Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Όμοιος ομοίω αεί πελάζει. Ή πιο σωστά όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα.



Κύριε Θεοδωράκη η ποιότητα των ανθρώπων που διαλέξατε για να μας φέρετε το κάτι διαφορετικό είναι αυτός; Όλο το ΠΟΤΑΜΙ έτσι είναι; Σε λίγο θα τραγουδάτε, μας πήρε το ποτάμι μας πήρε ο ποταμός. Από το να το πούμε εμείς καλύτερα εσείς. 
Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης η εμπλοκή του δημοσιογράφου και υποψήφιου βουλευτή στις τελευταίες εκλογές με το Ποτάμι, Φωκίωνα Φουντουκίδη,
σε υπόθεση απάτης, σχετικής με την παράνομη δραστηριότητα "πλέγματος" εταιρειών σε βάρος ανυποψίαστων συνεργατών και πελατών τους. Μάλιστα στο νομικό κόσμο της συμπρωτεύουσας αποτελεί θέμα συζήτησης και η εισαγγελική διάταξη με την οποία δίνονται στη δημοσιότητα μόνο τα στοιχεία ταυτότητας και όχι και οι φωτογραφίες του κ. Φουντουκίδη και των δύο συγκατηγορουμένων του. Σε αντίθεση δηλαδή με ότι συνήθως  συμβαίνει με άλλες περιπτώσεις εμπλεκόμενων σε ποινικές υποθέσεις με ιδιαίτερη απαξία.

Ένα δεύτερο θέμα που προκαλεί ερωτηματικά στους νομικούς είναι ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος για τον οποίο ο αρμόδιος εισαγγελέας επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των εν λόγω κατηγορουμένων. Στην σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, που εκδόθηκε στις 10 Αυγούστου 2015, αναφέρεται ότι η επίμαχη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έως 17-08-2015.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρονται τα εξής: «Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έως 17-08-2015, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, κρίνεται αναγκαία, προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό της εν λόγω πράξης καθ' όσον έτσι θα καταστεί δυνατό για όσους παθόντες έχουν υποστεί βλάβη από παρόμοιες πράξεις του κατηγορουμένου να προσφύγουν στις αρμόδιες Αρχές προς διερεύνηση των πράξεων.»

Με δεδομένο ότι συνήθως οι εισαγγελείς, όπως προκύπτει από άλλες διατάξεις, ορίζουν ως χρονική διάρκεια δημοσιοποίησης τους 6 μήνες εύλογα διερωτάται ο νομικός κόσμος τι εξυπηρετεί αυτό το  "ασφυκτικά" στενό χρονικό όριο, το οποίο, ακριβώς λόγω της εξαιρετικά σύντομης διάρκειάς του, ουσιαστικά ακυρώνει το σκοπό της Πολιτείας και των εισαγγελικών αρχών όταν δημοσιοποιούνται  στοιχεία κατηγορουμένων για σοβαρές υποθέσεις, Για τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και για το βιογραφικό που παρουσίαζε ο κ. Φουντουκίδης, όταν ζητούσε την ψήφο των πολιτών στη Θεσσαλονίκη, το seleo. gr, αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ του τα εξής:

Σοκ έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η εμπλοκή γνωστού δημοσιογράφου και υποψήφιου στις τελευταίες εκλογές με το Ποτάμι σε κύκλωμα απάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας που δημοσιοποίησε τα στοιχεία των εμπλεκομένων πρόκειται για το Φωκίωνα Φουντουκίδη. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε ανδρόγυνο Αυστριακών, o 50χρονος Herbert Teissel και η 46χρονη σύζυγός του Anna Teissel. Σύμφωνα με την αστυνομία σχεδόν μέσα σε μία 3ετία, και ειδικότερα από το Νοέμβριο του 2010 έως το Σεπτέμβριο του 2013 οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εξαπάτησαν τουλάχιστον είκοσι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Μυτιλήνη και τα Μέγαρα Αττικής.



Ως «όχημα» της δράσης τους, παρουσίαζαν πέντε εταιρίες, διεθνούς βεληνεκούς, μία εκ των οποίων -κατά την Αστυνομία- αποτελούσε υποκατάστημα επιχείρησης με έδρα την Αυστρία, ενώ η ταυτότητα των υπολοίπων ερευνάται. Ο 50χρονος Αυστριακός και η 46χρονη σύζυγός του εμφανίζονταν κατά περίπτωση ως διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών, με τις οποίες υποτίθεται ότι θα συνεργάζονταν τα θύματα δια μέσω ενός πολύπλοκου και σκοπίμως δυσνόητου –όπως χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία- προγράμματος που αποδείχθηκε ανύπαρκτο.



Πιο ειδικά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «πυραμίδας» και με δέλεαρ το εύκολο και μεγάλο κέρδος, οι επιτήδειοι έπειθαν τους ανυποψίαστους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν με αρχικό χρηματικό κεφάλαιο στο υποτιθέμενο πρόγραμμα, το οποίο δήθεν θα τους καθιστούσε μέλη ενός δικτύου επιχειρήσεων - συμβεβλημένων με τις παραπάνω εταιρίες.



Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορούμενοι υπόσχονταν στους παθόντες, τους οποίους συναντούσαν σε σεμινάρια και εκδηλώσεις που οργάνωναν για τον σκοπό αυτό, ότι χάρη στη συνεργασία αυτή θα διεύρυναν το πελατολόγιό τους και ότι θα εξασφάλιζαν έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και στην αγορά προϊόντων μεταξύ των δήθεν συναλλασσόμενων επιχειρήσεων.



Προκειμένου δε να πείσουν τους παθόντες, τους παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαν από το πρόγραμμα κι ότι θα έπαιρναν πίσω το αρχικό τους κεφάλαιο. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που φέρονται ότι αποκόμισαν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 81.071 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ατόμων που εξαπατήθηκαν από τους ίδιους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..