Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

la nostra famiglia

'Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος.
Ξαφνικά προέκυψε μεγάλο θέμα με την αποκρατικοποίηση του
αεροδρομίου Ελληνικού που έχει κατοχυρωθεί στο Σπύρο Λάτση. Η αρχαιολογική υπηρεσία έστειλε στο ΤΑΙΠΕΔ και τη κυβέρνηση έγγραφο ότι κάτω από το παλιό αεροδρόμιο υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ακόμη και κάτω από τον κεντρικό αεροδιάδρομο και λέγεται ότι αυτό μας το υπέδειξε το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι σίγουρη πληροφορία.

Στο συμφωνητικό υπάρχει όρος ότι εάν βρεθούν αρχαία το Ελληνικό δημόσιο οφείλει να αποζημιώσει την εταιρία. Αν ενεργοποιηθεί αυτός ο όρος τότε η αποζημίωση θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.


Ακυρώνει την συμφωνία μια τέτοια εξέλιξη;

Η κήρυξη της περιοχής σε αρχαιολογικό χώρο, όπως διευκρίνισε το υπουργείο στο Δελτίο Τύπου, δεν ακυρώνει την συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και αγοραστή. Αυτό που θα κάνει, είναι να εξασφαλίσει ότι το Δημόσιο δεν θα κληθεί να δώσει αποζημίωση για αρχαιότητες που μάλιστα έχουν ήδη βρεθεί, κάτι που αν μη τι άλλο θα αποτελούσε δεύτερη πρόκληση, συνυπολογίζοντας την εξαιρετικά χαμηλή τιμή πώλησης του ακινήτου η οποία ανήλθε σε μόλις 915 εκ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποδεχτεί την κίνηση του υπουργείου

Άλλωστε, αν η κίνηση χαρακτηρισμού της περιοχής ως αρχαιολογικός χώρος ακύρωνε την επένδυση, δεν θα είχε γίνει αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο γνώριζε ήδη εδώ και ένα μήνα τι πρόκειται να συμβεί.

Όλα τα παραπάνω, είχαν γίνει ήδη γνωστά στο ΤΑΙΠΕΔ, στις δύο συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ταμείου και του Δημοσίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 13 Ιουλίου και η δεύτερη την Τρίτη 2 Αυγούστου. Στην πρώτη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, αφού ενημερώθηκαν για το γεγονός πως έχουν βρεθεί αρχαιότητες στο σημείο, δεν προέβαλαν αντιρρήσεις για τις επικείμενες κινήσεις χαρακτηρισμού της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..