Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχει ένας… Χρίστος Σαρτζετάκης;

Αρκετά αθώα, πρέπει να ομολογήσω, πίστευα όταν ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα ότι, επιτέλους, η διαφθορά θα χτυπιόταν αλύπητα.

Αλλωστε όλοι μας αναγνωρίζαμε ότι ένας βασικός λόγος που η χώρα χρεοκόπησε ήταν εξαιτίας της διαφθοράς, τόσο από την υπερχρέωση εργασιών που επιχειρηματίες είχαν με το κράτος -π.χ.
εργολαβίες δημοσίων έργων, εξοπλισμοί, κ.τ.λ.- με αντάλλαγμα είτε δημοσιογραφική προστασία, είτε άμεση δωροδοκία, είτε και τα δυο σε πολιτικούς, όσο και εξαιτίας της εκφυλιστικής επιρροής στην κοινωνία γενικότερα.

Σύντομα όμως έγινε αντιληπτό ότι το «σύστημα» δεν ήταν έτοιμο να αναλάβει την δύσκολη απόφαση της καθαριότητας της αυλής του Αυγεία από την κοπριά της διαφθοράς. Ούτε μπόρεσε -ή θέλησε- ακόμα και η τρόικα να επιβάλει το ξεβρόμισμα της χώρας από τη διαφθορά.

Η αυστηρότητα έτσι του συστήματος εξαντλήθηκε στον Ακη Τσοχατζόπουλο, του οποίου το έγκλημα όντως υπήρξε ιδιαίτερα απεχθές, αφού είχε σχέση με την ασφάλεια της χώρας και μια-δυο άλλες λιγότερα γνωστές περιπτώσεις που επιλέχτηκαν με ιδιοτελή κριτήρια.

Είναι πιθανόν ότι η ισχύς του «συστήματος» της διαπλοκής είναι τόσο ασφυκτική στη χώρα και τόσο διασπαρμένη σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και τους κλάδους -όπως π.χ. Δικαιοσύνη- που κανείς δεν μπορεί ή δεν βρίσκει τους συμμάχους που χρειάζεται για να πάρει τη μεγάλη σκούπα.

Κι όμως, πάντα υπάρχουν οι… τρελοί που κάνουν το καθήκον τους, άσχετα με τις συνέπειες. Ενα τέτοιο παράδειγμα ήταν ο νεαρός τότε εισαγγελέας Χρίστος Σαρτζετάκης, ο οποίος ερεύνησε τη δολοφονία από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη του βουλευτού της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, και η επιμονή του να βρει την αλήθεια έφερε στο τότε σύστημα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας τα πάνω-κάτω.

Ενα άλλο, σημερινό παράδειγμα, είναι η επανάσταση ενάντια στη διαφθορά που γίνεται περιέργως (!) στη Λατινική Αμερική. Η αρχή έγινε όταν μια βραζιλιάνικη εργολαβική εταιρεία -η Obedrecht- παραδέχτηκε ότι διέθεσε $800 εκατ. σε δωροδοκίες πολιτικών σε μια σειρά από χώρες στη Λατινική Αμερική. Κατόπιν αυτού, γενναίοι και αδιάφθοροι εισαγγελείς και δικαστές έπραξαν το καθήκον τους.

Στο Περού, ένας δικαστής διέταξε τη σύλληψη ενός πρώην πρόεδρου της χώρας για δωροδοκία. Στην Αργεντινή, ένας εισαγγελέας διέταξε έρευνα σε βάρος του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, επίσης για δωροδοκίες. Στη Βραζιλία, οι Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου, του κάποτε δημοφιλή Λούλα ντα Σίλβα, ότι βοήθησε την εργολαβική εταιρεία να πάρει δάνεια με προσωπικά ανταλλάγματα.

Στο Περού, ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε 30 έρευνες που έχουν σχέση με την εταιρεία αυτή και άλλες εργολαβικές εταιρείες. Επίσης, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενάντια στον πρώην πρόεδρο Αλαν Γκαρσία για διαφθορά που σχετίζεται με το Μετρό στην πρωτεύουσα Λίμα.

Τι περιμένουν, λοιπόν, οι Ελληνες εισαγγελείς; Είναι όλα αγγελικά φτιαγμένα στην Ελλάδα; Δεν υπάρχει ούτε ένας να κάνει τη δουλειά του;

Δεν υπάρχει ένας σημερινός Χρίστος Σαρτζετάκης;

@AHDiamataris 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..