Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Χάνονται εξαγωγές αξίας 500 εκατ. ευρώ από Τουρκία για Ολλανδία.

Όταν η Τουρκία έκανε το φράγμα του Κεμαλ στις πηγες του Τίγρη και του Εφράτη διαθέτοντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια (εκεί δεν έχουνε ΔΕΗ να χρεώνει ακριβά) προσέλκυσε επενδυτές και δημιουργήθηκαν με χαμηλό κόστος χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων ανθέων και κηπευτικών. Ο συνδιασμός φθηνής ενέργειας, ιδανικού κλίματος και φθηνού εργατικού δυναμικού έκανε τα προϊόντα τους περιζήτητα. Τα λουλούδια πηγαίναν Ολλανδία και τα ζαρζαβατικά στις μεγάλες αγορές της Γερμανίας.  Μία
το εμπάργκο της Ρωσίας στην Τουρκία και τώρα με τις προστριβές με  Ολλανδία και Γερμανίας οι τουρκικές παραγωγές θα μείνουν απούλητες. Μπράβο Σουλτάνε Ερντογάν. 

Μετά την κρίση που προκλήθηκε από την επιμονή Τούρκων υπουργών να πραγματοποιήσουν πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την ευρωπαϊκή χώρα, κινδυνεύουν να ακυρωθούν εξαγωγές από την Τουρκία προς την Ολλανδία και την Γερμανία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ανθέων και Καλλωπιστικών Φυτών Κεντρικής Ανατολίας Οσμάν Μπαγντατλίογλου, τριάντα ολλανδικές εταιρείες με τις οποίες είχαν αρχίσει σχετικές συνομιλίες και θα εξασφάλιζαν επενδύσεις και εξαγωγές προς την Ολλανδία αξίας 500 εκατ. ευρώ –με ορίζοντα το 2023– είναι έτοιμες να αποχωρήσουν από την τουρκική αγορά.
Ο Μπαγνταντλίογλου κάλεσε τους πολιτικούς να είναι προσεκτικοί όταν χειρίζονται τις σχέσεις της Τουρκίας με ξένες χώρες, γιατί οι αδεξιότητές τους έχουν καταστροφικές συνέπειες στους εξαγωγείς, που εξασφαλίζουν πολύτιμο συνάλλαγμα στην τουρκική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..