5. Περικλής Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται γιά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, διαβάστε προσεχτικά εκεί που λεει ... Experiment Details - Co investigator >http://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/1027.html

    6. Bιογραφικό του κ. Περικλή Παπαδόπουλου >http://www.ellines.com/en/famous-greeks/4502-o-messinios-astrofusikos-tis-nasa/

    7. Παναγιώτης Παλικαράς και οι τεχνολογικές εταιρείες του:
    MEDWISE > http://www.mediwise.co.uk/management.html

    LAMDA GUARD > http://www.lamdaguard.com/lamda-guard-management-team

    ΜASTER LIGHT >http://www.lamdaguard.com/mti-management-team

    LAMDA LUX >http://www.lamdaguard.com/lamdalux

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..