Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Μετά μαλακίας φιλοσοφοῦμεν.



Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ’ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας έλεγε ο Περικλής στον επιτάφιο. Που να ήξερε ότι σήμερα φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ ἄνευ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν μετά μαλακίας. Στην Ελλάδα σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να.....
είναι ηλίθιος αλλά μερικοί όμως κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος. Ακούμε και από δεξιά και από αριστερά πράγματα που κάνουν την λογική να θέλει να πηδήξει από την Ακρόπολη. Όλοι μιλάνε και έχουν γνώμη και είναι  δικαίωμά τους να εκφέρουν γνώμη όμως αυτό δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να τους πάρουμε στα σοβαρά. Ωραιότατο παράδειγμα: Μόλις βγει η αριστερά θα καταργήσει το στρατό. Και να θέλει η αριστερά να καταργήσει το στρατό και να βγουν όλοι οι αντιρρησίες συνείδησης στις πλατείες να χαρακόνονται, αδύνατον να καταργηθεί ο στρατός. Γιατί ξέρουν το ρηθέν ότι για να έχεις ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο. 
Και συνεχίζεται η αερολογία και η τρομολαγνία δεν σταματά εκεί. 

Θα πτωχεύσει η χώρα. Βγήκε και ο Άνθιμος -ο Άγιος όπως λένε- και ενημέρωσε ότι θα βγούμε από το ευρώ και θα χάσει η εκκλησία την περιουσία της. Όλοι τρομοκρατούν και θυμώνουν. Ο Όργουελ γράφει στην Φάρμα των Ζώων: Τα ζώα επαναστάτησαν κι έδιωξαν τους ανθρώπους απ' τη φάρμα. Πήραν τον έλεγχο κι έγραψαν στον τοίχο: «Όλα τα ζώα είναι ίσα».
Σύντομα όμως τα γουρούνια ελέγχουν τον «κρατικό μηχανισμό». Κάποιοι προδότες εκτελούνται. Τα γουρούνια εγκαθίστανται στο σπίτι των ανθρώπων και γίνονται σαν κι αυτούς. Στον τοίχο γράφουν: «Όλα τα ζώα είναι ίσα -αλλά κάποια είναι πιο ίσα».
 Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ψηφίσουμε; Φόβο ή οργή; Τα μηνύματα τα έχουμε λάβει. Οι πολιτικοί μας όπως έχει αποδειχθεί από την ίδρυση του κράτους μέχρι και σήμερα λίγοι δεν ήταν φαύλοι. Ζητούν, υπόσχονται, απειλούν, τσιρίζουν σαν πριμαντόνες και τελικά ο Έλληνας είναι ελεύθερος μόνο να διαλέξει τη σκλαβιά του με αυτά τα κόμματα που παρουσιάζονται. 
  Ας θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου Γάλλου πρωθυπουργού Georges Clemenceau: Στην πολιτική, διαδέχεται κανείς ηλίθιους και αντικαθίσταται από ανίκανους. Βέβαια ο Αριστοφάνης στους Εκκλησιάζουσες (προ 2.500 χρόνια) αναρωτιόταν μέσα από το στόμα του ήρωα του: Γιατί στην εξουσία έρχονται πάντοτε οι φαύλοι; Όποτε μην ευελπιστούμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..