Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

27 χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Σολακίδη

Ένα αθώο θύμα του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας ήταν ο άτυχος τελωνειακός Άγγελος Σολακίδης. Ήταν Φεβρουάριος του 1990 όταν νοσηλευόμενος σε θάλαμο του νοσοκομείου Κομοτηνής θα δεχθεί με σιδερένιο σκαμπό
ανηλεή χτυπήματα στο κεφάλι. Ήταν η περίοδος μετά την καταδίκη του Αχμέτ Σαδίκ από την ελληνική δικαιοσύνη και ο άτυχος άνδρας συζητούσε με συγγενή του μέσα στο θάλαμο νοσηλείας. Ο μουσουλμάνος δράστης και πρωταγωνιστής του «φονικού» αυτού συνελήφθη και -παραδεχόμενος την πράξη του, αδυνατώντας να σηκώσει το βάρος της- αυτοκτόνησε στο αστυνομικό τμήμα παρουσία άλλου συγκρατουμένου του ενώ οδηγείτο σε δίκη. «Έκανα αμαρτία πρέπει να πεθάνω» είχε πει στον συγκρατούμενό του και κόβοντας μια λωρίδα από την κουβέρτα του κρεμάστηκε γονατίζοντας ώστε να επιτύχει το εγχείρημά του. 


Έτος 1990. Ο Σολακίδης κρατήθηκε στη ζωή μόλις 22 μέρες κι απεβίωσε ενώ στην Κομοτηνή επικρατούσε έκρυθμο κλίμα. Η ελληνική πολιτεία, για να αποφύγει τα επεισόδια και να κατευνάσει το κλίμα απαγόρευσε την μεγαλειώδη πομπή της κηδείας να περάσει από την πλατεία. Η κηδεία είχε γίνει δημοσία δαπάνη και ο τάφος προσφέρθηκε από το Δήμο Κομοτηνής. Ο δολοφονηθείς τελωνειακός άφησε ορφανά παιδιά και χήρα σύζυγο, ενώ η οικογένειά του ουδέποτε υποστηρίχθηκε έμπρακτα. Η Τουρκία με τους μηχανισμούς της στην Θράκη προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό της δολοφονίας ενώ αναρτήθηκαν ως «πογκρόμ» σπασίματα κι επεισόδια που είχαν συμβεί στην πόλη αποσιωπώντας τον άδικο χαμό ενός ανθρώπου. 


27 χρόνια μετά θυμόμαστε το Άγγελο Σολακίδη που αναίτια έχασε την ζωή του ως σύμβολο-θύμα του τουρκικού εθνικισμού στην Θράκη. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..