Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Τι κρύβει το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου που φλέρταραν οι Λιβανέζοι επενδυτές από το Κατάρ


Του Γιώργου Φιντικάκη
Σενάριο για κινηματογραφική ταινία θυμίζει το πολύχρονο σίριαλ της τουριστικής επένδυσης γύρω από την παγκοσμίου φήμης περιοχή "Ναυάγιο" στη Ζάκυνθο, από εταιρεία που εμφανίζεται να
συνδέεται με τον πρώην Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί.

Το νέο επισόδειο αφορά την ανακοίνωση της εταιρείας Al Rayyan Greece, που απέκτησε έκταση 14.378 δασικών και άλλων στρεμμάτων με τρόπο αμφισβητούμενο από τα ελληνικά δικαστήρια, και οι εκπρόσωποί της εμφανίζονται ως στενοί συνεργάτες του πρώην Εμίρη, η οποία υποστήριξε χθες ότι "το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει (σσ: από την Ελλάδα), γίνεται μια απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοικτών ζητημάτων".
Η αλήθεια είναι ότι το Κατάρ δεν έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα. Κρατικά επενδυτικά σχήματα του εμιράτου συμμετέχουν χρόνια τώρα στην Alpha Bank, στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και αλλού, δίχως να έχουν έως σήμερα επηρεαστεί από τις δικαστικές διενέξεις για την υπόθεση της Ζακύνθου. Το διέψευσε με ανακοίνωσή του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας ότι "όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ".
Το ζήτημα επιχειρείται να παρουσιαστεί ως άλλη μια μεγάλη επένδυση που έμεινε στα χαρτιά λόγω της γνωστής αβελτηρίας του ελληνικού Δημοσίου, και που προκαλεί πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας. Στη δισέλιδη μάλιστα ανακοίνωση της εταιρείας, που όμως δεν υπογράφεται από συγκεκριμένο πρόσωπο, ούτε και αναφέρεται η διεύθυνση της μητρικής Al Rayyan στο Κατάρ, επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα μας ναυάγησαν (Ζάκυνθος, αγορά της νήσου Οξυιάς και του ξενοδοχείου Miramare στη Κέρκυρα), και επομένως αποχωρεί από την Ελλάδα.
Και οι τρεις υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια ή σκόνταψαν σε αντιδράσεις. Στην περίπτωση της Οξειάς, οι επενδυτές είχαν πάρει άγνωστο με ποιό σκεπτικό και από ποιόν, την διαβεβαίωση ότι το νησί θα αποχαρακτηριζόταν από ζώνη Natura, δέσμευση που ουδέποτε φυσικά υλοποιήθηκε. Στη Κέρκυρα, η ανακατασκευή του Miramare μπλόκαρε στην πολεοδομία που αρνήθηκε να δώσει τις άδειες, και στις αντιδράσεις από το συνδικάτο οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο του νησιού που κατήγγειλαν καταπάτηση εργατικών νόμων από την εταιρεία Pimamar.
Το πωλητήριο και τα δικαστήρια
Η υπόθεση ωστόσο με το πλουσιότερο παρασκήνιο είναι αυτή του "Ναυαγίου" στη Ζάκυνθο. Βρίσκεται εδώ και καιρό στα δικαστήρια έπειτα από μηνυτήρια αναφορά (Νοέμβριος 2014), της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγ.Γεωργίου των Κρημνών, που κάνουν λόγο για παρανομίες και απάτες στη διαδικασία μεταβίβασης, ενώ διεκδικούν τα 3.000 από τα 14.378 στρέμματα. Ταυτόχρονα, ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης έχει δώσει παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης σε δέκα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη συναλλαγή - μεταξύ των οποίων δημόσιοι λειτουργοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφος, τοπογράφοι μηχανικοί- για βαρύτατα αδικήματα, όπως ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου, κατάχρηση δημόσιου χρήματος, και παραβάσεις του Δασικού Κώδικα, καθώς η εταιρεία επιχείρησε να αγοράσει την έκταση με μη σύννομες ενέργειες.
Η παραγγελία του εισαγγελέα εμπλέκει και τη συμβολαιογράφο που εμφανίζεται τον Μάιο του 2014 να συντάσσει πωλητήριο με το οποίο μεταβιβάζεται η παραθαλάσσια έκταση, δασική, και εκτός σχεδίου, στη δυτική πλευρά του νησιού. Πωλητής, ο  συνταξιούχος Ν. Χάρος κάτοικος Κυψέλης, και αγοραστής η εταιρεία real estate Pimana με έδρα την Αθήνα και πρόεδρο τη Τζουμάνα Μπεσάρα, μόνιμη κάτοικο Βυρητού. Κύριος μέτοχος της αγοράστριας εταιρείας, με ποσοστό άνω του 95%, εμφανίζεται ο Κρίστιαν Κόμερ, επίσης κάτοικος Λιβάνου, ο οποίος φαίνεται να κατέχει τουλάχιστον άλλες έντεκα εταιρείες με έδρα την Ελλάδα.
Η μηνυτήρια αναφορά ανέφερε για την έκταση, που πουλήθηκε το 2014, ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πολεοδομία, τεχνικές Υπηρεσίες Δημοσίου, Δήμου κ.λπ.) χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη περιοχή ως κοινόχρηστη, μη ζητώντας άδεια από τον πωλητή. Η ίδια αναφορά σημείωνε ότι ο πωλητής επικαλούνταν κληρονομητήριο θείας του, αλλά στην αποδοχή κληρονομιάς αναγράφονταν μόνο 70 στρέμματα, και όχι τα 14.378 στρέμματα, που πουλήθηκαν. Στη συνέχεια ο ίδιος διόρθωσε, και μάλιστα αυθημερόν, με τη σύνταξη του συμβολαίου, την αποδοχή, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα στρέμματα.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο Μονές, της Αναφωνήτριας και του Αγίου Γεωργίου Κρημνών, οι εκπρόσωποι των οποίων πληροφορήθηκαν με έκπληξη τη σύνταξη του πωλητηρίου, αφού δεν είχε ποτέ πριν διεκδικηθεί η έκταση που τις στεγάζει.
Σύμφωνα με τη μήνυση, αμέσως μετά την πώληση διαδόθηκε τεχνηέντως ότι πίσω από την αγορά βρίσκεται σοβαρός επενδυτής, και μάλιστα ο Εμίρης του Κατάρ, για τον οποίο είχε ακουστεί νωρίτερα ότι αγόρασε τη νήσο της Οξυάς. Σύμφωνα ωστόσο με τη μηνυτήρια αναφορά της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγ.Γεωργίου των Κρημνών, υπάρχει ένροκη κατάθεση μάρτυρα, ότι "ουδέ καν στο νησί της Οξυάς, αγραστής είναι ο Εμίρης του Κατάρ, αλλά ίσως να ενδιαφερόταν στο μέλλον".
Αυτό μάλιστα προκάλεσε ανακοίνωση της πρεσβείας του Κατάρ στην Αθήνα (27/9/2014), που κατήγγειλε την προσπάθεια επιτήδειων να στήνουν εταιρείες και να υπόσχονται σε Ελληνες δουλειά στο Κατάρ.
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..