Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Καναδάς χαρίζει, η Ελλάδα θερίζει.


ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Η πρωθυπουργός του Οντάριο αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το UBI που θα διεξαχθεί σε τρεις περιοχές της επαρχίας. Αυτό το πείραμα UBI θα
βοηθήσει την κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα προσαρμόσει στο μέλλον ένα πρόγραμμα UBI πλήρους κλίμακας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ

Τη Δευτέρα, η πρωθυπουργός Kathleen Wynne του Οντάριο ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του Βασικού Εισοδήματος του Οντάριο, ενός προγράμματος καθολικού βασικού εισοδήματος (UBI) που θα ξεκινήσει αυτή την άνοιξη και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Συνολικά 4.000 άτομα από τρεις περιοχές - Hamilton, Thunder Bay, και Lindsay - θα λαμβάνουν εισόδημα.

Στην ιδανική περίπτωση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος UBI, κάθε πολίτης της νόμιμης ηλικίας - ανεξάρτητα από την κοινωνική του κατάσταση και κατάσταση απασχόλησης - είναι επιλέξιμος για να λάβει ένα σταθερό ποσό εισοδήματος χωρίς άλλες συστοιχίες συνδεδεμένες με αυτό. Αυτό το βασικό εισόδημα μπορεί να χορηγηθεί είτε σε τακτική βάση είτε σε κατ 'αποκοπή ποσό. Στην περίπτωση του προγράμματος UBI του Οντάριο, η Toronto Star αναφέρει ότι, οι παραλήπτες θα επιλεγούν τυχαία.

"Το έργο θα διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της παροχής βασικού εισοδήματος σε ανθρώπους που ζουν σήμερα με χαμηλά εισοδήματα, είτε εργάζονται είτε όχι", δήλωσε η Wynne σε ομιλία της. "Τα άτομα που συμμετέχουν στις πιλοτικές κοινότητες, θα λαμβάνουν ένα ελάχιστο ποσό εισοδήματος κάθε χρόνο - ένα βασικό εισόδημα, ανεξάρτητα από το τι."

Οι ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών μπορούν να λάβουν 16.989 δολάρια ετησίως. Εν τω μεταξύ, στα ζευγάρια θα δοθούν μέχρι $ 24,027 και τα άτομα με αναπηρία θα λάβουν πρόσθετα $ 6,000. "Δεν είναι ένα υπερβολικό ποσό με κανένα τρόπο. Για ένα άτομο, μιλάμε για μόλις 17.000 δολάρια ετησίως, αλλά ακόμη και αυτό το ποσό μπορεί να κάνει μια πραγματική διαφορά σε κάποιον που προσπαθεί να τα καταφέρει για μια καλύτερη ζωή », εξήγησε η Wynne .

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ UBI

Άλλες χώρες και ομάδες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ξεκίνησαν πιλοτικά το UBI - κυρίως στη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες , και ένα ξεκίνημα που ονομάζεται GiveDirectly που εκτελεί προγράμματα βασικών εισοδημάτων σε διάφορα χωριά της Κένυας. Μια άλλη προσπάθεια από μη κερδοσκοπική οργάνωση στις ΗΠΑ επικεντρώθηκε στην παροχή βασικού εισοδήματος μέσω κρυπτογράφησης .

Οι εμπειρογνώμονες τέθηκαν σε αμφότερες τις πλευρές της συζήτησης του UBI. Εκείνοι που υποστηρίζουν την ιδέα βλέπουν το UBI ως την καλύτερη εναλλακτική λύση στα υφιστάμενα μοντέλα κοινωνικής πρόνοιας και ως πιθανή λύση για την επικείμενη ανεργία που θα μπορούσε να προκύψει από μια αυξημένη αυτοματοποίηση της εργασίας. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με το ότι το UBI μπορεί να οδηγήσει σε μια λιγότερο παραγωγική κοινωνία , ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μην εργάζονται. Άλλοι επισημαίνουν τη δυσκολία να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος βασικού εισοδήματος.

Η συζήτηση συνεχίζεται. Η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα του UBI πρέπει ακόμη να αποδειχθεί και η εκτέλεση πιλοτικών προγραμμάτων όπως αυτό του Οντάριο είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε. Όπως δήλωσε η πρωθυπουργός του Οντάριο στην ομιλία της: «Θέλουμε να μάθουμε αν ένα βασικό εισόδημα έχει θετική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων [...] και αν είναι μια προσέγγιση που αξίζει να υιοθετηθεί σε όλη την επαρχία μας».



Πηγή: futurism

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ρίξε και εσύ μια αλήθεια ή ένα ψέμα ή κι ακόμα άλλη μιά αοριστία..