Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Από τις φυλακές στην αποφοίτηση του Πανεπιστημίου Κολούμπια

Την επόμενη εβδομάδα ο νεαρός Ρίτσαρντ Γκαμάρα θα είναι μεταξύ των αποφοίτων του μεταπτυχιακού τμήματος της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Φωτογραφία: Twitter account: Columbia University.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την ιδιαίτερα ασυνήθιστη ιστορία ενός νεαρού που από τρόφιμος των φυλακών την επόμενη εβδομάδα θα πάρει το
μάστερ του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Daily News».

Πρόκειται για τον 28χρονο Ρίτσαρντ Γκαμάρα, ο οποίος αφού πέρασε περίπου επτά χρόνια μέσα στις φυλακές για καταδίκες που έχουν να κάνουν με επιθέσεις και όπλα, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 17 Μαϊου θα είναι μεταξύ των αποφοίτων του μεταπτυχιακού τμήματος της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να αλλάξει την στολή των φυλακών με την εμβληματική τήβεννο του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, σε λίγες ημέρες το όνειρό του θα πραγματοποιηθεί.

«Οταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος»μ είπε πριν από μερικές ημέρες ο νεαρός Γκαμάρα μιλώντας στη «Νew York Daily News». «Είναι μια ιστορική στιγμή για εμένα. Δεν το πιστεύω έως ότου πιάσω το πτυχίο στα χέρια μου».

Το να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο και να ανταποκριθεί στη σκληρή δουλειά που απαιτούσαν οι σπουδές του ήταν ούτως ή άλλως ένα δύσκολο στοίχημα για εκείνον.

Πλέον ο ίδιος λέει ότι θα χρησιμοποιήσει το πτυχίο που θα λάβει σύντομα στα χέρια του προκειμένου να μείνει μακριά από όλες εκείνες τις κακοτοπιές που τον είχαν οδηγήσει στη φυλακή.

«Δεν θέλω να αφήσω το παρελθόν μου να με καθορίσει. Θέλω να βγάλω από πάνω μου αυτό το στίγμα της φυλακής. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι Ρίτσαρντ εκεί έξω».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γκαμάρα έκανε αναφορά στις δυσκολίες που βίωσε μεγαλώνοντας στο Φλάσινγκ του Κουίνς, ως το νεότερο από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από την Κολομβία.

«Ημουν ένα κακό παιδί», λέει με ένα γλυκόπικρο χαμόγελο. «Πολλές φορές έπεφτα θύμα ξυλοδαρμού. Ετσι, χρειαζόμουν ένα όπλο για να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Μετέφερε μαζί του, μέσα στη μαθητική του τσάντα ένα όπλο 9 χιλιοστών και μάλιστα γεμάτο, όταν τον έπιασαν μέσα στο σχολείο του στο Φλάσινγκ οι αστυνομικοί, ύστερα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2004.

Ο 16χρονος τότε Γκαμάρα, ο οποίος δεν είχε άλλες συλλήψεις στο παθητικό του, συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή. «Αυτό δεν με άλλαξε», λέει. «Μου έκαναν και πάλι επιθέσεις, και εγώ αναγκαζόμουν να απαντήσω. Βρισκόμουν συνεχώς σε μπελάδες».

Η δραστηριότητά του μέσα στις συμμορίες τον οδήγησε στη φυλακή στην ηλικία των 19 χρόνων. Η τύχη του άρχισε να αλλάξει το 2011, όταν συνάντησε τον Ρόμπερτ Φουλιλάβ, έναν καθηγητή του Κολούμπια, ο οποίος δίδασκε Δημόσια Υγεία στους τροφίμους των φυλακών του Γούντμπερν.

Ο Γκαμάρα γράφτηκε στα μαθήματα, αφού είχε περάσει ένα διάστημα στην απομόνωση.
«Δεν ήθελα η ζωή μου να συνεχίσει να είναι έτσι», είπε ο ίδιος στη «New York Daily News».

Ο Γκαμάρα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του καθηγητή Φουλιλάβ ήδη από την πρώτη ημέρα. «Πάντα υπάρχουν ένας-δύο μαθητές οι οποίοι ξεχωρίζουν», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής του Κολούμπια. «Του είπα ‘έλα στο Κολούμπια. Θα σε βοηθήσω να τα καταφέρεις’».

Οι πιθανότητες να πετύχαινε κάτι τέτοιο ήταν λίγες αλλά έκανε την προσπάθεια, κατέθεσε αίτηση, και τελικά έγινε δεκτός. «Είναι μοναδικός», λέει ο Φουλιλάβ.

Ο 28χρονος λέει ότι ο καθηγητής του έδωσε ελπίδα ότι αν άλλαζε τη ζωή του αυτό θα σήμαινε παράλληλα πως θα γινόταν και ένας καλός πατέρας για την κόρη του, Ιζαμπέλα, η οποία είναι σήμερα 10 χρόνων. Μια συγκινητική επίσκεψη από την κόρη του στη φυλακή τον έπεισε να αποδεχθεί την πρόταση του καθηγητή.

«Θυμάμαι ένα 4χρονο κορίτσι να προσπαθεί να περάσει από μια χαραμάδα για να με φτάσει. Αυτό με λύγισε. Είπα στον εαυτό μου ότι θα πρέπει να επιστρέψω στο σπίτι γι’ αυτό το κορίτσι», λέει ο Γκαμάρα, ο οποίος αποφυλακίστηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2013 και αμέσως κάλεσε τον καθηγητή του για να γραφτεί στο Κολούμπια. Αυτή του η πορεία στο Πανεπιστήμιο ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα με την απόκτηση του μάστερ.
εθνικός κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..