Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η Μέρκελ μας δίνει ΠΡΟΙΚΑ ΔΙΣ! ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ



Οι καιροί ου μενετοί…Η Κυβέρνηση Τσίπρα
σιγά-σιγά διαπιστώνει ότι απέναντί της είναι…το σύμπαν!Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες υπό την Γερμανία και η ελληνική Ολιγαρχική ελίτ των ΜΜΕ.

Μπορεί να τα βγάλει πέρα; Η νέα πρόταση που έκανε απόψε για δάνειο και αναδιάρθρωση χρέους κλπ προκάλεσε μεν κινητοποίηση παντού αλλά …

Πολλοί λένε ότι στο δημοψήφισμα θα αποτυπωθούν τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην καλύτερη περίπτωση για την Κυβέρνηση.Αρα το ΟΧΙ θα πάρει περίπου 40% και το ΝΑΙ περίπου το 60%.Επομένως θα πάμε σε εκλογές με οικονομική ασφυξία και το αποτέλεσμα θα είναι άλλη κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Τα δυο Κόμματα με ένα σοβαρότατο ποσοστό στις εκλογές θα πάνε στην Αντιπολίτευση και θα αντιδρούν σε κάθε είδους περικοπή.

Αρα η νέα κυβέρνηση συνεργασίας (υπό τεχνοκράτες) θα βρεθεί στην ανάγκη να εφαρμόσει μέτρα που δεν θα ξαναβγάλουν τον κόσμο στους δρόμους.

Λένε οτι η Γερμανία έχει ετοιμάσει προίκα και τον Στουρνάρα σε θέση πρωθυπουργού.

Αν υπάρχει προίκα,κατ αρχήν είναι κέρδος και σε αυτό θα έχει βάλει σοβαρά το χέρι της η σημερινή κυβέρνηση,αφού το Γενάρη η μόνη προοπτική ήταν συντάξεις Βαλκανίων.

Θα υπάρξει προίκα;

Δημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ,το οποίο είδε το φως λίγο πριν την συγκέντρωση του «“ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ» και λίγο πριν το κρίσιμο «Γιουρογκρουπ» ,στο οποίο θα κριθεί αν απο τα μεσάνυχτα θα είμαστε σε καθεστώς τεχνητής χρεοκοπίας και σε μία νέα κατάσταση.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε προίκα που έχουν έτοιμη οι Γερμανοί και κρατήστε το για το επόμενο διάστημα για να δούμε αν θα είναι ένα απλό τρυκ ενόψει του δημοψηφίσματος:

ΠΡΟΙΚΑ ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ.

«Μεγαλύτερες υποχωρήσεις από ότι είχε αφήσει να εννοηθεί αρχικά φέρεται να ήταν έτοιμη να κάνει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το περιοδικό, εάν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνούσε στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει μεταξύ άλλων: τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, διευκολύνσεις στο χρέος -ανάμεσά τους μια μερική αναδιάρθωση- και επενδύσεις περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Spiegel, τα σημεία αυτά υπάρχουν σε τετρασέλιδο έγγραφο που κυκλοφορεί στο Βερολίνο. Η πρόταση της Μέρκελ είχε μόνο πολιτικό χαρακτήρα, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό. Οι προτάσεις αυτές κυκλοφόρησαν και μέσω ενός εγγράφου του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το οποίο διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από το υπουργείο Οικονομίας.

Σε συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται, σύμφωνα με το περιοδικό να είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπέβαλε στο τέλος προτάσεις, οι οποίες ξεπερνούσαν κατά πολύ την γραμμή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Επειδή ειδικά τα δύο πρώτα σημεία είναι ευαίσθητα, διότι πηγαίνουν σαφώς πέρα από την έως τώρα θέση του Eurogroup και επειδή γνωρίζει καλά ότι θα είχε, σε περίπτωση συμφωνίας με τον Τσίπρα, μεγάλο πρόβλημα με την δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα» η καγκελάριος, σύμφωνα με το περιοδικό, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίστηκε διατεθειμένη να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της.

Σύμφωνα πάντως με το ίδιο δημοσίευμα, κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μίλησε μόνο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν τέτοιες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το ίδιο λέγεται, αναφέρει το Spiegel, ότι έκανε και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Καγκελαρία μεταξύ της κ. Μέρκελ και των αρχηγών των κομμάτων και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, αλλά και νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού στην Βουλή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Μέρκελ προέβη στις δηλώσεις αυτές στην συνάντησή της με τους βουλευτές του SPD, καθώς αυτοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στο θέμα της Ελλάδας.

Στη συνάντηση με τους βουλευτές της, CDU/CSU, σύμφωνα με πηγές του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προς το παρόν στο ευρώ, ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.»
H επιστολή που έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός για να επιτευχθεί συμφωνία είναι η εξής και τη δημοσιεύουμε για να κάνετε κρίσεις και συγκρίσεις:

Η ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

«Αγαπητοί πρόεδροι,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β” εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

– δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
– η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
– το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
– ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

Στον πίνακα που συνοδεύει την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού γίνεται ανάλυση του χρέους της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της για το διάσημα 2015-2017, συμπεριλαμβανομένου και αυτού το ΔΝΤ, με αναφορά ότι εξαιρούνται τόσο τα έντοκα γραμμάτια όσο και τα repos καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει μετακύλισή τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, με τηλεδιάσκεψη, είναι στον «αέρα», καθώς το Βερολίνο δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί -και γενικότερα, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να μην επιθυμεί τη διεξαγωγή καμίας συζήτησης με την Ελλάδα, αν δεν διεξαχθεί προηγουμένως το δημοψήφισμα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες, αναφέρουν πως τικοί αξιωματούχοι εκλαμβάνουν ως κίνηση ελιγμού από την Αθήνα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα διετές πρόγραμμα χρηματοδοτημένο μόνο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με ταυτόχρονη διευθέτηση του χρέους.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η νέα ελληνική πρόταση δεν ικανοποιεί δύο βασικούς όρους που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα:

1. Αποδοχή της τελευταίας πρότασης των θεσμών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή.

2. Την στήριξη του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Με βάση αυτά, οι ίδιοι αξιωματούχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που γνωστοποιήθηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Και αυτό γιατί, πηγές της Κομισιόν, που επικαλείται το newmoney.gr, ανέφεραν ότι η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν υποχρεωτική από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέο αίτημα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στις Βρυξέλλες έχουν εκπλαγεί δυσάρεστα από την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, επειδή οι επαφές που είχαν σήμερα όλη την ημέρα οι δύο πλευρές, είχαν ως αντικείμενο την τελευταία πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ελληνική πλευρά άλλαξε στάση και κατέθεσε μια άλλη πρόταση.

Προσέθεταν επίσης ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πάρει νομικές συμβουλές για την ελληνική υπόθεση, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να προβεί σε ενέργειες, πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, σημείωσαν, το δημοψήφισμα είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί με τη χώρα σε συνθήκες τεχνικής χρεοκοπίας.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..