Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Ου αι ημίν γραμματείς και φαρισαίοι περί αρίστων ο λόγος

Θέμα της επικαιρότητας ο Υπουργός Παιδείας.  Η πλειονότητα των Ελλήνων ξεσηκώθηκε εναντίον του. Σημαιοφόροι από την νέα σχολική χρονιά δεν θα είναι οι άριστοι, αλλά οι κληρωθέντες. Τα σχόλια στο Facebook δίνουν και παίρνουν, πάνω από 90% είναι τα επικριτικά. Με το παλαιό
σύστημα των αρίστων, αν σήκωνε την σημαία κανένας μετανάστης δυσανασχετούσαμε, με το νέο σύστημα δυσανασχετούμε ήδη. Είμαστε περήφανος λαός, αλλά δεν είμαστε δίκαιοι, θυμόμαστε το ένδοξο παρελθόν μας και είμαστε υπεύθυνοι εμείς για το ζοφερό παρόν μας. Μια κατάρα μας καταδιώκει και ποτέ σε αυτόν τον τόπο, δεν αναγνωρίστηκαν οι άριστοι. Στην αρχαιότητα για να μην τους απαριθμήσω γιατί είναι και πολλοί, Σωκράτης, Πυθαγόρας, Αριστείδης…, στην νεότερη ιστορία Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Καποδίστριας και τόσοι άλλοι, και ο τελευταίος άριστος ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος     διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην École Normale Supérieure (στο Παρίσι) και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο ΧιούστονΤέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.    Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής (ή φυσική υψηλών ενεργειών) και της κοσμολογίας,[2] ενώ στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν και η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων της φύσης, η θεωρία του Παντός, η υπερσυμμετρία, η υπερβαρύτητα, οι θεωρίες υπερχορδών και η βιοφυσική.
Έχει συγγράψει πάνω από 680 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό παράγοντα επιρροής, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει πάνω από 45.290 ετεροαναφορές[3] (δείκτης h=102) και τον Νοέμβριο 2001 βρέθηκε[4] ότι είχε τον 4ο υψηλότερο h-index στον κόσμο ανάμεσα στους θεωρητικούς φυσικούς, σε κατάταξη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Η συγκεκριμένη κατάταξη προκύπτει υπολογιστικά και αφορά τον συνολικό αριθμό δημοσιεύσεων ενός επιστήμονα, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις παραπομπές που έχουν γίνει από άλλους προς αυτές τις δημοσιεύσεις. Το 1996 του απονεμήθηκε ο Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1997 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.[5] Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Το 2005 του δόθηκε το Μακεδονικό Βραβείο για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2006 του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.[6] Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Ενρίκο Φέρμι της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (SIF).
Από το 1988 είναι εταίρος της Αμερικανικής Κοινότητας Φυσικών και από το 1992 μέλος της Ιταλικής Κοινότητας Φυσικών. Στις αρχές του 2014 έγινε η εγκατάστασή του ως αντιπροέδρου στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ στις 15 Ιανουαρίου 2015 έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2015. Το 1998 υπήρξε πρωτοβουλία ομάδας 32 πανεπιστημιακών (κυρίως μέλη ΔΕΠ) του τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μετάκληση του στο συγκεκριμένο τμήμα. Το εντεκαμελές εκλεκτορικό σώμα που κλήθηκε να αποφασίσει απέρριψε την πρόταση με ψήφους 6-4. Κατά ψήφισαν οι: Νίκος Αντωνίου, Ανδρέας Κοντογούρης, Χρήστος Κτορίδης, Απόστολος Παναγιώτου, Κωνσταντίνος Παπανικόλας και Ανδρέας Πολύδωρος, ενώ υπέρ οι: Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Αθανάσιος Λαχανάς, Γεώργιος Παπαδόπουλος και Λεωνίδας Ρεσβάνης. Ο Παναγιώτης Βαρώτσος ήταν απών.
Αυτόν τον άνθρωπο τον άριστο των αρίστων τον απορρίψαμε, και δεν είδα συλλαλητήρια ή διαμαρτυρίες, που ήταν τα κόμματα της εποχής και τι έκαναν;
ΥΓ μην μου κολλήσετε κομματική ταμπέλα γιατί δεν είμαι Συριζαίος ή αριστερός.
el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..