Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Πώς να μεγαλώσετε σωστούς κάγκουρες;



Ή ο Μάικ ο φασολάκης και τα αξεσουάρ του


«Άσε κάτω την Πασχαλίτσα Φασολάκη! Είναι δικιά μου» είπε ο Αρακάς
«Ναι αλλά ταιριάζει με το μαγιώ μου» απάντησε ο Μάικ. Ενώ η πασχαλίτσα πετάριζε
τις βλεφαρίδες της.
Και όλα αυτά το σωτήριο έτος 2016 και σε ώρα που βλέπουν τηλεόραση παιδιά. Ρε Σπυριδούλα, θα μου πεις, τι ώρα να βάζαν την διαφήμιση για τον Μάικ τον Φασολάκη; Μεσάνυχτα φίλε μου. Μεσάνυχτα γιατί κάνει τον εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες να μοιάζει όνειρο.


Και ας κάνουμε μία μικρή ανάλυση. Ο Μάικ ο Φασολάκης λέει στην ξανθιά και γλυκιά του φίλη Αγάπη να τον πάει στην παραλία να βρει τους φίλους του. Εκεί το πρώτο πράγμα που ρωτάει είναι αν παίζει κάνα γκομενάκι και βρίσκει την Πασχαλίτσα. Τότε σκάει μύτη το έταιρο καγκούρι ο αρακάς και αρχίζουν να πλακώνονται.  Αυτά μας δίνει το τρέιλερ.
Η Ψυχογιός από την άλλη λέει: Ο Μάικ μεγάλωσε… και είναι περίεργος να τα μάθει και να τα ζήσει όλα! Αποφασίζει να πάει στη θάλασσα, να γνωρίσει νέους φίλους και όμορφα κορίτσια. Εκεί όμως τον περιμένει ο Μπάμπης ο Αρακάς, που οδηγεί σκάφος, είναι άσος στο σκι, τις ρακέτες, το κολύμπι, και γι’ αυτό τον θαυμάζουν όλοι! Ο Μάικ θέλει να εντυπωσιάσει, αλλά πώς να τα καταφέρει; Ούτε να κολυμπάει δε ξέρει καλά καλά! Ο Μπάμπης ο Αρακάς τον προκαλεί και προσπαθεί να τον κοροϊδέψει! Και τότε ο Μάικ αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει με έναν πολύ έξυπνο τρόπο !Οι κόντρες με τον Αρακά θα του μάθουν κάτι πολύτιμο: ότι για να αρέσεις και να εντυπωσιάσεις δε χρειάζεται τίποτε παραπάνω από το να είσαι ο εαυτός σου! Ας μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.

Το θέμα μου εάν δεν το καταλάβατε ακόμα είναι η Πασχαλίτσα. Εκτός αν το βιβλίο κρύβει κάποιο τεράστιο plot twist όπου η Πασχαλίτσα λέει στον Αρακά και στον Φασολάκη αμφότερους να πανε να πηδηχτούνε γιατί δεν είναι αντικείμενο να συνδυάζεται με το μαγιώ του Μαικ, κάτι που εγώ το βρίσκω εξαιρετικά απίθανο, ο ρόλος της πασχαλίτσας δεν είναι του χαρακτήρα αλλά του plot device που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι. To ένα  δακτυλίδι στον Άρχοντα τον Δακτυλιδιών είναι ένα plot device, η φιλοσοφική λίθος στο Χάρυ Πόττερ και η Φιλοσοφική Λίθος είναι plot device ή στην συνέχεια η κάμαρα με τα μυστικά, ή προφητεία, το κύπελλο της φωτιάς, οι αναμνήσεις από τη ζωή του Τομ Ρίντλ, ή οι πεμπτουσιωτές. Στον Ιντιάνα Τζόους είναι η Κιβωτός της Διαθήκης και κλπ κλπ κλπ. Κατά πλειοψηφία μιλάμε για αντικείμενα.
Σε μία καλή ιστορία ένας χαρακτήρας δεν γίνεται ο απλός μηχανισμός της πλοκής και στην συγκεκριμένη το love interest του πρωταγωνιστή εκτός του ότι γίνεται μηχανισμός η μόνη του λειτουργία είναι ότι ταιριάζει με το μαγιώ του!

 Και θα πέσω στο κλισέ αλλά τι μαθαίνουν τα παιδιά όταν βλέπουν αυτό το απόσπασμα; Πάμε παραλία να πουλήσουμε μαγκιά και αν είσαι κοριτσάκι κάνε μόκο πετάρισε τα βλέφαρά σου και είσαι απλά ένα όμορφο αξεσουάρ που ταιριάζεις με το μαγιώ του άντρακλα του Φασολάκη. Και όλα αυτά το 2016 μέσα στο μεσημέρι γραμμένα από γυναίκα συγγραφέα. Όλοι κάπου μέσα μας ξέρουμε ότι ο Μάικ είναι η μεγαλύτερη μαλακία σε παιδικό βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ. Και όσοι μεγαλώσαμε με τα βιβλία του Τριβιζά βγάλαμε και λίγο φλύκταινες όταν είδαμε αυτό το ζαρζαβατικό για πρώτη φορά.  Άλλα η Μαρί Κυριακού το τερμάτισε αυτή την φορά και για μένα είναι επικίνδυνη. Μαγκιά της που πήρε απόφαση στην ζωή της να γίνει αξεσουάρ όμως δεν νομίζω ότι θέλουμε πολλά αξεσουάρ στην νέα γενιά γιατί δεν υπάρχουν πολλοί Μίνωες Κυριακού να τα συντηρούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..